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December 20, 1988 

Honorable James M. Kuboviak Opinion No. JR-996 
County Attorney 
Brazos County Re: Construction of term 
300 E. 26th St., Suite #325 "actual costs" in section 
Bryan, Texas 77803 6.27 of the Tax Code, and 

related questions 
(RQ-1478) 

Honorable Janelle Haverkamp 
County Attorney 
Cooke County 
Gainesville, Texas 76240 

Dear Mr. Kuboviak and Ms. Haverkamp: 

There are three situations in which a county might 
assess, collect, or assess and collect taxes for other 
taxing units in the county. First, a county might do so if 
the qualified voters by petition and election require the 
county to do so, pursuant to section 6.26 of the Tax Code. 
In that instance, the charge for performing such services is 
governed by subsection 6.26(g) of the code, which provides: 
"A taxing unit shall pay the actual cost of nerformance of 
the functions to the office or entity that performs func- 
tions for it pursuant to an election as provided by this 
section." (Emphasis added.) Second, a county may assess or 
collect taxes for other taxing units in that county if the 
governing bodies enter into an Interlocal Cooperation Act 
contract, pursuant to section 6.24 of the code. Neither 
section 6.24 of the code nor the Interlocal Cooperation Act 
itself, article 4413(32c), V.T.C.S., specify that charges 
may be made for the performance of such services: they are 
both silent on the matter. Third, a county may assess or 
collect taxes for another taxing unit in that county if it 
is required to do so by law. It is this last situation with 
which you are concerned, and it is governed by section 6.27 
of the Tax Code. 

you ask first about the proper method for determining 
the "actual costs" incurred under section 6.27 of the code 
when the county tax assessor-collector assesses and collects 

p. 5096 



Honorable James M. Kuboviak 
Honorable Janelle Haverkamp 
Page 2 (JM-996) 

ad valorem taxes for another taxing unit, as required by 
law. YOU also ask whether the county tax 
assessor-collector, the county commissioners court, or the 
governing body of the taxing unit for which such services 
are performed is empowered to make such a determination. 

Specifically, Mr. Kuboviak asks: 

Does the phrase "actual costsW@ pursuant to 
Section 6.27 of the Texas Property Tax Code 
indicate &&& particular cost which is in 
addition to existing costs of collecting 
taxes for the county? 

We conclude that the phrase "actual costs" set forth in 
section 6.27 of the Tax Code refers to those costs that the 
collecting taxing unit or appraisal district incurs over and 
above that cost that it would incur if it were not 
collecting for another taxing unit.1 

Section 6.27 of the Tax Code governs the compensation 
that may be imposed by a county for performing "assessing 
and collectinglt services for another taxing unit and 
provides the following: 

(a) [Repealed] 

1. We note that if the county tax assessor-collector 
assesses and/or collects pursuant to a section 6.26 
consolidation election, the fee that may be charged is set 
forth in subsection (g) of section 6.26: 

A taxing unit shall pay the actual cost of 
performance of the functions of the office or 
entity that performs functions for it pursu- 
ant to an election as provided by this 
section. (Emphasis added.) 

We construe the meaning of the phrase *'actual cost" set 
forth in section 6.26 of the Tax Code to be identical to 
that of the phrase "actual costs" set forth in section 6.27 
of the code. &g, e.a., Paddock 
428 (Tex. 1949); .@eenwood v. CitvVof 

Siemoneit, 218 S.W.2d 
E 1 Paso, 186 S.W.2d 

1015 (Tex. Civ. App. - El Paso 1945, no writ). Ww-3e 
repeatedly used in statute will be presumed to have same 
meaning throughout, unless context shows another meaning is 
intended.) 
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(b) The county assessor-collector is 
entitled to a reasonable fee. which mav not 
exceed the actual costs incurred.2 for 
assessina and collectina taxes for a taxinq 
unit oursuant to Subdivisions 11) throuah (3) 
of Subsection la) of Section 6.23 of this 

(c) The assessor or collector for a taxing 
unit other than a county is entitled to 
reasonable compensation, which may not exceed 
the actual costs incurred, for assessing or 
collecting taxes for a taxing unit pursuant 
to Subsection (b) of Section 6.23 of this 
code. (Emphasis added.) 

Section 6.23 of the code permits, and in some cases 
requires, the county tax assessor-collector to assess and/or 
collect taxes for other taxing units: 

(a) The county assessor-collector shall 
assess andrcollect taxes on property in the 
county for the county. He shall aIso assess 
and collect taxes on property for another 
taxing unit if: 

(1) the law creating or authorizing 
creation of the unit requires it to use 
the county assessor-collector for the 
taxes the unit imposes in the county: 

2. In spite of the phrase "which may not exceed the 
actual costs incurred," we do not construe section 6.27 to 
permit a county tax assessor-collector to impose a fee that 
is less than the actual costs incurred. &gg, -, San 
Antonio Ind D e . ch& Dist. v. Board of Trustees of San 
Antonio Elec. & Gas Svstem, 204 S.W.2d 22 (Tex. Civ. App. - 
El Paso 1947, writ ref'd n.r.e.); Tex. Const. art. III, §.$ 
51, 52; Attorney General Opinions H-1018 (1977): V-953 
(1949): see also Acts 1987, 70th beg., H.J.R. No. 83, 51, at 
4127 (text of proposed constitutional amendment that failed 
to receive voter ratification, which would have permitted a 
county to, inter alia, use county personnel to perform work 
without compensation for another governmental entity under 
certain conditions). 
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(2) the law creating or authorizing 
creation of the unit does not mention who 
assesses and collects its taxes and the 
unit imposes taxes in the county; 

(3) the governing body of 
requires the county to assess and 

th;,l;ikE 

its taxes as provided by Subsection (c) of 
Section 6.22 of this code: or 

(4) re 
!P 

ired by an intergovernmental 
contract. 

We understand you to ask whether "actual costs." means 
the additional costs a county incurs for performing services 
for another taxing unit, over and above the costs that it 
would incur were it assessing or collecting only for itself, 
or whether it means the cost that the contracting taxing 
unit would itself incur if it were performing the functions 
for itself. Perhaps an example will clarify your question. 
Assume that a county incurs a cost of $3.75 per parcel for 
assessing and collecting taxes on property on its own tax 
roll, while an independent school district located within 
the county incurs a cost of $4.00 per parcel for property on 
its own tax roll. Assume further that the county could 
assess and collect taxes for the independent school district 
for an additional cost of $.25 per parcel for those parcels 
on both tax rolls. You want to know whether the county is 
limited to a fee equal to the additional costs it would 
incur, i.e. $.25 per parcel, or whether it may impose a fee 
equal to the cost that the independent school district would 
incur if it performed the functions for itself, i.e. $4.00 
per parcel. We conclude that the county may charge a fee 
equal only to the additional costs that it incurs: in this 
example, $.25 per parcel. 

3. Section 6.24 of the Tax Code permits a taxing unit 
to enter an Interlocal Cooperation Act contract to perform 
duties relating to the assessment or collection of taxes. 
Section 6.24 itself is silent as to the fee that may be 
charged. The Interlocal Cooperation Act, article 4413(32c), 
V.T.C.S., also is silent as to any fees that may be charged. 
Section 6.27 does not govern such a contract, because it 
specifically does not apply when assessing and collecting is 
performed pursuant to subdivision (4) of subsection (a) of 
section 6.23, i.e. when such services are performed by 
virtue of "an intergovernmental contract." 
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We think that a plain, common sense reading of subsec- 
tion 6.27(a) requires such a construction. Subsection (b) 
of section 6.27 of the Tax Code provides: 

The county assessor-collector is entitled 
to a reasonable fee, which mav not exceed the 
actual costs incurred, for assessing and 
collecting taxes for a taxing unit pursuant 
to Subdivisions (1) through (3) of Subsection 
(a) of Section 6.23 of this code. (Emphasis 
added.) 

Subsection (a) of section 311.011 of the Government Code 
provides: "Words and phrases shall be read in context and 
construed according to the rules of grammar and common 
usage." Reading the underscored phrase above in context and 
according to rules of common usage, we conclude that the 
phrase refers to the costs incurred bv the countv tax 
assessor-collector for performing assessment and collection 
functions for another taxing unit. If the legislature had 
intended that the county tax assessor-collector impose a fee 
equal to the cost that would have been‘incurred by the 
contracting taxing unit if it had performed the services for 
itself, it explicitly would have so provided. 

We are required, moreover, to construe a statute or 
code provision so as not to ascribe to the legislature 
intent to do an unreasonable thing if the provision 
reasonably is susceptible of such a construction. State 
Hiahwav DeD't v. Gorham, 162 S.W.2d 934 (Tex. 1942): 
Anderson v. Penix 161 S.W.2d 455 (Tex. 1942). 
legislature clearly'intended 

The 
that taxing units in certain 

instances assess and collect taxes for other taxing units in 
order to promote efficiency and economy in the performance 
of governmental functions. It has permitted, or in some 
instances, required such consolidation of services. See Tax 
Code, 55 6.23, 6.24, 6.26. Because one of the means by 
which the legislature effected such a consolidation is by 
Interlocal Cooperation Act contract, we think that it is 
reasonable to assume that the legislature intended that the 
Tax Code provisions promote the same public policy as the 
Interlocal Cooperation Act itself promotes. The purpose of 
the Interlocal Cooperation Act is set forth in that act's 
first section: 

It is the purpose of this Act to imorove 
the efficiencv and effectiveness of local 
aovernments by authorizing the fullest 
possible range of intergovernmental 
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contracting authority at the local level 
including contracts between counties and 
cities, between and among counties, between 
and among cities, between and among school 
districts, and between and among counties, 
cities, school districts, and other political 
subdivisions of the state, and agencies of 
the state. (Emphasis added.) 

V.T.C.S. art. 4413(32~), 5 1. 

Under our construction of "actual costs,80 the county 
would be reimbursed only for the additional expenses that it 
incurs for assessing and collecting taxes for another taxing 
unit, while that taxing unit would save a portion of the 
expenses that it would incur were it 
functions for itself. 

to perform such 

construe *'actual 
On the other hand, if we were ;to 

costs*' in section 6.27 to refer to the 
costs incurred by the taxing units when they assess and 
collect their own taxes, the county would receive a fee 
greater than the cost that it had actually incurred, while 
the other taxing unit would incur the same expense that Iit 
would have incurred had it performed those functions for 
itself. We fail to see how such a construction would 
promote public policy. Accordingly, we conclude that the 
underscored phrase of subsection (b) of section 6.27 refers 
to the additional costs incurred by the county tax 
assessor-collector to perform such functions. 

you both ask whether the county tax assessor-collector, 
the county commissioners court, or the taxing units for 
which the county performs assessment and collection 
functions is empowered to determine just what are the 
"actual costsl' incurred. Specifically, Mr. Kuboviak asks: 

Pursuant to Section 6.27 of the Texas 
Property Tax Code, & determines the amount 
of actual costs and fees to be charged[?] 

Ms. Haverkamp asks: 

When the responsibility of assessing and 
collecting property taxes for taxing units in 
the Appraisal District for a County * 
transferred from the Appraisal District :: 
the County Tax Assessor-Collector office by a 
countywide election pursuant to 5 6.26 of the 
Property Tax Code, does the County 
Commissioners Court or do the individual 
taxing units approve that portion of the 
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budget of the Tax Assessor-Collector which 
relates to the assessing and collecting of 
property taxes? 

has been suggested that, based upon Attorney General 
JM-833 (1987), the county tax assessor-collector is . empowered by the Texas Constitution to determine the "actual 

costs" involved. We disagree.4 In Attorney General Opinion 
JM-833, we concluded that section 6.26 of the Tax Code, 
which purported to authorize the electorate to divest the 
county tax assessor-collector of the duties of assessing and 
collecting taxes for the county, was unconstitutional. We 
so concluded because article VIII, section 14, of the Texas 
Constitution placed in the county tax assessor-collector 
"all the duties with respect to assessing property for the 
purpose of taxation and of collecting taxes [for the 
county], as mav b or scribed bv the Leaislature." 
(Emphasis added.) TEe op&ion held that the language of 

4. It also has been suggested that section 6.24 of 
the code confers joint authority on the commissioners court 
and the county tax assessor-collector to determine what are 
"actual costs. " The purportedly relevant language of 
section 6.24 provides: 

(b) The commissioners court with the 
anoroval of the countv assessor-collectoy may 
contract as provided by the Interlocal coop- 
eration Act with the governing body of 
another taxing unit in the county or with the 
board of directors of the appraisal district 
for the other unit or the district to perform 
duties relating to the assessment or collec- 
tion of taxes for the county. (Emphasis 
added.) 

We noted in the third footnote that the reach of 
section 6.27 specifically does not extend to a section 6.24 
contract, because section 6.27, by its terms, does not 
apply when assessing and collecting is performed pursuant to 
subdivision (4) of subsection (a) of section 6.23, i.e. when 
such services are performed pursuant to "an intergovern- 
mental contract." Therefore, reliance upon section 6.24 of 
the code in support of the proposition that a county tax 
assessor-collector may determine, whether jointly 
independently, what are "actual coststl as set forth Tz 
section 6.27 of the code is misplaced. 
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section 14 quoted above should be COnStNed to mean "'all 
duties with respect to assessing property for purposes of 
taxation and of collecting taxes* that the leaislature 
prescribes are to be performed by that officer." Attorney 
General Opinion JM-833 (1987) at 4. 

We do not construe "all duties" to encompass the duty 
to determine the llactual costs" of performing such services, 
because the legislature has not imposed such a duty upon 
county tax assessor-collectors. No provision of either 
chapter 26 of the Tax Code, which sets forth the duties 
comprising assessment, or chapter 31 of the Tax Code, which 
sets forth the duties comprising collection, confers any 
such authority on the county tax assessor-collector. There 
are, however, statutory provisions that we think implicitly 
confer such authority on the county commissioners court. 

Article V, section 18, of the Texas Constitution 
provides in relevant part: 

The County Commissioners so chosen, with the 
County Judge as presiding officer, shall 
compose the County Commissioners Court, which 
shall exercise such powers and jurisdiction 
over all county business, as is conferred by 
this Constitution and the laws of the State, 
or as may be hereafter prescribed. 

Among those powers conferred by the laws of this state 
is the power to determine and adopt the county#s budget. 
The determination and adoption of the county budget is 
governed by chapter 111 of the Local Government Code. 
Subchapters A, B, and C of chapter 111 govern counties of 
different population levels. Each subchapter requires the 
counties to prepare itemized budgets. See Local Gov't Code, 
55 111.003, 111.004, 111.033, 111.034, 111.062, 111.063. 
Each empowers the county commissioners court to require of 
the various other county officers any information necessary 
for the proper preparation of the county budget. m Local 
Gov't Code 55 111.005, 111.036, 111.065. Each subchapter 
rests authority to adopt the budget with the commissioners 
court of each respective county. See Local Gov't Code, 
55 111.008, 111.039, 111.068. 

Pursuant to his responsibility to submit to the 
commissioners court information necessary for the proper 
preparation of the county budget, the tax assessor-collector 
has the authority to make the initial determination 
regarding what are llactual costs" under subsection 6.27 (b) 
of the Tax Code. Because the authority to prepare and adopt 
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the budget necessarily includes the authority to determine 
and budget the expenditures for the various counties' 
offices, we conclude that the county commissioners court is 
empowered to determine as a final matter, in conjunction 
with its authority regarding the budget, what are "actual 
coststl incurred by the county pursuant to section 6.27 of 
the code. 

SUMMARY 

The phrase "actual costs" set forth in 
section 6.27 of the Tax Code refers to those 
costs that the collecting taxing unit or 
appraisal district incurs over and above the 
cost that it would incur if it were not 
collecting for another taxing unit. The 
county commissioners court has implicit 
authority, derived from explicit authority 
regarding the preparation and adoption of a 
county's budget conferred by chapter 111 of 
the Local Government Code, to determine as a 
final matter what are the "actual costs" 
incurred by the county pursuant to section 
6.27 of the Tax Code. 
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