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Dear Senator Farabee: 

You ask whether a city having a population in excess 
of 10,000 is required to give its police officers at least 
a thirty minute meal break during their work period. Your 
question is prompted by language found in House Bill No. 
2250, enacted during the regular session of the 70th 
Legislature (Acts 1987, 70th Leg., ch. 933, at 6272). 
House Bill No. 2250 amended article 1269p, V.T.C.S. This 
article was also repealed and recodified during the same 
legislative session as section 142.001 of the Local 
Government Code. Acts 1987, 70th Leg., ch. 149, at 1397, 
1721 and.2545. The repeal of a statute in a recodifica- 
tion does not affect an amendment to that statute by the 
same legislature. See Gov't Code 9311.031(c). Therefore, 
any language found in House Bill No. 2250 that is 
inconsistent with or in addition to language in the 
recodification will be preserved and given effect. 

Both House Bill No. 2250 and section 142.001 of the 
Local Government Code relate to the hours of labor of 
firefighters and police officers in cities with a 
population in excess of 10,000 inhabitants. The statutes 
provide details for determining the number of hours to be 
worked and the rate of pay for certain employees. Sub- 
sections (j) and (k) of section 142.001 (formerly section 
6A of article 1269p) provide: (1) the maximum number of 
hours that a police officer may be required to work during 
a calendar week: and (2) the officer's entitlement to 
compensatory pay or compensatory leave for overtime 
worked. 

In House Bill No. 2250, the legislature specified the 
time to be taken into account in determining an officer's 
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compensation. Section 2 of the bill amended section 6A of 
article 1269p, V.T.C.S., by adding the following language: 

Compensable hours of work includes all of 
the time during which a policeman is on duty 
on the city's premises or at a prescribed 
workplace, as well as all other time during 
which the policeman is suffered or permitted 
to work for the city. Such time includes 
all preshift activities and postshift 
activities which are an integral part of the 
policeman's principal activity or which are 
closely related to the performance of the 
principal activity. Time saent awav from 
the citv's nremises under condrtions that 
are so circumscribed that thev restrict the 
policeman from effectivelv usina the time 
for nersonal oursuits also constitutes hours 
of work. Bona fide meal neriods are not 
yorktime. Bona fide meal neriods do not 
include coffee breaks or time for snacks. 
: ol'c m e elieved 
from dutv fo: the nurooses of eatina reaular 
meals. Ordinarilv 30 minutes or more is 
lona enouah for a bona fide meal neriod. A 
shorter neriod mav be lona enouah under 
snecial conditions. The ooliceman is not 
relieved if he is recuired to nerform any 
duties. whether active or inactive, while 
eating. (Emphasis added.)1 

The purpose of the reference to meal periods is 
unambiguous; if the period is not to be considered as 
compensable worktime, then the officer must be relieved of 
all official duties, and the period must generally meet or 
exceed thirty minutes. In providing the thirty minute 
guideline, the legislature is providing a guide to cities 
to distinguish between compensable and noncompensable 
time. As we read the above-quoted language, there is no 
requirement for a city to provide a thirty minute meal 
break. There is a requirement that a city include meal 

1. This section does not apply to a city with a 
population in excess of 1.5 million inhabitants. Section 
4 of House Bill No. 2250 added section 6E to article 1269p 
to establish the hours for police officers in those 
cities. 

?, 
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breaks of less than thirty minutes in its calculation of 
an officer's pay. An exception is provided for special 
conditions. Also, the language requires any meal period, 
regardless of duration, to be considered worktime unless 
the police officer is fully relieved of his duties for the 
purpose of eating a regular meal. 

We note that article 5154c-1, V.T.C.S. (the Fire and 
Police Employee Relations Act), may be relevant to your 
inquiry. This statute authorizes collective bargaining 
for firefighters and police officers in cities, towns, and 
other political subdivisions which adopt the provisions 
of the statute. "Wages, hours, working conditions and all 
other terms and conditions of employmentt' are 
negotiation under this statute. 

subject to 
Sec. 5(a). 

SUMMARY 

House Bill No. 2250 does not require a 
city with a population in excess of 10,000 
inhabitants to provide its police officers a 
minimum meal period of thirty minutes. If a 
police officer is not fully relieved of his 
duties for the purpose of eating a regular 
meal, a meal period is considered com- 
pensable work time. 

WARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 
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Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 
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