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Opinion No, JM-764 

Re: Whether the individual who 
keeps the minutes for a commis- 
sioners court is required to be 
a certified shorthand reporter 

Dear Mr. Hanna: 

You ask whether the county clerk or a duly appointed deputy 
county clerk who keeps the minutes of the proceedings of the 
commissioners court is required to be a certified official court 
reporter. 

Section 52.041 of the Government Code provides that every “court 
of record” must appoint an “official court reporter”: 

Each judge of a court of record shall appoint 
an official court reporter. An official court 
reporter is a sworn officer of the court and holds 
office at the pleasure of the court. 

Section 52.001(3) of the Government Code defines “official court 
reporter” as “the shorthand reporter appointed by a judge as the 
official court reporter.” Section 52.001(5) of the Government Code 
defines “shorthand reporting” as 

the practice of shorthand reporting for use in 
litigation in the courts of this state by making a 
verbatim record of an oral court proceeding, 
deposition, or proceeding before a grand jury, 
referee, or court commissioner "Sing written 
symbols in shorthand, machine shorthand, or oral 
stenography. 

Section 52.046 of the Government Code sets out the powers and the 
duties of an official court reporter: 

(a) On request, an official court reporter 
shall: 
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(1) attend all sessions of the court; 

(2) take full shorthand notes of oral 
testimony offered before the court, including 
objections made to the admissibility of evidence, 
court rulings end remarks on the objections, end 
exceptions to the rulings; 

(3) take full shorthand notes of closing 
arguments if requested to do so by the attorney of 
a party to the case, including objections to the 
arguments, court rulings end remarks on the 
objections, end exceptions to the rulings: 

(4) preserve the notes for future 
reference for three years from the date on which 
they were taken; and 

(5) furnish a transcript of the reported 
evidence or other proceedings, in whole or in 
part, es provided by this chapter. 

(b) An official court reporter of a district 
court may conduct the deposition of witnesses, 
receive, execute, end return commissions, end make 
a certificate of the proceedings in any county 
that is included in the judicial district of that 
court. 

(c) The supreme court may adopt rules 
consistent with the relevant statutes to provide 
for the duties and fees of official court 
reporters in all civil judicial proceedings. 

(d) A judge of a county court or county court 
at law shall appoint a certified shorthand 
reporter to report the oral testimony given in any 
contested probate matter in that judge’s court. 

A commissioners court is not a court that conducts litigation; 
rather, it is “e political body, the powers end duties of its members 
being largely legislative and ministerial.” Robinson v. Smith County, 
76 S.W. 584 (Tex. Civ. App. 1903, no writ). Nonetheless, a 
commissioners court has been said to be a “court of record.” Maples 
v. Henderson County, 259 S.W.2d 264 (Tex. Civ. App. - Dallas 1953, 
writ ref’d n.r.e.). Consequently, you are concerned that section 
52.041 of the Government Code, which requires all courts of record to 
appoint official court reporters, requires that the county clerk or 
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deputy county clerk that keeps the minutes for the commissioners court 
be en official court reporter. 

We think, however, that the phrase "court of record" in section 
52.041 of the Government Code must be reed in the context of the other 
statutes deeling with official court reporters. Section 52.001 
defines en official court reporter es a person who practices shorthand 
reporting for use in litigation, end the powers and duties of official 
court reporters that are set out in section 52.046 relate generally to 
litigation. Therefore, we think that the requirement that every court 
of record appoint a shorthand reporter was intended to apply to courts 
that conduct litigation. 

Furthermore, even if the phrase "court of record" as used in 
section 52.041 did encompass commissioners courts, we think that 
article 2349, V.T.C.S., rather than chapter 52 of the Government Code 
governs how and by whom the proceedings of commissioners courts are to 
be recorded. T.he commissioners court is a "court of record" because 
it is required to record its proceedings. Attorney General Opinion 
V-1038 (1950). In Attorney General Opinion O-6318 (1945) this office 
said th;?t article 2349, V.T.C.S., makes the commissioners court a 
court of record. Article 2349 provides: 

The court shell require the county clerk to 
keep suitable books in which shall be recorded the 
proceedings of each term of the court; which 
record shall be reed end signed after each term by 
the county judge, or the member presiding end 
attested by the clerk. The clerk shell also 
record all authorized proceedings of the court 
between terms; and such record shell be reed and 
signed on the first day of the term next after 
such proceedings occurred. 

See also V.T.C.S. art. 1938 (county clerk may appoint deputies who 
shell perform all acts of county clerk). Thus, the same provision 
that makes the commissioners court a court of record assigns the task 
of keeping the minutes of the commissioners court to the county clerk. 
Compare Attorney General Opinion V-1038 (1950)(indicating that minutes 
of commissioners court should contain a record of actions taken rather 
than a verbatim transcription of meeting); with Go"' t Code 
§52.001(official court reporters keep verbatim transcriptions of 
proceedings). We find no requirement that the county clerk be an 
official shorthand reporter. See generally V.T.C.S. art. 2345 end 
Gov't Code 551.402 (powers and duties of county clerk). A general law 
does not ordinarily repeal a special law on the same subject; rather, 
the special law is construed as an exception to the general law. 
Flowers v. Pecos River R. Co., 156 S.W.2d 260 (Tex. 1941). Therefore, 
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we think that article 2349, which governs how and by whom the 
proceedings of comissioners courts are to be recorded, would be read 
as an exception to the statute that sets out a general requirement 
that courts of record must appoint an official court reporter even if 
that general rule were broad enough to include commissioners courts. 

SUMMARY 

A commissioners court is not required to 
appoint en official court reporter to record its 
proceedings. 

. . 
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