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Dear Mr. Ashworth: 

You ask three questions which arise out of the proposal 
of the Board of Education for the Houston Independent School 
District to divest itself of the management, control, and 
operation of the Houston Community College System pursuant 
to section 130.016 of the Texas Education Code. The Houston 
Community College System was established by the Houston 
Independent School District * accordance 
predecessor provision of section1y30.011 

with the 
of the Education 

Code. & Attorney General Opinions M-876, M-851 (1971). 
Section 130.011 provides that an "independent school dis- 
trict junior college" may be established by an independent 
school district which meets certain requirements. Educ. 
Code 5 130.011(a). The board of trustees of the independent 
school district serves as board of trustees of the community 
college district, but exercises different powers and duties 
for each entity. Attorney General Opinions MW-504 (1982); 
M-876 (1971). The community college district and the 
independent school district that created it are separate 
legal entities. Attorney General Opinion MB-504 (1982). 

The Houston Independent School District Board of 
Education now intends to create a separate board of trustees 
for the community college system in accordance with section 
130.016 of the Education Code, which provides in part: 

(a) A junior college established by an 
independent school district . . . may be 
governed, administered, and controlled by and 
under the direction of a senarate board of 
trustees, which may be placed in authority by 
either of the following procedures: 
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(1) the board of trustees of an inde- 
pendent school district or citv school 
district which has the manaaement, 
control. and overation of a iunior colleae 
may divest itself of the management, 
control, and operation of that junior 
college so maintained and operated by the 
school board by appointing for the junior 
college district a separate board of 
trustees of nine members: or 

(2) [petition and election procedure 
on question of whether school board of 
trustees shall be divested of authority 
as governing board of junior college dis- 
trict.] (Emphasis added.) 

Educ. Code 5 130.016. 

Your first two questions are as follows: 

We will deal with these two questions together. 

At present, the Board of Education for the Houston 

1. May a trustee who currently serves as 
a member of both the HCCS Board and the HISD 
Board retain his or her position on the HCCS 
Board of Trustees if he or she resigns from 
the HISD Board of Education? 

2. If the answer to the first question is 
yes, must the trustee resign from the HISD 
Board of Education, or can the member elect 
to serve on the new HCCS Board while also 
serving as a trustee of the HISD? 

Independent school District governs the Houston Community 
College System, applying Education Code provisions relevant 
to community colleges when it convenes to make decisions for 
the community college system. It is not, however, two boards 
composed of the same persons, even though, as the 
for the community college system and the 

attorneys 

school district inform us, 
independent 

it conducts the business of 
the independent school district and the business of the 
community college system at different meetings and 
identifies itself as both "the Board of Education for the 
Houston Independent School District" and "the Board of 
Trustees for the Houston Community College System." 

.-., 

-. 
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The underlined language of section 130.016 of the 
Education code shows that only the board of the independent 
school district exists prior to the appointment of a 
separate board for the junior college district. The 
language of section 130.017 of the Education Code, which 
provides for a petition and election to divest the school 
board of its authority over a 
strates'that only the board 

of ~u~.~~~o;egg; also demon- 
independent 

school district exists as a legal entity before the appoint- 
ment of a board for the junior college district. Section 
130.017(a) of the Education Code provides as follows: 

(a) On a petition signed by 10 percent of 
the qualified electors of the independent 
school district or city school district, the 
board of trustees within 30 days shall call 
an election after the petition has been duly 
presented on the proposition of whether the 
school board of trustees shall be divested of 
;its authoritv as aovernina board of such 
iunior colleae district. (Emphasis added.) 

Educ. Code 5 130.017(a). 

Thus, under the Education Code, the trustees of the 
Houston Independent School District are not members of a 
board of trustees for a community college and cannot 
therefore Vetain" membership on the separate board of 
trustees for the community college system. Members of the 
Houston Independent School District Board of Trustees may 
become members of the newly created separate board of 
trustees for the junior college district only by appointment 
to it pursuant to section 130.016 or 130.017 of the Educa- 
tion Code. 

The appointment of the new board is, however, 
to the common law doctrine of incompatibility. 

subject 
It is well 

established that all officers who have the appointing power 
are disqualified for appointment to offices to which 
may appoint. mlinaer v. Cla& 0 S.W.2d 666 (Tex. 

they 

(commissioners court could not &mploy county judge as 
1928) 

its 
attorney). This rule has been applied to bar the board of 
trustees of a school district from appointing themselves as 
the board of equalization for the district. St. Louis 

I Southwestern Railwav Co. of Texas v. Naples .S.D., 30 
S.W.2d 703 (TeX. Civ. App. - Texarkana 1930, no writ). The 
court stated as follows: 

,F-. 
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It is contrary to the policy of the law for 
an officer to use his official appointing 
power to place himself in office, so that, 
even in the absence of statutory inhibition, 
all officers who have the appointing power 
are disqualified for appointment to the 
offices to which they may appoint. 

t. Louis Southwest rn Railwav Co. 
F.S.D.. sunra, at 7:6 (quoting 46 C.J" 

f Texas v. N aules 
Officers 5 43, at 

940, see 67 C.J.S. Officers § 23 at 269). A trustee who 
serves on the board of the Houston Independent School 
District may not be appointed to the newly created board of 
trustees for the Houston Community College System. If a 
trustee resigns from the board of trustees for the Houston 
Independent School District and is replaced by another 
person so that he no longer continues in the office as a 
holdover officer pursuant to article XVI, section 17 of the 
Texas Constitution, the common law doctrine of incompati- 
bility will no longer bar his appointment to the board of 
trustees for the Houston Community College System. Attorney 
General Opinion O-410 (1939) (member of board of directors 
of Texas Tech could not be appointed president of college 
by board when successor had not been appointed). See also 
Attorney General Opinion C-452 (1965).~ 

Your third question is as follows: 

3. May a current member of the HISD and 
HCCS Boards serve the remainder of his or her 
current term on both boards after a separa- 
tion of the two boards has occurred? 

In view of our answer to your first two questions, we 
need not answer your third question. 

SUMMARY 

The board of trustees of the Houston 
Independent School District, which 'esta- 
blished the Houston Community College System 
pursuant to the predecessor of section 
130.011 of the Education Code, governs the 
community college system but does not 
constitute a separate board of trustees for 
the community college system. When the 
board of trustees of the independent school 
district acts to divest itself of the 
management, control, and operation of the 
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community college district by appointing a 
separate board of trustees for it pursuant 
to section 130.016 of the Education Code, it 
may not appoint any of its own members to 
the separate board of trustees of the 
community college district. The common law 
doctrine of incompatibility prevents 
officer from using his appointive power :'d 
appoint himself to an office. If a member 
of the independent school district resigns 
his office and is replaced so that he is no 
longer a holdover officer under article XVI, 
section 17, of the Texas Constitution, the 
common law doctrine of incompatibility will 
not prevent his appointment as trustee of 
the separate board of trustees for the 
community college district. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARYKHLIRR 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STKAKLKY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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