
THE ATTORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

March 4, 1988 

Mr. Steven E. Cone, Jr. 
Chairman 

Opinion No. JM-868 

Texas Aeronautics Commission Re: Whether an air carrier 
P. 0. Box 12607 operating on an interstate 
Austin, Texas 78711 or international basis is 

exempt from the provisions 
of article 46c-6, V.T.C.S., 
and related questions 
(RQ-1201) 

Dear Mr. Cone: 

You ask our opinion on several questions concerning 
the authority of the Texas Aeronautics Commission over 
interstate air carriers. We follow each of your questions 
with our answer. In view of our answers to your first two 
questions, we need not address any of the others. 

Question One: Does the definition of the term "air 
carrier" in the Texas Aeronautics Act, article 46c-1 et 
SesLr V.T.C.S., exempt air carriers operating on an 
interstate or international basis from the provisions and 
requirements of carriers subject to the Aeronautics Act as 
set forth in subdivision 3(a)-(g) of article 46c-6, 
V.T.C.S? 

Answer to Question One: Article 46c-l(e) of the Texas 
Aeronautics Act defines "air carrier" to mean 

every person owning, controlling, operating 
or managing any aircraft as a common carrier 
in the transportation of persons or property 
for compensation or hire which conducts all 
or part of its operations in the State of 
Texas: provided that th term 'air carrier' 
as used in this Act shtll not include, and 
this Act does not aoDlv to. air carriers 
carrvina oassenaers or oronertv as common 
carriers for comnensation or hire in com- 
merce between a olace in this state and a 
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pla e 
addzd.) 

outside of this state. (Emphasis 

V.T.C.S. art. 46c-l(e). 

Thus, m provision of the Texas Aeronautics Act 
applies to entities carrying passengers or property as a 
common carrier for hire between any point in Texas and any 
point outside of the state. The statute quoted above 
twice states that interstate carriers are beyond the reach 
of the Texas Aeronautics Act. None of the provisions of 
subdivision ~3 of article 46c-6 of the Act -- which grants 
the Aeronautics Commission the power to lqpromulgate and 
administer economic rules and regulations over air 
carriers," including the authority to provide the certifi- 
cation necessary to operate an air carrier -- apply to 
such entities. See aenerallv V.T.C.S. art. 46c-6, subdiv. 
3 (a)-(g). 

Question Two: Does the following provision in subdivision 
3(b) of article 46c-6 apply to air carriers originally 
granted certification by the Texas Aeronautics Commission 
to operate solely on an intrastate basis but that are now 
operating on an interstate basis: ? 

No air carrier shall operate as such, after 
this Act goes into effect, without having 
first obtained from the Commission a 
certificate; provided, however that all 
operating rights and privileges granted to 
any air carrier by the Commission prior to 
the passage of this Act shall continue in 
effect, authorizing the same service under 
the same terms and conditions as previously 
granted by the Commission. 

Answer to Question Two: We assume that your question is 
based on a factual situation involving an air carrier 
which begins operations only to serve intrastate points,- 
but later begins service between points inside and outside 
of the state. Again, the statute is unambiguous. Any 
entity that at any time carries passengers or property as 
a common carrier for hire between a place in Texas and 
a place outside of Texas is not an "air carrier" as 
defined by the Act. It is not subject to u provision of 
the Act. 

We note that the redundant language in article 
46c-l(e) of the Act is not accidental. A section- 
by-section analysis of the legislation adding the language 
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to the Aeronautics Act (m Acts 1981, 67th Leg., ch. 767, 
51, at 2858) notes that the precise purpose of the 
amendatory phrase was to "exemp[t] air carriers who carry 
passengers or property for commercial compensation between 
Texas and a place outside of Texas.l@ Bill Analysis to 
C.S.S.B. No. 403, prepared for Senate Committee on 
Government Organization, 67th Leg. (1981). 

Thus, the Act does not reach entities offering 
interstate air service. They are outside of the 
jurisdiction of the Commission even if they offer some 
service solely between points within Texas. The 
Commission has no jurisdiction over interstate carriers 
and has no authority to impose any burden on or extend 
benefits to them under the Texas Aeronautics Act. 

SUMMARY 

The Texas Aeronautics Act, article 46c-1 
et sec. V.T.C.S., does not apply to 
entities'carrying passengers or property as 
common carriers for compensation or hire in 
commerce between a place in this state and 
a place outside of this state. The 
Commission has no jurisdiction over 
interstate carriers and has no authority to 
impose any burden on or extend any benefit 
to them under the Act. 
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