
October 28, 1988 

Honorable Mike Driscoll 
Harris County Attorney 
1001 Preston, Suite 634 
Houston, Texas 77002 

Opinion No. JR-974 

Re: Competitive bidding in 
counties with a county pur- 
chasing agent (RQ-1484) 

Dear Mr. Driscoll: 

You ask: 

(1) In counties with county purchasing 
agents, must the county purchasing agent make 
all purchases which are not made by competi- 
tive bid or can individual officers and 
departments purchase their own supplies? 

(2) Is the county Purchasing Agent 
subject to the $5,000 limitation imposed by 
MC. GDV'T CODE 5262.023 in making purchases 
of maintenance and repair items the need for 
which is not foreseeable[?] 

In your first question you ask whether the county 
purchasing agent in Harris County must make all purchases 
which are not subject to the competitive bid requirements of 
section 262.023 of the Local Government Code. 

You advise that Harris County has a duly appointed 
purchasing agent subject to' the provisions of section 
262.011 of the Local Government Code. Section 262.011 
provides in pertinent part: 

(a) In a county with a population of 
74,000 or more, a board composed of the 
judges of the district courts in the county 
and the county judge, by majority vote, may 
appoint a suitable person to act as the 
county purchasing agent. The term of office 
of the county purchasing agent is two years. 

. . . . 
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(d) The county purchasing agent shall 
purchase all supplies, materials, and eguip- 
ment required or used, and contract for all 
repairs to property used, by the county or a 
subdivision, officer, or employee of the 
county, extent nurchases and -tracts 
-red bv law to be made on comvetitive 
bid. A nerson other than the countv nur- 

ina aaent mav not w the nurwse of 
ent or make 

. . . . 

(f) A purchase made by the county purchas- 
ing agent shall be paid for by a warrant 
drawn by the county auditor on funds in the 
county treasury in the manner provided by 
law. me countv auairpr may not draw ad the 
Qzantv treasurer &zv not honor a warrant fey 
a wurchase unlaas the nurGL%se is made bv thg 
countv nuruina aaent or on comnetitive bid 
as vrovided bv lax . 

. . . . 

(n) This section applies to all purchases 
of supplies, materials, and equipment for the 
use of the county and its officers, including 
purchases made by officers paid out of fees 
of office or otherwise, regardless of whether 
the purchase contract is made by the commis- 
sioners court or any other officer authorized 
to bind the county by contract. An officer 
making a purchase out of fees of office in 
violation of this section may not deduct the 
amount of the purchase from the amount of any 
fees of office due the county. (Emphasis 
added.) 

you state that your question was prompted by Attorney 
General Opinion JM-725 (1987). In Attorney General Opinion 
JM-725 it was concluded that a county officer, department or 
institution may purchase its own supplies subject to the 
limitations imposed by section 3 of article 2368a.5, 
V.T.C.S. (now section 262.023 of the Local Government Code). 
The request in Attorney General Opinion JM-725 was from a 
county that did not have a purchasing agent. Hence, the 
provisions of section 262.011 were not applicable. 
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In Attorney General Opinion H-1237 (1978), the question 
arose as to whether the commissioners court of El Paso 
County had authority to order payment for a purchase made by 
the sheriff when the county had a purchasing agent duly 
appointed under then article 1580, V.T.C.S. (now section 
262.011). In concluding that the commissioners court did 
not have authority to direct payment of a claim under a 
contract which contravened the statute, the opinion stated: 

Article 1580 [now section 262.0111 estab- 
lishes the county purchasing agent, an 
officer not under the supervision of the com- 
missioners cou*, as the proper party to 
contract for all county supplies and services 
except those required to be let on competi- 
tive bid. The statute prohibits any other 
person from entering into such contracts and 
directs the county auditor not to draw 
warrants 'for any purchases except by such 
agent and those made by competitive bid.' 

Attorney General Opinion H-1237 (1978), at 1. The county 
purchasing agent must make all purchases that are not 
subject to the competitive bid requirements. 

In your second question you ask whether the county 
purchasing agent is subject to the $5,000 limitation imposed 
by section 262.023(a), which provides: 

Before a county may purchase one or more 
items under a contract that will require an 
expenditure exceeding 85,000, the 
commissioners court of the county must comply 
with the competitive bidding or competitive 
proposal procedures prescribed by this 
subchapter. All bids or proposals must be 
sealed. 

You state that in counties the size of Harris, compli- 
ance with the 85,000 limitation is difficult because of the 
maintenance of a large inventory of heavy equipment. The 
statute does not contain an exception based on population. 
The background information contained in the Bill Analysis to 
Senate Bill 807, Acts 1985, 69th Leg., ch. 641, at 2377, 
effective September 1, 1985, (now section 262.023) reflects: 

S.B. 807 repeals many of these old purchasing 
laws and amends others and creates a new, 
uniform purchasing law for counties 
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regardless of population. . . . In effect, 
S.B. 807 gives all counties the same 
requirements relating to purchasing and 
removes the disadvantage imposed by earlier 
methods of regulating the purchasing activity 
of county officials. . . . 

Bill Analysis, Tex. S.B. 807, 69th Leg. (1985). Subsection 
(d) of section 262.011 expressly excludes 
purchasing 

from the county 
agent's authority "purchases and contracts 

required by law to be made on competitive bid." 

You suggest that the purchase of maintenance and repair 
items may come within the exceptions to the competitive 
bidding process under the "captive replacement parts or 
components for equipment" exception in subsection 
of section 262.024. Section 

(a)(7) tD) 
262.024 provides in pertinent 

pa*: 

(a) A contract for the purchase of any of 
the following items is exempt from the 
requirement established by Section 262.023 if 
the commissioners court, by order grants the 
exemption: 

. . . . 

(7) an item that can be obtained from only 
one source, including: 

. . . . 

(D) captive replacement parts or 
components for equipment. 

Since the county purchasing agent is subject to the 
competitive bidding requirements of section 262.023, it 
follows that the exceptions thereto are applicable. Before 
there may be an exception to the bidding requirement the 
parts or components must be items "that can be obtained from 
only one source.H 
items" must be 

In addition the "maintenance and repair 
"captive replacement parts or 

Of necessity 
components.l* 

the factual determination of whether 
"maintenance and repair items" constitute %aptive 
replacement parts or components@q must be made on a 
case basis. 

case-by- 

--. 
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P 

SUMMARY 

In counties with county purchasing 
agents, the county purchasing agent must make 
all purchases that are not subject ;~,,~~; 
competitive bid requirements of 
262.023 of the Local Government Code. The 
county purchasing agent is subject to the 
$5,000.00 limitation imposed by section 
262.023 in making purchases of maintenance 
and repair items unless such purchases fall 
within the exceptions set forth in section 
262.024 of the Local Government Code. 

Very truly you I An 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARYKELLRR 
First Assistant Attorney General 

mu l4ccREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STRARLRY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Tom G. Davis 
Assistant Attorney General 
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