
THE ATTO EY GENERAL 
OF EXzW3 

September 15. 1987 

Honorable Bill Hammond 
Chairman 
House Committee on Local h 

Consent Calendars 
P.O. Box 2910 
Austin, Texas 78769 

Opinion No.JM-786 

Re: Vslidity of a rider 
regarding high school exit- 
level tests 

Dear Mr. Hammond: 

You ask whether a rider to the 1987 appropriations bill conflicts 
with the following statute: 

(a) The Central Education Agency shall adopt 
appropriate cri tqion referenced aSsessnle”t 
instruments designed to asses* minimum basic 
skills competencies in reading, writing, and 
mathematics for all pupils at the first, third, 
fifth, seventh, and ninth grade levels and in 
mathematics and English language arts for all 
pupils at the 12th grade level. 

(b) The Central Education Agency shall also 
adopt secondary exit level assessment instruments 
designed to .4ssess mathematics and English 
language arts competencies for pupils at the 12th 
grade level. The State Board of Education shall 
administer the assessment instruments. 

Cc) The secondary exit level assessrm”t 
instrument must be administered to all pupils at 
the 11th grade level. Each pupil who did not 
perform satisfactorily on all sections when tested 
at the 11th grade level shall be given 
opportunities during the 11th and 12th grade 
levels to retake the sections of the assessment 
instrument on which the pupil did not perform 
satisfactorily, including the opportunity to 
retake those sections during the final month of 
the school term in which the pupil is enrolled at 
the 12th grade level. 
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Educ. Code 521.551 (emphasis added). See also Educ. Code 121.553 
(pupil may not receive high school diploma until he has performed 
satisfactorily on all sections of the secondary exit level assessment 
instrument). 

The rider you ask about provides: 

Exit-Level Tests. State funds appropriated 
under this Act shall not be used in the 
development and administration of an exit-level 
assessment instrument under Sections 21.551, et 
seq., Texas Education Code, which tests objectives 
in which eleventh graders would not have 
reasonably been expected to receive instructions 
in previous courses. 

General Appropriations Act, Acts 1987, 70th Leg., 2d C.S., ch. 78, 
art. III, 51, Central Education Agency-Programs, subset. 16, at 111-7. 
See Educ. Code 521.558 (cost of preparing and administering assessment 
instruments to be paid from the compensatory aid provided by Educ. 
Code 516.1521; 5516.152, 16.251 (financing of compensatory aid). A 
rider to an appropriations bill is invalid if its provisions conflict 
with the provisions of a general statute. Attorney General Opinion 
V-1254 (19511. A rider is not invalid, however, if it is merely 
declaratory of existing law. Attorney General Opinion MW-389 (1981). 
You suggest that the rider set out above is invalid because it 
conflicts with section 21.551 of the Education Code. 

The legislature delegated to the Central Education Agency the 
task of adopting exit-level assessment instruments to assure that high 
school graduates have at least basic skills in math and English. The 
legislature may delegate authority to carry out a legislative purpose, 
State ex rel. Grimes County Taxpayers Association v. Texas Municipal 
Power Agency, 565 S.W.2d 258, '273 (Tex. Civ. App. - Houston list 
Dist.1 1978, writ dism'dl. In carrying out delegated authority, 
however, an administrative agency must act reasonably. See Allstate 
Insurance Co. v. State Board of Insurance, 401 S.W.2d 131,132 (Tex. 
Civ. App. - Austin 1966, writ ref'd n.r.e.). 

The legislature directed that exit-level assessment instruments 
be administered to all pupils in the 11th grade. We think it would be 
unreasonable, as a matter of law, for a competency test administered 
to 11th graders to test material that 11th graders are not likely to 
have covered. Therefore, we think it is implicit in section 21.551 
that the material tested be material that an Ilth-grader could 
reasonably be expected to have covered. The rider you ask about 
simply states that the exit-level examination should not cover 
subjects in which "eleventh graders would not have reasonably been 
expected to receive instructions in previous courses." That rider is 
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simply declaratory of what we think is implicit in section 21.551 of 
the Education Code. Therefore, we conclude that the rider is not 
invalid. 

SUMMARY 

A rider concerning exit-level examinations for 
high school students is merely declaratory of 
existing law and is therefore not invalid. Acts 
1987, 70th Leg., 2d C.S., ch. 78, art. III, 91, 
Central Education Agency-Programs, subset. 16, at 
111-7. 
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