
THE ATTOWSET GENERAL 
OF EXAS 

September 16, 1987 

Honorable David H. Cain 
Chairman 
Committee on Transportation 
Texas House of Representatives 
P.O. Box 2910 
Austin, Texas 78769 

Dear Representative Cain: 

You ask the following question: 

Opinion No. JM-787 

Re: Construction of article 
6675a-3(c), V.T.C.S. 

Does the word “and” in the phrase “pi-operty of and 
used exclusively in the service of”, found in 
Article 6675a-3(c), mean that if a school district 
or other such entity included in the law were to 
lease a vehicle, and therefore not own it, it 
would be exempt from this article and would 
therefore not be required to have exempt license 
plates? 

Article 6675a-3(c) provides, in part: 

owners of motor vehicles, trailers and 
semi-trailers which sre the property of and used 
exclusively in the service of the United States 
Government, the State of Texas, or any county, 
city or school district thereof, shall apply 
annually to the Department ss provided in Section 
3-m of this Act to register all such vehicles, 
but shall not be required to pay the registration 
fees herein prescribed, provided that affidavit is 
made at the time of registration by a person who 
has the proper authority that such vehicles are 
the property of and used exclusively in the 
service of the United States Government, the State 
of Texas, or a county, city or school district 
thereof, as the case may be. 
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First, we note that you characterize article bb75a-3\c) as 
"requiring" vehicles owned and operated by governmental bodiec' to 
have exempt license plates. We think that article 6675=-3(c) might be 
more accurately characterized as exempting owners of certain vehicles 
from payment of registration fees. See V.T.C.S. art. b675a-3aa 
(providing for specially designated license plates for exempt 
vehicles). 

Article b675a-3tcJ states that the owner of a motor vehicle is 
exempt from payment of registration fees for that vehicle if the 
vehicle is both "the property of" and "used exclusively in the service 
of" a governmental body. You suggest that if a governmental body 
leased a vehicle from some other entity, the governmental body would 
not own the vehicle and could therefore not meet the requirements of 
article bb75a-3(c). Because of the way "owner- is defined for 
purposes of article 6675e-3, however, we think that analysis is 
incorrect. 

The statute requiring registration of motor vehicles generally 
makes the requirement applicable to the "Owner. " V.T.C.S. art. 
6675a-2(a). Consistent with the general statute, article 6675=-3(c) 
exempts "owners" from the payment of registration fees. For purposes 
of those statutes, the word "owner" is given a broad definition: 
"'Owner' means any person who holds the legal title of a vehicle or 
who has the legal right of possession thereof, or the legal right of 
control of said vehicle." Art. 6675=-1(L). Therefore, a lessee who 
has the legal right of possession or control of a vehicle, as the 
typical lessee would, would be an "owner" for purposes of article 
6675=-3(c) even though the lessee would not have legal title to the 
vehicle. _ See Attorney General Opinion O-5381 (1943). 

The article 6675=-3(c) exemption applies to "lolwners of motor 
vehicles . . . which are the property of and used exclusively in the 
service of" certain governmental bodies. (Emphasis added.) 
Consequently, the exemption could apply to a vehicle leased by a 
governmental body 8s long as a leased vehicle that is "owned" by a 
governmental entity is also "the property of" that governmental entity 
for purposes of article bb75a-3(c). In other words, to determine 

1. Article 6675=-3(c) applies to "the United States Government, 
the State of Texas, or any county, city or school district thereof." 
For the sake of simplicity, we will refer to those entities as 
"governmental bodies." Our use of the term "governmental bodies" is 
not intended as a comment on the scope of article bb75a-3cc) 
exemption. See Attorney General Opinions WW-487 (1958); M-1033 
(1971). - 
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whether the article 6675=-3(c) exemption can apply to a leased 
vehicle, we must determine whether the legislature intended that the 
phrase "property of" be defined as broadly as "owner" or whether the 
article 6675=-3(c) requirement that a vehicle be "the property of" a 
governmental body means that a governmental body must have legal title 
to the vehicle. We conclude that if a governmental body is the 
"owner" of a vehicle, the vehicle is "the property of" the 
governmental body. 

It is the "owner" of a vehicle who is responsible for registering 
it, and it is the "owner" who may avail himself of the exemption from 
registration fees provided for in article 6675=-3(c). Therefore, if.s 
governmental body "owned" a vehicle by virtue of a lease agreement, 
the governmental body -- not the lessor -- would have to P=Y 
registration fees if the vehicle was not also "the property of" the 
governmental body. Attorney General Opinion O-5381 (1943). Such a 
result would thwart the apparent purpose of article 6675a-3(c), which 
is to exempt governmental bodies from paying registration fees for 
vehicles used for public purposes. & Tex. Const. art. XI, s9 
("property of counties, cities and towns, owned and held only for 
public purposes . . . shall be exempt from forced sale and taxation); 
Attorney General Opinion V-955 (1949) (registration fee for motor 
vehicles is a tax); Lower Colorado River Authority v. Chemical Bank 
and Trust Co., 190 S.W.2d 48 (Tex. 19451 (government taxing itself 
would be a senseless process). 

Furthermore, both the terms "owner" and the "property of" have 
been in article 6675a-3(c) since its enactment in 1929, Acts 1929, 
41st Leg., 2d C.S., ch. 88, at 172, and we find no case or opinion 
that suggests that the two terms are not coextensive. In Attorney 
General Opinion WW-487 (19581 this office wrote: 

LIln order to qualify for issuance of fee-exempt 
license plates, the following requirements must be 
present: 

1. The agency seeking the exemption must 
have been crested by the laws of the State of 
Texas and be functioning pursuant thereto. 

2. The agency must have been crested for 
the purpose of performing governmental 
functions or duties. 

3. The vehicles for which exemption is 
sought must be owned by such agency. 

4. The vehicles must be used exclusively 
by the agency. (Emphasis added.) 
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The opinion made no suggestion that the statutory requirement that the 
vehicle be "the property of" a governmental body was in addition to 
the "ownership" requirement. See also State Highway Cosssission v. 
Harris Count Flood Control Dist., 247 S.W.2d 135 (Tex. Civ. App. - 
Galveston 1952, writ ref'd). 

We conclude, therefore, that a governmental body covered by 
article 6675=-3(c) is exempt from motor vehicle registration fees for 
a vehicle if it is the "owner" of the vehicle in question and the 
vehicle is used exclusively in the service of the governmental body. 

SUMMARY 

If an entity listed in article 6675=-3(c) 
leases a motor vehicle and thereby becomes its 
"owner" as that term is defined in article 
6675=-1(L), the entity is exempt from the 
registration fee for a motor vehicle if the 
vehicle in question is used exclusively in the 
service of an entity listed in article 6675a-3(c). 

- 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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