
_ December 29, 1988 

Honorable Bruce Gibson 
Chairman 
Committee on Financial Institutions 
Texas House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas ,78769 

Opinion No. JM-1000 

Re: Whether a school 
district may rent a 
school building owned 
by a nonprofit founda- 
tion under certain 
circumstances and 
related questions 
(RQ-1476) 

Dear Representative Gibson: 

you request an opinion about certain powers of an 
independent school district. YOU report that rapid 
fluctuations in the population of the district make it 
difficult to plan for adequate classroom facilities. YOU 
describe the following proposal which the district is 
considering to deal with this problem. 

To save money and provide higher quality 
facilities, the district is interested in 
using removable classroom facilities acquired 
through a non-profit corporation that will be 
created by citizens of the school district to 
provide adjunct services to the school dis- 
trict as a tax-qualified public foundation. 
The district will not be officially involved 
in the creation, organization, or operation 
of the foundation. 

YOU note that two alternative plans are under consideration 
using such a foundation to provide for the contemplated 
classroom facilities. 

The foundation will issue bonds or notes 
to acquire a site and construct or install 
removable modular classroom buildings. The 
bonds or notes will be secured by a deed of 
trust lien on the premises and will be pay- 
able solely from rentals paid by the district 
or a successor tenant or from proceeds of a 
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sale of the property. The district will rent 
the facilities for a one-year term with the 
option to extend the tenancy annually for 25 
year.s; the district's obligation will be 
subject to the budgeting of the necessary 
amounts. The district will pay rent monthly 
or semiannually in fixed amounts that equal 
the amount due in a fiscal year on the found- 
ation's bonds plus any insurance and similar 
costs. On the date the district ceases to 
pay rent or the expiration of 25 years, 
whichever comes first, possession of the 
property will return to the foundation. The 
district believes interest on these bonds is 
subject to federal income taxes. 

The second plan is the same as the first 
except that, before the bonds are issued, the 
foundation and district will agree that on 
full payment of the bonds the rental 
agreement will terminate and the foundation 
will convey title to the property to the 
district, which will have agreed in advance 
to accept the donation of the property. The 
board of the school district will adopt a 
resolution approving the foundation's pur- 
poses and activities and consenting to the 
issuance of the foundation% bonds for the 
described purposes. Under this plan, the 
district believes the bonds can be issued on 
a tax-exempt basis under federal law. 

We provide you with our opinion on each of the 
questions you ask in relation to the plans under 
consideration by the district. We have grouped questions 
one and two together, along with our answers. Question 
three is addressed separately. 

(1) May the district, under the law of 
this state (including Section 20.48(c), 
Education Code), rent a school building owned 
by a nonprofit foundation created by 
interested citizens under these circumstanc- 
es, assuming: (i) the district is not 
obligated to pay rent or occupy the premises 
beyond the current fiscal year and does not 
create a debt: (ii) funds are budgeted for 
the year in which the rent is due: and (iii) 
the nonprofit foundation retains title to the 
facilities? 
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(2) May the district, under the law of 
this state (including Section 23.26, Educa- 
tion Code), accept a donation of the property 
from the foundation after the bonds are paid 
in full? 

The trustees of an independent school district have 
exclusive power "to manage and govern the public free 
schools of the district." Educ. Code 5 23.26; Trustees of 
the Index. School Dist. of Cleburne v. Johnson County 
Democratic Executive Comm., 52 S.W.2d 71 (Tex. 1932); 
Attorney General Opinion JM-531 (1986); see also Attorney 
General Opinion M-1047 (1972). The discretion of the 
trustees is limited only to the extent that they may not 
enter into agreements outside of the governmental purposes 
of the district. In other words, every transaction which 
they approve must relate to the operation of the public 
schools entrusted to their care. See River Rd. Neighborhood 
Ass'n. v. South Texas Svorts, 720 S.W.2d 551 (Tex. App. - 
San Antonio 1986, writ dism'd; Rovse Indev. School Dist. v. 
Reinhardt, 159 S.W. 1010 (Tex. Civ. App. - Dallas 1913, writ 
ref'd); Attorney General Opinion M-1047 (1972). 

Additionally, the specifically enumerated powers of the 
trustees include the power to spend local tax funds for 
"renting school houses," Educ. Code § 20.48(c), and to 
accept donations. Educ. Code 5 23.26(a). Thus, the 
trustees of the school district may arrange to rent portable 
classroom buildings and to accept a donation of the build- 
ings from a private foundation, subject to the limitations 
discussed below. 

As a matter of law, an independent school district may 
not expend money except according to a budget item adopted 
in due course as prescribed by law. Educ. Code 5 23.47(a); 
see also 0 4.03(c). Of course, the question of whether the 
trustees have properly exercised these powers in relation to 
a particular transaction concerning the lease of classroom 
space ("school houses") also is in part a question of fact. 
See River Road; Rovse Citv, suvra. Thus, whether or not a 
lease transaction results in fair value for the school 
district is a question of fact which this office cannot 
resolve. See, e.g., Attorney General Opinion JM-486 (1986). 

You also ask: 

Under Section 272.001(b)(5), Local Govern- 
ment Code, may the district, without competi- 
tive bidding, sell a site for the school 
facilities to the foundation for development 
in accordance with the rental agreement if 
the foundation's bond issue includes, and the 
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foundation pays to the district, an amount 
equal to the fair market value of the 
property that will be paid to the district? 

An independent school district may sell its land only 
if the proceeds of the transfer are used for "the purchase 
of more convenient and more desirable school property" or 
for "the construction or repairing of school buildings" or 
for deposit "to the credit of the local maintenance fund of 
the district." Educ. Code 5 23.30 (emphasis added). 
Additionally, the property must no longer be needed for 
school purposes. Attorney General Opinion O-1570 (1939). 
Because, under the facts you have provided, the land in 
question will be conveyed to a private party which will 
erect structures on it which will be leased back to the 
school district and used as classrooms, the district can 
hardly claim that the land is "no longer needed for school 
purposes." In fact, under such a plan, the land is 
precisely needed for school purposes. The district thus 
lacks the authority to convey the land to a private 
foundation for such purposes. We, therefore, need not reach 
questions concerning the application of section 272.001 of 
the Local Government Code. 

Additionally, several aspects of the proposed 
transactions contained in the second proposal raise 
questions about the authority of the school district to 
proceed with its participation in such a plan. YOU relate 
that, under that arrangement, the district, before bonds are 
issued by a private foundation, must agree that: 

(1) on full payment of the bonds the 
rental agreement will terminate and the 
foundation will convey title to the property 
to the district, which will have agreed in 
advance to accept the donation of the 
property: 

(2) The board of the school district will 
adopt a resolution approving the-foundation's 
purposes and activities and consenting to the 
issuance of the foundation's bonds for the 
described purposes. 

You cite no authority for the district to enter into 
these arrangements, and we can find none. cf. Educ. Code 
5 20.48; see also Attorney General Opinion MW-522 (1982). 

The transaction which you have described to us requires 
the trustees to take action that is beyond the powers bf an 
independent school district. The trustees of an independent 
school district have the powers expressly conferred on them 
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by law or necessarily implied from express powers. Harlinaen 
Indev. School Dist. v. C. H. Paae & Bros., 48 S.W.2d 983 
(Tex. Comm'n App. 1932, judgment adopted). More 
specifically, the board of trustees of the district has no 
power to approve the organization, purposes, and activities 
of a private foundation and "[to co sent Sf 
the foundation's bonds for the described vurvoses. 'I 
(Emphasis added.) Thus, we need not consider whether the 
district's "consent" to the issuance of bonds by a private 
entity may violate article III, section 52(a) of the Texas 
Constitution, which forbids independent school districts 
from lending public credit to private individuals, associa- 
tions, or corporations. We also note that the arrangements 
in the proposed second alternative may violate the doctrine 
which prevents a political subdivision from entering into 
arrangements that would potentially control or embarrass it 
in the exercise of its governmental powers. See Clear Lake 
Citv Water Auth. v. Clear Lake Utilities Co., 549 S.W.2d 385 
(Tex. 1977). 

SUMMARY 

The board of trustees of an independent 
school district may rent classroom space for 
fair value in a transaction with a private 
foundation. Educ. Code 5 20.48. The board 
may accept the donation of portable classroom 
buildings from such a foundation. Educ. Code 
§ 23.26. An independent school district may 
sell its land only if the proceeds of the 
transfer are used for "the purchase of more 
convenient and more desirable school 
property" or for "the construction or repair- 
ing of school buildings" or for deposit "to 
the credit of the local maintenance fund of 
the district." Educ. Code § 23.30. The 
trustees of an independent school district 
have no power to l'consent" to the issuance of 
bonds by a private foundation. 

Very-truly yo~fs~ 

MATTOX 
Attorney General of Texas 

WARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 
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JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by D. R. Bustion, II 
Assistant Attorney General 
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