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Re: Powers and duties of a 
county attorney pro tern under 
article 2.07 of the Code of 
Criminal Procedure (RQ-1355) 

Dear Mr. Rudolph: 

You advise that you are currently the county attorney 
of Somervell County. The office of county attorney of 
Bosgue County is Vacant. The two counties have entered into 
an agreement pursuant to section 2.07 of the Code of 
Criminal Procedure1 as amended by the 70th Legislature 

1. Section 2.07 of the Code of Criminal Procedure was 
amended by amending subsection (b) and adding subsection 
(b-l) by Acts 1987, 70th Leg., ch. 918, section 2, at 6239, 
effective August 31, 1987 to read as ,follows: 

'(a) Whenever an attorney for the state is 
disqualified to act in any case or proceed- 
ing, is absent from the county or district, 
or is otherwise unable to perform the duties 
of his office, or in any instance where there 
is no attorney for the state, the judge of 
the court in which he represents the state 
may appoint any competent attorney to perform 
the duties of the office during the absence 
or disqualification of the attorney for the 
state. 

(b) Extent as otherwise nrovided bv this 
subsection, if the appointed attorney is also 
an attorney for the state, the duties of the 
appointed office are additional duties of his 
present office, and he is not entitled to 

(Footnote Continued) 
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whereby Bosgue County will compensate Somervell County for 
your performing the functions of county attorney for Bosgue 
County. 

You advise that the agreement between the two counties 
has prompted the questions you have submitted. You have 
furnished this office with copies of the agreement and an 
information signed by you that are relevant to your 
questions. You ask: 

1. Do we need an information signed in 
order to prosecute, or does article 2.05, 
Code of Criminal Procedure, allow us to 
prosecute on complaint only? 

2. who is authorized to sign the in- 
formation if one is needed? Article 21.21 of 
the Code of Criminal Procedure states that 

(Footnote Continued) 
additional compensation. Nothing herein 
shall vrevent a commissioners court of a 
countv from contractina with another 
commissioners court to vav exvenses and 
reimburse comvensation vaid bv a countv to an 
attornev for the state who is avvointed to 
perform additional duties. 

(b-l) An attornev for the state who is 
not disoualified to act mav recuest the court 
to vermit him to recuse himself in a case for 
aood cause and uvon avvroval bv the court is 
discualified. 

(c) If the appointed attorney is not an 
attorney for the state, he is qualified to 
perform the duties of the office for the 
period of absence or disqualification of the 
attorney for the state on filing an oath with 
the clerk of the court. He shall receive 
compensation in the same amount and manner as 
an indi;:;;r;z;sonappointed to represent an 

(d) In this article, 'attorney for the 
statet means a county attorney, a district 
attorney, or a criminal district attorney. 
(Emphasis added to reflect changes made by 
amendment.) 
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the charging instrument must be signed by the 
county or district attorney. May I sign as a 
county attorney pro tern provided I list the 
authority by which I sign? 

3. If a county attorney pro tern cannot 
sign an information and if an information is 
needed to prosecute, can the district 
attorney sign it? If the district attorney 
does sign the information, who can prosecute? 

4. If the district attorney is willing to 
act as a prosecuting attorney in county 
court, does this pre-empt the authority of 
the county attorney pro tern? 

5. Does the Judge under article 2.07 of 
the Code of Criminal Procedure need to enter 
an order of appointment in each case or is 
the agreement at enclosure no. 1 sufficient 
for all cases? 

6. If the agreement is sufficient for all 
cases, should it be renewed at each term of 
court? 

Your first question appears to relate to the provision 
in article 2.05 of the Code of Criminal Procedure permitting 
the trial of misdemeanors upon complaint in counties having 
no county attorney. Article 2.05 provides in pertinent 
part, as follows: 

If the offense be a misdemeanor, the 
attorney shall forthwith prepare an informa- 
tion based upon such complaint and file the 
same in the court having jurisdiction; pro- 
vided, that in counties havina no countv 
attornev. misdemeanor cases mav be tried unon 
comnlaint alone. without an informa- 
tion -. . . . (Emphasis added.) 

The answer to your inquiry as to whether a county 
attorney pro tern may prosecute upon complaint in instances 
where an information is normally required turns on whether 
the county is considered as "having no county attorney." An 
opinion in an 1872 Texas Supreme Court case, State v. 
Lackey, 35 Tex. 357, held that an attorney pro tern has all 
the powers and duties of the regular prosecuting attorney. 
This holding appears to be consistent with the definition of 
@'pro tern" and the language of the statute providing that the 
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appointed attorney "perform the duties of the office during 
the absence or disqualification for the state." Black's Law 
Dictionary 1101 (5th ed. 1979) defines pro tern, as follows: 

Abbreviation for 'pro ternpore' which means, 
literally, for the time being. Hence, one 
who acts as a substitute on a temporary basis 
is said~to serve pro tern. 

The foregoing definition provides a common thread 
running through the cases, see, m, Scherff v. Missouri 
Pac. Rv. Co., 17 S.W. 39 (1891), addressing the matter of an 
official who serves on a pro tern basis. It appears that the 
only limitation on the powers and duties of a county 
attorney pro tern as contrasted with an attorney who serves 
for a term is that the pro tern acts only "for the time 
being.'* While the pro tern acts as the county attorney he is 
required to fulfill the responsibilities imposed upon the 
county attorney. Thus, the county attorney pro tern is not 
relieved of the responsibility of filing an information 
merely because his time of service in such position may be 
somewhat more limited than that of a county attorney who 
serves for a term. 

You ask who is authorized to sign the information. 
Article 21.21 of the 'Code of Criminal Procedure provides 
that the information l'must be signed by the district or 
county attorney, officially.1V The information must be 
signed by the attorney and show on its face the authority 
under which the attorney acts. Flores v. State, 264 S.W.2d 
952 (Tex. Crim. App. 1954). The amendment to section (b) 
allows the commissioners court of Bosgue County to reimburse 
Somervell County. It does not abrogate the requirement of 
section (a) that the judge in any case or proceeding in 
which you represent the state appoint you to perform the 
duties of county attorney. The information should be signed 
by you as county attorney pro tern and reflect the fact that 
the judge presiding in that court has appointed you to 
represent the state. 

Your third guestion.is rendered moot by our conclusion 
that the county attorney pro tern may sign the information. 

Your fourth question is predicated upon the district 
attorney being "willing to act as prosecuting attorney 
in county court." You ask whether the authority of the 
county attorney pro tern is preempted under this scenario. 

Article 2.01 of the Code of Criminal Procedure 
delineates the responsibilities of the district attorney in 
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representing the state. Article 2.01 provides in pertinent 
part as follows: 

Each district attorney shall represent the 
State in all criminal cases in the district 
courts of his district and in appeals 
therefrom, except in cases where he has been, 
before his election, employed adversely. 
When any criminal proceeding is had before an 
examining court in his district or before a 
judge upon habeas corpus, and he is notified 
of the same, and is at the time within his 
district, he shall represent the State 
therein, unless prevented by other official 
duties. 

Article 2.02 of the Code of Criminal Procedure sets 
forth the duties of county attorneys, as follows: 

The county attorney shall attend the terms 
of court in his county below the grade of 
district court, and shall represent the State 
in all criminal cases under examination or 
prosecution in said county: and in the 
absence of the district attorney he shall 
represent the State alone and, when 
requested, shall aid the district attorney in 
the prosecution of any case in behalf of the 
State in the district court. He shall 
represent the State in cases he has pro- 
secuted which are appealed. 

The fact that the district attorney may be willing 
to perform any duty imposed upon the county attorney by 
article 2.02 does not preempt the authority of the county 
attorney pro tern. 

You ask if it is necessary for the judge to enter an 
order of appointment for each case. The contract entered 
into by the counties provides that you perform the duties 
ordinarily associated with the office of county attorney in 
Bosgue County and that such agreement exist until terminated 
by any party to the contract. Article 2.07(a) provides that 
"in any instance where there is no attorney for the state, 
the judge of the court in which he represents the state may 
appoint any competent attorney to perform the duties of 
office during the absence. . . .I' The judge presiding in 
the court in which you represent the state should enter an 
order appointing you to represent the state in each case. 
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In your final question you ask if it is necessary for 
the agreement between the counties to be renewed at each 
term of court. Nothing in article 2.07 places any term 
limitation upon an agreement between counties. Since the 
contract authorized by article 2.07 is not limited to a term 
of court it is not necessary for the agreement to be renewed 
at each term. 

SUMMARY 

The county attorney pro 'tern serving 
pursuant to an agreement entered into by 
Somervell and Bosgue Counties is not relieved 
of the requirement to file an information 
because his time of service may be somewhat 
more limited than that of the county attorney 
who serves for a term. A county attorney pro 
tern may sign an information. The information 
must reflect on its face the authority under 
which the county attorney pro tern serves. 
The fact that the district attorney may be 
willing to perform any duty imposed upon the 
county attorney by article 2.02 does not 
preempt any authority of the county attorney 
pro tern. The judge in the court in which the 
county attorney pro tern represents the state 
should enter an order in each case appointing 
him to represent the state. It is not 
necessary for the commissioners courts of 
Somervell and Bosgue Counties to renew the 
contract at each term of court.~ 

Very truly yo : , J-/h . 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOUMCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAELEY 
Special Assistant Attorney General 
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RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Tom G. Davis 
Assistant Attorney General 
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