THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

February 19, 1988

JIM MATTOX
ATTORNEY GENERAL

Mr. Marlin W. Johnston Opinion No. JM- 860

Commissioner

Texas Department of Re: Whether Rider 47 of the

Human Resources current appropriation for

P. 0. Box 2960 the Texas Department of

Austin, Texas 78769 Human Services conflicts
with section 22.014 of the
Human Resources Code
(RQ-1242)

Dear Mr. Johnston:

You ask whether Rider 47 to the current appropriation
for the Department of Human Services conflicts with
section 22.014 of the Human Resources Code.

Section 22.014 of the Human Resources Code provides:

(a) The department [of Human Services],
the Texas Department of Health, and the
Texas Department of Mental Health and Mental
Retardation shall adopt a memorandum of
understanding that:

(1) clearly defines the responsibilities
of each agency in providing, regqulating, and
funding hospital or long-term care services;
and

(2) defines the procedures and standards
that each agency will use to provide,
regulate, and fund hospital or long-term
care services.

{b) The memorandum must provide that no
new rules or regulations that would increase
the costs. of providing the required services
or would increase the number of personnel in
hospital or long-term care facilities may be
promulgated by either the department, the
Department of Health, or the Department of
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Mental Health and Mental Retardation unless
the commissicner of health certifies that
the new rules or regulations are urgent as
well as necessary to protect the health or
safety of recipients of hospital or
long-term care services.

(c) The memorandum must provide that any
rules or requlatijons proposed by the depart-.
ment, the Department of Health, oxr the
Department of Mental Health and Mental
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(d) The memorandum must provide that upon
final adoption of any rule increasing the
cost of providing the required services, the
department must establish reimbursement
rates sufficient to cover the increased
costs related to the rule. The department
is not required to establish reimbursement
rates sufficient to cover the increased cost
related to a rule or regulation if the
commissioner of health certifies that the
rule or regulation is urgent as well as
necessary to protect the health or safety of
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recipients of hospital or long-term care
services.

(e) The memorandum must provide that
Subsections (b) through (d) of this section
do not apply if the rules are required by
state or federal law or federal regulations.

(f) These agencies in the formulation of
this memorandum of understanding shall
consult with and solicit input from advocacy
and consumer groups.

(g) Not later than the last month of each
state fiscal year, the department and the
other agencies shall review and update the
memorandum.

(h) Each agency by rule shall adopt the

memorandum of understanding and all
revisions to the memorandum. (Emphasis
added.)

Your question is in regard to the requirement in section
22,014 that the Department of Human Services verify that
funds are available to pay costs that would be incurred
because of new rules or regulations affecting hospitals
and long-term care facilities. Hum. Res. Code §22.014(c).
Such verification is not required when the new rule or
regulation is required by federal 1law or when the
commissioner of health certifies that the new rule or
regulation is urgent as well as necessary to protect the
health or safety of recipients of hospital or long-term
care services. Hum. Res. Code §22.014(c) and (e).

Rider 47 to the appropriation for the Department of
Human Services provides:

None of the funds appropriated in this
Act may be used as a source of funding for a

written verification that funds are
available to adequately reimburse hospital
or long-term service providers for

implementation of rules or regulations
promulgated by either the Department of
Health or Department of Human Services which
increase the <cost of ©providing such
services, unless the rule or regulation is
required by federal statute, rule or
regulation.
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General Appropriations Act for 1988-89 biennium, Acts
1987, 70th Leg., 24 C.S., ch. 78, art. II, §1, at 844
(II-43). Rider 47 prohibits the use of appropriated funds
as the basis for verifying, as required by section
22.014(c¢) of the Human Resources Code, that funds are
available to pay the costs of a proposed rule or
regulation. You ask the following question:

Is DHS precluded by Rider (47) from making a

£ de F-g4 = o T o
written verification that appropriated funds

are available to reimburse providers for
increased costs resulting from new Health
Department rules if they are not federally
required even when it is the Department’s
determination that such funds are actually
available?

A rider to an appropriations bill is invalid if it

conflicts with general law. See Jessen Associates, Inc.
v. Bullock, 531 S.W.2d4 593, 600 (Tex. 1975):; Moore V.
Sheppard, 192 S.W.2d 559 (Tex. 1946). To be wvalid, a
rider may do no more than detail, limit, or otherwise
restrict the use of appropriated funds. Moore re

Sheppard, supra; Attorney General Opinion V-1254 (1951).
A rider may, however, prohibit a state agency from using
appropriated funds for activities <that the agency is
otherwise authorized +to conduct. See, e.qg., Attorney
General Opinion M-4%9 (1969).

The rider set out above merely limits the use of
appropriated funds by prohibiting the use of such funds
for paying costs attributable to new rules and regulations
that increase the cost of hospital and 1long-term care
services. The fact that general law outlines a procedure
for the promulgation of rules that would increase the cost
of hospital and long-term care does not mean that the
legislature must appropriate funds to pay the costs of any
or all such rules. Because the rider in question merely
limits the use of appropriated funds, we conclude that it
is a wvalid rider.l Therefore, the department may not

1. We note that no verification of available funds
is necessary when federal law requires the new rule or
regulation or when the commissioner of health certifies
that the new rule or regulation is urgent as well as
necessary to protect the health or safety of recipients of

(Footnote Continued)
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verify that appropriated funds are available to reimburse
providers for increased costs related to new rules
governing hospital and long-term care services.

SUMMARK

Rider number 47 to the appropriation for
the Department of Human Services does not
conflict with section 22.014(¢c) of the Human
Resources Code. Therefore, the dJdepartment
may not verify that appropriated funds are
available to reimburse providers for
increased costs related to new rules govern-
ing hospital and long-term services.

Veryjtruly y s,

A

JIM MATTOX
Attorney General of Texas

MARY KELLER
First Assistant Attorney General

LOU MCCREARY
Executive Assistant Attorney General

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY
Special Assistant Attorney General

RICK GILPIN
Chairman, Opinion Committee

Prepared by Sarah Woelk
Assistant Attorney General

(Footnote Continued)

hospital or long~term care services. Hum. Res. Code
§22.014(c) and (e). Rider 47 is therefore inapplicable to
rules or regulations required by federal law and to cases
in which the commissioner of health has certified that the
new rule or regulation is urgent as well as necessary to
protect the health or safety of recipients of hospital or
long-term care services.
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