
September 27, 1988 

Mr. Marlin W. Johnston 
Commissioner 
Texas Department of Human 

Services 
P. 0. Box 2960 
Austin, Texas 78769 

Dear Mr. Johnston: 

Opinion No. JM-957 

Re: Political activity by 
employees of the Texas 
Department of Human Ser- 
vices (RQ-1471) 

You ask two questions regarding political activity by 
employees of the Department of Human Services. First, YOU 
ask whether an employee may become a candidate for the 
political party office of county or precinct chairman 
without violating 5 U.S.C. section 1502(a)(3). Further, YOU 
ask whether the offices of county and precinct chairman may 
be considered Wonpartisan 'I as that term is used in 5 U.S.C. 
section 1503. 

Political activity of officers and employees of the 
Department of Human Services (DHS) is governed by section 
21.009 of the Human Resources Code which provides in 
pertinent part: 

(b) An officer or employee of the depart- 
ment is subject to all applicable federal 
restrictions on political activities. 
However, an officer or employee retains the 
right to vote as he or she pleases and may 
express his or her opinion as a citizen on 
all political subjects. 

(c) An officer or employee of the depart- 
ment who violates a provision of this section 
is subject to discharge or suspension or 
other disciplinary measures authorized by the 
department's rules. 

Hum. Res. Code 5 21.009. 

The "federal restrictions on political activities" 
referred to in subdivision (b) above are found in the Hatch 
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Act. 5 U.S.C. 5 1501 et seq. Section 1502(a) (3) prohibits a 
state or local officer or employee from seeking elective 
office. Section 1501 (4) provides: 

(4) 'State or local officer or employee' 
means anindividual employed by a State or 
local agency whose principal employment is in 
connection with an activity which is financed 
in whole or in part by loans or grants made 
by the United States or a Federal agency, but 
does not include [certain exceptions not 
relevant here]. 

5 U.S.C. s 1501 (4). 

The determination of whether a particular individual's 
"principal employment" brings him within that definition is 
a fact question. We do not resolve questions of fact in the 
opinion process. Attorney General Opinion JM-413 (1986). 
Therefore, for the purpose of this opinion, we will assume 
that the employees about whom you inquire meet that 
definition and are included within the restrictions of the 
remainder of the act. 

Before 1975, the terms of the Hatch Act prohibited the 
targeted individuals from holding political party offices. 
gee., Oklahoma . United St&s&civil Service 

127v (1947) 
comm is- 

&2ll, 330 U.S. in 1974 Congress 
amended the statute so that *itHzz?Aot have that effect. 
The amendment deleted language that prohibited state and 
local officers and employees from Vak[ing] an active part . 
in political management or in political campaigns." That 
language had been held to prohibit state employees from 
holding political party offices. &g Oklahoma suwra; 
E aelhard t v. United Stat 
F:Supp. 806, aff'd, 

Civjl rvice Comm issjon, 197 
304 F"zd .;82 (sz6l)i see also United 

Public Workers of America V. chQ, 330 U.S. 75 (1947). 

The reason for the amendment is revealed in 1974 United 
States Code Congressional and Administrative News at page 
5669, which states that the bill amends section 1502 of 
Title 5, United States Code "to provide that State and local 
officers and employees may take an active part in political 
management and in political campaigns, except #at they may 
not be candidates for elective office." 

This statement of intent is less than clear when 
applied in Texas, because in this state county and precinct 
party officers are elected. Elec. Code 8 171.022. However, 
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rules adopted by the Office of Personnel Management inter- 
pret the 1974 amendment as allowing state employees to hold 
party offices, including elective party offices. Those rules 
are found at Part 151, Title 5, Code of Federal Regulations. 

Section 151.101(i) defines "elective office" to mean 
"any office which is voted upon at an election as defined at 
section 151.101(f), above, but does not j.Dglude wolitical 
-office." Section 151.111 sets out permissible 
activities for affected personnel as including participation 
"in all political activity not specifically restricted by 
law and this part, including candidacy for office in a 
nonpartisan election * . and midacv for wolltlcal n r v 
office." Finally, section 151.122(f) excepts from atke 
general prohibition, candidacy "for a position of officer 
of a political party, delegate to a political 
convention, member of a National, State or local 

party 
committee 

0f.a political party, or any similar position." 5 C.F.R. 
5 151.122(f). 

We conclude that an officer or employee of the 
ment of Human Services 

Depart- 
may run for the office of precinct 

chairman of a political party without violating the Hatch 
Act. 

You also ask whether the offices of county and precinct 
chairman may be considered %onpartisan" offices as defined 
by section 1503 of the Hatch Act. We assume that your 
question is prompted by the exclusion of nonpartisan offices 
from the Hatch Act8s restrictions. Section 1503 provides: 

Section 1502(a)(3) of this title does 
not prohibit any State or local officer or 
employee from being a candidate in any 
election if none of the candidates is to be 
nominated or elected at such election as 
representing a party any of whose candidates 
for Presidential elector received votes in 
the last preceding election at which 
Presidential electors were selected. 

5 U.S.C. g 1503. 

As stated earlier, Texas candidates for the political 
party offices of county and precinct chairman are elected at 
the primary elections. The other candidates nominated in 
those elections will represent their respective political 
parties in the succeeding general election. By its very 
terms, therefore, the exception in section 1503 cannot apply 
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to the offices about which you inquire. Given our answer 
to your first question, however, this fact is of no con- 
sequence. 

SUMMARY 

An officer or employee of the Department 
of Human Services may run for the office of 
county precinct chairman without violating 
the Hatch Act. 

Jzyh 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARYNELLHR 
First Assistant Attorney General 

LCUMCCRHARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STHANLHY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Karen C. Gladney 
Assistant Attorney General 
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