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THE ATTORNEY GENERAL 
0F TEXAS 

December 2, 1988 

Honorable Bob Bullock Opinion No. JR-989 
Comptroller of Public Accounts 
L.B.J. State Office Building Re: Whether the Comptroller 
Austin, Texas 78774 may pay the salary of a 

visiting judge who has been 
improperly appointed 
(RQ-1494) 

Dear Mr. Bullock: 

You ask whether the Comptroller of Public Accounts may 
lawfully pay the salary of a visiting judge who was appoint- 
ed to preside over a case without all of the statutory 
formalities for that appointment having been fulfilled. 

Your question appears to have been prompted by a recent 
opinion of the Supreme Court of Texas in State v. Preslar, 
751 S.W.2d 477 (Tex. 1988). Insofar as is pertinent to your 
inquiry, Preslar held that the~chief Justice of the Supreme 
Court of Texas lacks the authority to assign a retired judge 
to sit as a visiting judge within the administrative region 
of his residence absent the special circumstances enumerated 
in section 74.049 of the Government Code.1 

1. Section 74.049 provides: 

The chief justice may make assignments 
within an administrative resion and perform 
the other duties of a presiding judge in the 
following situations: 

(1) on the death or resignation of the 
presiding judge and until a successor 
presiding judge is appointed: 

(2) on notification to the chief justice 
by the presiding judge or other appropriate 
source that an absence, disabling illness, 
or other incapacity of the presiding judge 

(Footnote Continued) 
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In Preslar, the question of payment of the visiting 
judge for services rendered, if any, was not an issue. The 
question before the court arose in an original mandamus pro- 
ceeding challenging the authority of the Chief Justice of 
the Supreme Court to assign a retired judge to sit as a 
visiting judge within the administrative region where he 
resides. 

A de facto officer may recover compensation for 
services rendered. Harris Countv v. Hunt, 388 S.W.2d 459, 
465 (Tex. Civ. APP. - Houston 1965, no writ); 60 Tex. 
Jur. 3d Public Officers and Smnlovees § 257. On the other 
hand, a de facto officer may not recover compensation for 
services not rendered. Glenn v. Town of Trenton, 256 S.W. 
631 (Tex. Civ. App. - Texarkana, 1923, no writ). 

While you do not state what statutory formalities were 
omitted in the appointment of the visiting judge, we believe 
the guidelines set forth in the following authorities will 
be of assistance to you in determining whether the visiting 
judge has served in a de facto posture and is entitled to be 
paid for services rendered. 

The policy underlying the doctrine of de facto officers 
was stated in French v. State, 572 S.W.Zd 934, 935 (Tex. 
Crim. App. 1978, no pet.). 

The doctrine of' officers de facto was 
created as a matter of public policy to 
protect both an officer appointed by some 
power having \color' of authority to appoint 
him and the public relying on the validity of 
that appointment. 

In Attorney General Opinion JM-874 (1988) the matter of 
the validity of the actions taken by a commissioner during 

(Footnote Continued) 
prevents the judge from performing his 
official duties for a period of time and 
until the presiding judge is again able to 
perform the duties; and 

(3) in a particular matter in which the 
presiding judge disqualifies himself from 
performing the duties of presiding judge in 
that matter. (Emphasis added.) 
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the tenure of an appointee member subsequently found 
ineligible was addressed, as follows: 

A de facto officer is one who, by his 
acts, has the appearance of holding the 
office he has assumed, but who in fact does 
not validly hold the office. Germanv v. 
m, 222 s.W.Zd 172, 176 (Tex. Civ. App. - 
Fort Worth 1949, writ ref'd n.r.e.): Citv of 
Christine v. Johnson, 255 S.W. 629 (Tex. CiV. 
APP. - San Antonio 1923, no writ). The 
designation of 'de facto officer' may attach 
to one who holds office under color of an 
appointment that is subsequently invalidated 
on the grounds that the appointee was 
ineligible. Norton v. Shelbv Countv 118 
U.S. 425, 446 (1886); Sx carte Trace;, 93 
S.W. 538, 542 (Tex. Crim. App. 1905). Acts 
performed by a de facto officer under color 
of office are considered valid. Worton v. 
Shelbv County, 118 U.S. at 441-42: Germanv v. 
w, 222 S.W.2d at 176. &9 generallv 39 
Tex. Jur. 2d Municinal Coroorations 5 144 and 
cases cited therein: 67 C.J.S. pfficers 55 
269-70. 

Here, as in Vick v. Citv of Waco, [614 
S.W.2d 861, Tex. Civ. App. - Waco 1981, writ 
ref'd n.r.e.1 the challenged officers were 
acting under color of authority. Thus, each 
was a de facto officer, and 'as such his acts 
are as binding as though he was an officer de 
jure.'2 Shriber v. Culberson, 31 S.W.2d 659, 
661 (Tex. Civ. App. - Waco 1930, no writ). 

Attorney General Opinion JM-874 (1988) at 2, 3. 

"Color of authority" as applied to de facto officers, 
"is authority derived from an election or appointment, 

(5th :d. 
De jure is defined in Black's Law Dictionary 382 
1979) as: 

Descriptive of a condition in which there 
has been total compliance with all 
requirements of law. Of right; legitimate: 
lawful: by right and just title. In this 
sense it is the contrary of de facto. 
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P.2d 901 (Wash. 1942): see cases cited at 7A Words and 
Phrases 300. 

Before an officer can be regarded as a de facto 
officer, there must be an office that he or she could hold 
de jure. Citv of Dallas v. McDonald, 103 S.W.2d 725 (Tex. 
1937). Section 75.002 of the Government Code authorizes the 
assignment of a judge who has retired pursuant to section 
75.001 of the Government Code to sit on any court of the 
state of the same or lesser dignity as that on which the 
person sat before retirement. Section 74.057 of the Govern- 
ment Code provides that the chief justice may assign judges 
(active or retired) of one or more administrative regions 
for service in other administrative regions. The presiding 
judge of an administrative region is authorized to assign 
judges (active or retired) to hold special or regular terms 
of court in any county within the administrative district 
pursuant to the provisions of section 74.056 of the Govern- 
ment Code. A judge assigned under any of the foregoing 
provisions "has all the powers of the judge of the~court to 
which he is assigned." Gov't Code 5 74.059. Clearly, a 
judge serving in another court pursuant to assignment 
occupies a position or office that he or she could hold de 
jure. While the assignment of a judge to sit in a court may 
not in the strictest sense of the term constitute an 
appointment to an office, no reason is perceived why the 
rationale underlying the law relative to de facto officers 
is not applicable. 

While we cannot envision every scenario which might 
arise where there is a departure from statutory assignment 
requirements, we believe that any judge (active, or retired 
pursuant to section 75.001 of the Government Code) assigned 
under the color of authority to a court existing under the 
laws of this state is entitled to be compensated for 
services rendered while sitting on that court. 

In Preslar the court further held that the 1987 
amendment to section 74.053 of the Government Code did not 
repeal subsection (b) which provides "[iIf a party to a 
civil case files a timely objection to the assignment, 
the judge is disqualified to hear the case." While your 
scenario does not include this factor it is noted that in 
the event of objection by either party the holding in 
Preslar would dictate that the judge is disqualified and 
would not be entitled to further compensation for services 
rendered following such disqualification. 

-_, 
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SUMMARY 

The Comptroller of Public Accounts may 
lawfully pay the salary of a visiting judge 
(active, or retired pursuant to section 
75.001 of the Government Code) assigned under 
the color of authority to a court existing 
under the laws of this state for services 
rendered while sitting on the court to which 
he or she has served pursuant to such assign- 
ment. In the event either party to a civil 
case files an objection to the assignment, 
the judge is disqualified under section 
74.053(b) of the Government Code and is not 
entitled to compensation for any services 
that may be rendered following disgualifica- 
tion. 
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