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Re: Validity of proposed joint 
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Tech University and a private or 
municipal utility to construct and 
operate a cogeneration facility 

Dear Dr. Cavaaos: 

Your letter requesting an opinion of this office advises: 

Texas Tech is considering the construction of a 
cogeneration facility on its campus in Lubbock. 
The project has the potential for significant 
savings in utility costs. While Texas Tech could 
construct the facility through the sale of bonds, 
there would be additional financial advantage if 
the project could be done through a joint venture 
with one of the two local utility companies. This 
arrangement would provide most of the thermal 
requirements of the campus and for the electrical 
needs of Texas Tech and the Health Sciences 
Center, and provide electricity for sale by the 
joint venture to the utility company. 

In that connection you ask several questions, one of which is phrased: 

Can Texas Tech enter into a joint venture 
arrangement with a municipal or privately-owned 
utility company? It is proposed that Texas Tech 
would own 51 percent interest in the project with 
the utility company owning the remaining 49 
percent. 

Texas Tech University is an official arm of the state, not a 
political subdivision. See Bolen v. Board of Firemen. Policemen, and 
Fire Alarm Operators, 308S.W.2d 904 (Tex. Civ. App. - San Antonio 
.1957, writ ref'd); Attorney General Opinion H-365 (1974). Cf. 
Jagnandan v. Mississippi State University, 373 So. 2d 252 (Miss. 
1979). cert. denied, 444 U.S. 1026, reh. denied, 448 U.S. 914 (1980). 
The governing bodies of state universities are creatures of statute 
and nay constitutionally exercise only powers properly delegated to 
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them by the legislature. See Foley v. Benedict, 55 S.W.2d 805 (Tex. 
1932); Attorney General Opinion MU-475 (1982). 

A "joint venture" is in the nature of a partnership -- an 
association of two or more persons to carry on a business limited to 
one particular enterprise. State v. Houston Lighting and Power Co., 
609 S.W.2d 263 (Tex. Civ. APP. - Corpus Christ1 1980, writ ref'd 
n.r.e.3. It is a contractual arrangement whereby there is a community 
of interest in the venture, an agreement to share profits, an agree- 
ment to share losses, and a mutual right of control or management of 
the enterprise. Ayco Development Corp. v. G.E.T. Service Co., 616 
S.W.2d 184 (Tex. 1981). 

The law of partnerships is applicable to joint ventures. 
Shindler v. Rarris, 673 S.W.2d 600 (Tex. App. - Bouston [lst Dist.] 
1984, no writ); Corinth Joint Venture v. Lomas & Nettleton Financial 
Corp., 667 S.W.2d 593 (Tex. App. - Dallas 1984, writ d~ism'd). See 
Thomas v. American National Bank, 704 S.W.2d 321 (Tex. 1986). In 
Texas, partnerships are recognized as legal entities for most 
purposes, and a contract made within the scope of a partner's 
authoritv for the benefit of the oartnershiu is bindinn on it even 
though executed in the name.of one partner only. Cknth Joint 
Venture, 667 S.W.2d at 595. 

Cogenerating facilities were discussed in Attorney General 
Opinion Nos. JM-709 (1987); JM-353 (1985). They are facilities which 
produce both electric energy and steam, heat or energy in some other 
useful form that the "cogenerator" usas for its own industrial 
purposes. 16 U.S.C. 1796(18)(A); Federal Energy Regulatory Commission 
v. Mississippi, 456 U.S. 742, 750 n. 11 (1982). If it produces energy 
in excess of its needs, and is a qualifying facility, it enjoys 
certain regulatory advantages. A gualifying cogenerator is one which 
owns a qualifying cogeneration facility -- i.e., one which meets the 
rules of the Federal Energy Regulation Comm~on and is owned by an 
indlvidual~or corporation [including partnerships or associations, but 
not municipalities, political subdivisions or agencies of the state, 
see 16 U.S.C. 5796(i), (4). (7)] not otherwise-primarily engaged in 
the generation and sale of electric power. 16 U.S.C. 5796(18)(B), (C); 
V.T.C.S. art. 1446~. 03(c).' 

We need not decide whether the contemplated cogenerating facility 
would be a "qualifying" one under the above-cited state and federal 

1. Three amended versions of section 3(c) of article 1446~ were 
enacted by the 68th Legislature. All define "qualifying cogenerator" 
by reference to provisions of the Federal Power Act codified as 16 
U.S.C., section 796(18)(C). See Acts 1983, 68th Leg., ch. 99, 69, at 
497; ch. 263,121, at 1217; ch.4. Il. at 1260. 
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statutes exempting its owner from the Texas Public Utility Regulatory 
Act and bringing it within the field of legislation preempted by 
federal law. Cf. Attorney General Opinion m-45 (1979). We need not 
do so because wehave concluded that participation by the university 
in the proposed joint venture would be unlawful in any event. . 

Constitutional provisions prohibiting political corporations or 
subdivisions of the state from becoming a "stockholder" in a corpora- 
tion, association, or company, see Tex. Const. art. III, 552, or from 
becoming a "subscriber to the capital" thereof, see Tex. Const. art. 
XI, 53, are not directly applicable to the university. See Attorney 
General Opinion H-365 (1974). But other constitutional~rovisions 
would be offended by the proposed arrangement. 

Because we have concluded that section 50 of article III of the 
Constitution of Texas precludes participation of the university in 
such a joint venture with either a private entity or a municipal 
utility, we will not discuss at length the application of article XVI, 
section 6, of the constitution, which provides that no appropriation 
for private or individual purposes shall be made unless authorized 
by the constitution; the application of article VIII, section 3. which 
allows the collection of taxes only for "public purposes"; or the 
application of article II. section 1. which states that the powers of 
state government shall be divided into three departments, each of 
which shall be confided to a separate body of "magistracy." See also 
Tex. Const. art. III, $51. 

It is not unconstitutional to expend public money for the direct 
accomplishment of a proper public purpose even though a privately 
owned business may be incidentally benefitted thereby. Barrington v. 
Cokinos, 338 S.W.2d 133 (Tex. 1960); State v. City of Austin, 331 
S.W.2d 737 (Tex. 1960). Private entities can be used to accomplish 
public purposes so long as sufficient controls exist to assure that 
proper public ends are achieved; but private entities cannot validly 
be given discretionary authority to control public business, nor can 
the unconditional use of public credit be granted to them. See 
Attorney General Opinion Nos. JM-509 (1986); JM-274 (1984); JM?? 
(1983); O-690 (1939). Where governmental powers have been properly 
delegated to an official board, the powers so delegated cannot be 
validly re-delegated by the board to a private entity. city of 
Galveston v. Hill. 519 S.W.2d 103 (Tex. 1975). 

Article III. section 50. of the Texas Constitution provides: 

The Legislature shall have no power to give or 
to lend, or to authorize the giving or lending, 
of the credit of the State in aid of, or to 
any person, association or corporation, whether 
municipal or other, or to pledge the credit of the 
State in any manner'whatsoever. for the payment of 
the liabilities, present or prospective, of any 
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individual, association of individuals, municipal 
or other corporation whatsoever. 

This provision prevents the legislature from authorizing the 
university to lend its credit in aid of or to "any person, association 
or corporation, whether municipal or other, or to pledge the credit 
of the State in any manner . . . for the payment of the liabilities, 
present or prospective, of any . . . municipal or other corporation 
whatsoever." Inasmuch as the legislature is powerless to give It, the 
university does not possess the authority to make such an agreement. 

In a joint venture such as the one suggested with a utility, the 
utility - along with the university -- would have the discretionary ' 
power to set and control the policy of the joint venture owning the 
cogeneration faciliry, and to unilaterally incur liabilities on. its 
behalf for which the credit of the university (&. the state) would 
stand bound to answer. See Corinth Joint Venture v. Lomas 6 Nettleton 
Financial Corp., =. - 

The sharing of mutual losses is an essential element of a joint 
venture. Ayco Development Corp. v. G.E.T. Service Co., supra. It 
was because no agreement to share mutual losses or gains was evidenced 
in State v. Houston Lighting h Power Co., supra, that the court 
held a joint venture non-existent there. Cf. 
Associates. Inc.. 709 S.W.2d 312 (Tex. App- 
ref'd n, 

Russell v. French 6 
Texarkana 1986, writ 

State ex rel. Grimes County Taxpayers Association v. 
8.1 1.2d 258 (Trx. Civ. App. - Houston Texas Municipal Power Agency. 565 S 

[lst Dist.] 1978, writ dism'd). 

We advise that Texas Tech University may not, without violating 
article III, section 50, of the Texas Constitution, enter into a joint 
venture with a municipal or private utility company. Inasmuch as your 
other questions ware grounded in the expectation that the joint 
venture arrangement could be entertained, we do not reach them. 

SUMMARY 

Texas Tech University may not, without vio- 
lating article III, section 50, of the Texas 
Constitution, enter into a joint venture agreement 
with a utility. 

Attorney General of Texas 

MARY KELLER ? 
Executive Assistant Attorney General 
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JUDGE ZOLLIE STBAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Bruce Youngblood 
Assistant Attorney General 
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