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Dear Mr. Shultz: 

You ask whether a county, a public hospital, or a 
hospital district is responsible for payment for services 
rendered at the University of Texas M.D. Anderson Hospital 
and Tumor Institute at Houston (hereinafter "M.D. 
Anderson"). 

M.D. Anderson is ,governed by chapter 73 of the 
Education Code. It is devoted to the "diagnosis, teaching, 
study, prevention, and treatment of neoplastic and allied 
diseases." Educ. Code 5 73.102. Each application for 
admission to M.D. Anderson must be accompanied by a written 
physician's statement that the patient has, or is suspected 
of having, a neoplasm or allied disease. Educ. Code 
s 73.108. Article 3196a, V.T.C.S., which governs hospitals 
under the management and control of the Texas Department of 
Mental Health and Mental Retardation, is also applicable to 
M.D. Anderson, except to the extent of any conflict with 
section 73.101 of the Education Code. Educ. Code 5 73.106. 
Article 3196a provides, in part: 

Section 1. Patients admitted to State 
hospitals under the management and control of 
the Texas Department of Mental Health and 
Mental Retardation shall be of two classes, 
to wit: 

Indigent patients: 
J 

p. 4821 



W. 0. Shultz II - Page 2 (JM-953) 

Won-indigent patients; 

oent watients are those who oossess no 
prowertv of anv kind nor have anyone leaallv 
resvonsible for their suvvort. and who are 
le unab U 
shall be suwworted at the exoense of th: 
&&g. 

Non-indiaent vatients are those who 
possess some wrowertv out of which the State 
mav be reimbursed. or who have someone 
leaallv liable for their suvvort. This class 
shall be kept and maintained at the expense 
of the State, as in the first instance, but 
in such cases the State shall have the right 
to be reimbursed for the support, mainten- 
ante , and treatment of such patients. 

Sec. 2. Where the patient has 
sufficient estate of his own, he shall b"z 
maintained at the expense: 

Of the husband or wife of such person, if 
able to do so; 

Of the father or mother of such person, if 
able to do so, provided such person is less 
than 18 years old. 

Child support payments for the benefit of 
a patient paid or owing by a parent pursuant 
to a divorce decree or other court order 
shall be considered to be the property and 
estate of the patient, and charges may be 
made against such child support obligations. 
The parent who is obligated to pay child 
support on behalf of the patient shall be 
given a credit against charges for which he 
or she would otherwise be liable based on 
ability to pay for the amount of child 
support the parent actually pays for the 
benefit of the patient. The parent who 
receives the child support payments is liable 
for the charges based on the child support 
obligation to the extent such payments are 
actually received in addition to the liabil- 
ity of such parent based on ability to pay. 
The department may, upon the failure of a 
parent to pay child support in accordance 
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with the child support obligation or upon the 
failure of a parent to pay charges based on 
the child support obligation, file a motion 
to modify the court order to require the 
child support to be paid directly to the 
State hospital or facility in which the 
patient resides for the patient's support, 
maintenance, and treatment. The court may, 
in addition, order all past due child support 
to be paid to the State hospital or facility 
to the extent that charges have been made 
against the child support obligation. 
(Emphasis added.) 

In summary, non-indigent patients include persons who have 
"someone legally liable for their support.11 The state is 
entitled to seek reimbursement for care rendered to 
non-indigents. You first ask whether the Indigent Health 
Care and Treatment Act, article 4438f, V.T.C.S., makes 
counties and public hospitals *'legally liable for We1 
supportql of certain individual so that those individuals can 
be considered "non-indigents" for purposes of article 
3196a.l 

The Indigent Health Care and Treatment Act was enacted 
in 1985 to clarify the obligations of counties and public 
hospitals for indigent health care. Section 2.02 of the 
Indigent Health Care and Treatment Act provides: 

(a) Each county shall provide health care 
assistance as prescribed by this title to 
each eligible resident of that county who 
does not reside within the area that a 
hospital or hospital district has a 
obligation to serve: 

(b) The county is the payor of last 
and shall provide assistance only if 

1. The Indigent Health - _ _ _ _ . . _ . Care and Treatment . _ _ . . 

public 
legal 

resort 
other 

Act does not 
affect the ObligatiOnS Of nOSpitS diStrlCtS. see V.T.C.S. 
443Sf, 55 11.02, 12.01(b). (Hospital.districts' obligations 
in regard to indigent health care are governed by 
constitutional and statutory provisions governing hospital 
districts.) Therefore, we will consider your question about 
hospital districts separately. 
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adequate public or private sources of payment 
are not available. 

Se al Q f 2.03 (providing that eligibility depends on 
inzomesand resources). Section 10.02(a) provides, in part: 

Each public hospital shall provide health 
care assistance as prescribed by this title 
to each eligible resident of the area that 
the hospital has a legal obligation to serve. 

See also 9 10.02(b) (providing that eligibility depends on 
income and resources). Section 12.01(e) provides: 

A public hospital is the payor of last 
resort under this title and is not liable for 
payment or assistance to an eligible resident 
of the area that the public hospital has a 
legal obligation to serve if any other public 
or private source of payment is available. 

We conclude that 
public hospitals 
individual. 

In Attorney 

those provisions do not make counties and 
"legally liable for [the] supportI' of any 

General Opinion JM-705 (1987), we addressed 
an issue related to your question. The issue there was 
whether an indigent's county of residence or the University 
of Texas Health Center at Tyler (hereinafter the "Tyler 
hospital") was liable for the indigent's treatment for a 
heart disease at the Tyler hospital. The statutes governing 
the Tyler hospital contain a provision that tracks section 1 
of article 3196a: 

Patients admitted to State chest hospitals 
shall be two (2) classes: 

(1) Indigent public patients and 

(2) Non-indigent public patients. 

(a) Indigent public patients are those who 
possess no property of any kind nor have 
anyone legally responsible for their support, 
and who are unable to reimburse the State. 
This class shall be supported at the expense 
of the State. 

V.T.C.S. art. 4477-11, 9 9 (Texas Tuberculosis Code). The 
opinion concluded that the county was responsible for the 
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indigent's treatment. The basis of the decision, however, 
was that the provisions of article 4477-11 apply only to the 
care and treatment of persons with tuberculosis. Therefore, 
a person with a heart disease is not among the persons to be 
supported at the expense of the state pursuant to section 9 
of article 4477-11. Despite the conclusion that the county 
was responsible for the health care of the individual in 
question, however, the opinion indicated that the state 
would be responsible if the indigent had been treated for 
tuberculosis. Implicit in that is that the Indigent Health 
Care and Treatment Act does not make the county someone 
"legally responsible for [the] support" of its indigent 
residents for purposes of article 4477-11, section 9. 

We think that implication is correct and that it 
applies to article 3196a as well as article 4477-11. The 
Indigent Health Care and Treatment Act requires counties and 
public hospitals to provide "health care assistance" under 
specified circumstances. Ordinarily, "supports* includes 
much more than "health care assistance." Parents are 
responsible for the "supportl* of their children, and spouses 
are responsible for the "support" of each other. Fam. Code 
5 4.02. l%upportlt in that context includes food, clothing, 
shelter, as well as medical attention. Woodruff V. 
Woodruff, 487 S.W.2d 791, 793 (Tex. Civ. App. - Texarkana 
1972, Do writ). Because article 3196a specifically 
identifies spouses and parents of minors as persons from 
whom reimbursement may be sought, we think it as clear that 
the word N1supportll in article 3196a means someone such as a 
parent or spouse who has an obligation to provide the 
necessities of life. The Indigent Health Care and Treatment 
Act creates a much narrower obligation, not an obligation to 
*lsupport.ll Therefore, persons for whom counties and public 
hospitals must provide health care under the Indigent Health 
Care and Treatment Act are not "non-indigents" for purposes 
of article 3196a.2 

2. You do not ask about article 2351(6), V.T.C.S, which 
provides that each commissioners court shall: 

Provide for the support of paupers and such 
idiots and lunatics as cannot be admitted 
into the lunatic asylum, residents of their 
county, who are unable to support themselves. 
A county is obligated to provide health care 
assistance to eligible residents only to the 

(Footnote Continued) 
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Sections 2.02 (b) and 12.01(e) of the Indigent Health 
Care and Treatment Act bolster our conclusion. Those 
provisions state that counties and public hospitals are 
payors of the last resort and are not responsible if other 
adequate public or private sources of payment are available. 
Those provisions make clear that the Indigent Health Care 
and Treatment Act was not intended to relieve other public 
entities of any obligations to provide health care. 

You also ask whether a hospital district is 
liable for the support" 

"legally 
of its needy inhabitants. Article 

IX, section 9, of the Texas Constitution provides in part: 

The Legislature may by law provide for the 
creation, establishment, maintenance and 
operation of hospital districts 
providing that any district so created' . shali 
assume full responsibility for 
medical 

providing 
and hospital care for its needy 

inhabitants . . . . 

Again, a responsibility to provide medical and hospital care 
is not the equivalent of an obligation to "supportt' someone. 
Therefore, article IX, section 9, of the Texas Constitution 
does not make needy inhabitants of hospital districts 
%on-indigents" for purposes of article 3196a.3 

(Footnote Continued) 
extent prescribed by the Indigent Health Care 
and Treatment Act. 

See aenerally Attorney General Opinion JW-815 (1987). In 
any case, we think that the specific provisions of article 
3196a and chapter 73 of the Education Code would control 
over the general provision of article 2351(6). See State v. 
Jones, 
l!lri&) . 

570 S.W.2d 122, (Tex. Civ. App. - Austr1978, no 
Article 2351(6) also indicates that medical care z 

only one aspect of l%upport.VV 

3. Although you do not raise the issue, it has been 
suggested that article IX, section 9, prohibits the state 
from spending money for medical care for needy inhabitants 
of a hospital district. We point out, though, that article 
IX, section 9, prohibits other municipalities and political 
subdivisions, not the state, from taxing to provide medical 
care. 
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All hospital districts are subject to the provisions of 
the statutes under which they are created. Although we have 
not reviewed all the statutes that create or allow the 
creation of hospital districts, we are aware of none that 
make hospital districts liable for the l'support*l of its 
needy inhabitants. 

SUMMARY 

The Indigent Health Care and Treatment 
Act, article 443Sf, V.T.C.S., makes counties 
and public hospitals responsible for health 
care for certain indigents: it does not make 
counties or public hospitals liable for the 
llsupportl' of indigents. Therefore, article 
4438f does not make indigents for whom 
counties or public hospitals are obligated to 
provide health care "non-indigents" for 
purposes of article 3196a, V.T.C.S. 

Article IX, section 9, of the Texas 
Constitution makes hospital districts 
responsible for medical care for their ~needy 
inhabitants: it does not make hospital dis- 
tricts responsible for the llsupportl' of their 
needy inhabitants. Therefore, article IX, 
section 9, does not make needy inhabitants of. 
hospital districts "non-indigents" for 
purposes of article 3196a, V.T.C.S. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
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Prepared by Sarah Woelk 
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