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Rouorable W. C. Kirkendall 
District Attorney 
25th Judicial District 
113 South River, Suite 205 
Seguin, Texas 78155 

Opinion No. JR-779 

Re: Whether a district attor- 
ney is required to reimburse 
a county clerk for services 
rendered pursuant to a bond 
forfeiture proceeding 

Dear Mr. Kirkendall: 

You ask whether a district attorney's office is required to pay a 
fee to the county clerk to file an abstract of a final judgment issued 
against a principal or surety in a bond forfeiture proceeditig. We 
conclude that the district attorney need not pay such a fee. 

A bond forfeiture proceeding is a criminal action, but after the 
entry of a judgment nisi all further proceedings are governed by the 
Rules of Civil Procedure. Code of Grim. Proc. art. 22.10; Tinker v. 
g, 561 S.W.2d 200 (Tex. Grim. App. 1978); Blue v. State, 341 
S.W.2d 917, 919 (Tex. Grim. App. 1960). Article 22.14 of the Code of 
Criminal Procedure specifically provides that final judgments in bond 
forfeiture proceedings "shall be collected by execution as in civil 
actions." If a bond forfeiture hearing is concluded ~with a judgment 
in favor of the state, then the award can be secured, at least in 
part, by the creation of a lien against real property belonging to a 
judgment debtor. To create such a lien, an abstract of judgment must 
be filed in the county clerk's office for each county where real 
property of the judgment debtor is to be found. V.T.C.S. art. 5447. 
5448. Filing the abstract of judgment creates a lien against any 
property owned, or after-acquired, by the j,udgment debtor. A lien is 
valid for an initial period of ten years if the judgment on which it 
is based does not become dormant. Article 5499, V.T.C.S. art. 5449. 

The county clerk is authorized by section 51.318 of the Govern- 
ment Code to charge a fee for recording abstracts of judgment. But 
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article 3912e. 1 at section one, provides, in part, that 

[nlo district officer shall be paid by the State 
of Texas zany ~fees or cmmissions~-for any service -~ 
performed by him; nor shall the State or any 
county pay to any county officer in any county 
containing a population of twenty thousand 
(20,000) inhabitants or more . . . any fee or 
commission for any service by him performed .as 
such officer . . . provided further, that the 
provisions of this Section shall not affect the 
payment of costs in civil cases or eminent domain 
proceedings by the State. . . . 

V.T.C.S. art. 3912e, -01. 

In Attorney General Opinion w-628 (1959), this office observed 
that: 

It is noted that the prohibitions contained in 
Sections 1 and 3 of Article 3912e . . . concerning 
the payment of fees or commissions by the State do 
not apply to the payment of costs . . . by the 
State where the fees earned ~constitute a part of 
the cost assessed against the State in a particu- 
lar case. Therefore, such cost must be paid by 
the State as provided by law rather than as a fee 
to the individual officer. (Emphasis added.) 

See also Attorney General Opinions M-134 (1967); WW-658 (1959); WW-508 
(1958); O-807 (1939). Compare Attorney General Opinion M-168 (1967) 
(filing fees in criminal cases need not be paid). 

The charge levied by a county clerk for recording an abstract of 
judgment is not a “cost” in the sense that word is used in article 
3912e; as such, the district attorney need not pay it. This office 
has previously concluded that the fee charged by a county clerk for 
recording an abstract of judgment in a tax delinquency suit is not a 
part of the “costs” attributable to the litigation on which the 
judgment is based. Article 3912e thus excuses the state from paying 
the statutory fee. See Attorney General Opinion MW-308 (1981). Cf. 
Williams v. Simon, 235S.W. 257 (Tex. Civ. App. - Austin 1921, writ 

1. Article 3912e. V.T.C.S., has been repealed and replaced, 
effective September 1, 1987, with the Local Government Code. See Acts - 
1987, 70th Leg., ch. 149, 951. 49. 

P. 3668 



Honorable W. C. Kirkendall - Page 3 (JM-779) 

dism'd w.o.j.) (recording a "muniment of title" has never been 
recognized as generating a "cost" taxable to a party on a suit). 

SUMM~ARY 

The county clerk is authorized by the 
Government Code, section 51.318 to charge a fee 
for recording an abstract of a final judgment. 
The clerk may not collect the fee when-a district 
attorney seeks to file an abstract of a final 
judgment from a bond forfeiture proceeding, 
article 3912e. section 1. V.T.C.S. 
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