
January 3, 1989 

Honorable Carl A. Parker 
Chairman 
Senate Education Committee 
Texas State Senate 
P. 0. BOX 12068 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. JM-1002 

Re: Authority of the Texas 
Higher Education Coordinat- 
ing Board over proprietary 
schools which confer only 
non-academic degrees, and 
related questions (RQ-1536) 

Dear Senator Parker: 

You ask: 

1. Does the TEA have exclusive jurisdic- 
tion over proprietary schools which confer 
only non-academic degrees, such as AAA, AAS 
and Associate of Occupational Studies ('AOS') 
degrees? 

2. Does the authority of the Coordinating 
Board extend beyond the scope of its author- 
ity under Chapter 61 of the Texas Education 
Code to proprietary schools which confer only 
non-academic degrees, such as AAA, AAS and 
AOS degrees? If so, what is the statutory 
basis for extending the jurisdiction of the 
Coordinating Board beyond institutions of 
higher education? 

3. If the TEA does have exclusive juris- 
diction over proprietary schools, can the TEA 
abdicate its duty to supervise and regulate 
proprietary schools, which has been specifi- 
cally entrusted to it by the legislature, by 
delegating such responsibility to the Coordi- 
nating Board, an entity that has no express 
statutory authority for that responsibility 
and that is statutorily limited in its au- 
thority solely to those matters which the 
legislature has expressly entrusted to it? 
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Your request indicates that by "TEA" you mean the Texas 
Education Agency,. or Central Education Agency, as it is 
referred to by statute, and by Coordinating Board you mean 
the Texas Higher Education Coordinating Board. The AAA and 
AAS degrees referred to are the Associate of Applied Arts 
and Associate of Applied Science degrees offered by certain 
private educational institutions in this state. 

We understand that your request was prompted by a 
proposed agreement between TEA and the Coordinating Board 
that such degree programs would be subject to the require- 
ments of chapter 61, subchapter G, of the Education Code, 
section 61.304 of which provides that: 

[a] person may not grant or award a degree on 
behalf of a private institution of higher 
education unless the institution has been 
issued a certificate of authority to grant 
the degree by the [Coordinating Board] in 
accordance with the provisions of this 
subchapter. 

Subchapter G of chapter 61 of the Education Code was 
enacted in 1975. Acts 1975, 64th Leg., ch. 587, at 1867. 
It appears that from the time of that enactment in 1975 
until 1981, the Coordinating Board issued certificates of 
authority pursuant to subchapter G for such associate 
degrees. In 1981, the Coordinating Board amended its admin- 
istrative rules to provide that such **non-academic'N associ- 
ate degree programs would no longer be under the jurisdic- 
tion of the Coordinating Board, leaving proprietary schools 
offering such degrees under the. jurisdiction of the TEA 
under the Proprietary School Act, Education Code, chapter 
32.l 

1. Section 61.311, provides: 

(a) The board shall promulgate standards, 
rules, and regulations governing the issuance 
of certificates of authority. 

(b) The board may delegate to the commis- 
sioner such authority and responsibility 
conferred on the board by this subchapter as 
the board deems appropriate for the effective 
administration of this subchapter. 
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The number of schools offering such associate degrees 
has apparently grown from three in 1981 to more than 25 in 
1988. It is now proposed that the Coordinating Board take 
back jurisdiction over AAA and AAS programs. 

Chapter 32 of the Education Code, the Texas Proprietary 
School Act, provides that the TEA "shall exercise jurisdic- 
tion and control" of proprietary schools. Educ. Code 
5 32.21. "Proprietary school '1 is defined in section 32.11, 
subdivision (1) as: 

'Proprietary School,' referred to as 
'school,' means any business enterprise 
operated for a profit, or on a nonprofit 
basis, which maintains a place of business 
within the State of Texas, or solicits 
business within the State of Texas, and which 
is not specifically exempted by the provi- 
sions of this Chapter and; 

(A) which offers or maintains a course or 
courses of instruction or study: or 

(B) at which place of business such a 
course or courses of instruction or study is 
available through classroom instruction or by 
correspondence, or both, to a person or 
persons for the purpose of training or pre- 
paring the person for a field of endeavor in 
a business, trade, technical, or industrial 
occupation, or for avocational or personal 
improvement, except as hereinafter excluded. 

Subchapter G of chapter 61, section 61.304 of which 
provides that degrees may not be awarded by a "private 
institution of higher education" unless the institution has 
obtained a certificate of authority from the coordinating 
board, defines "private institution of higher education" as 
follows, at section 61.302 subdivision (2): 

'Private institution of higher education' 
or 'institution' means an educational insti- 
tution which: 

(A) is not an institution of higher 
education as defined by Section 61.003(7) of 
this code: 

(B) is incorporated under the laws of this 
state, maintains a place of business in this 
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state, has a representative present in this 
state, or solicits business in this state: 
and 

(c) furnishes or offers to furnish courses 
of instruction in oerson. bv electronic 
media, or bv corresnondence leadina to a 
decree or nrovidina credits alleaed to be 
anolicable to a dearee. (Emphasis added.) 

"Degree" is defined in subdivision (l), section 61.302, as 
follows: 

(1) 'Degree' means any title or designa- 
tion, mark, abbreviation, appellation, or 
series of letters or words, including asso- 
ciate, bachelor's, master's, doctor's, and 
their equivalents, which signifies, purports 
.to, or is generally taken to signify satis- 
factory completion of the requirements of all 
or part of a program of study leading to an 
associate, bachelor's, masterIs, or doctor's 
degree or its equivalent. (Emphasis added.) 

Your questions distinguish between t'academic'* and Won- 
academic" degrees, suggesting that subchapter G, chapter 61 
provisions are directed at only academic degrees. The dis- 
tinction between academic and non-academic degrees is not 
made in the Education Code or elsewhere in applicable Texas 
statutes. In 1981, the Coordinating Board amended its ad- 
ministrative rules to make such a distinction at the time it 
relinquished its authority over applied, or non-academic, 
associate degrees. The definition of "degree," now in 19 
T.A.C., section 5.211, was at that time narrowed to encom- 
pass only degrees issued to signify completion of an "aca- 
demic degree-level program." 6 Tex. Req. 1600 (1981). What 
is now subsection (c) of 19 T.A.C., section 5.213, was 
amended at that time to provide that the board would not 
accept applications for certificates of authority pertaining 
to a program "not generally in use and accepted as an aca- 
demic degree program." u. 'These amendments were effective 
August 7, 1981. 6 Tex. Req. 2644 (1981). 

Presumably the rules limiting Coordinating Board au- 
thority under chapter 61 to "academic degrees" will be 
amended if and when the Coordinating Board reasserts its 
jurisdiction over non-academic associate degrees such as the 
AAA and AAS degrees. We find nothing in chapters 32 or 61 
of the Education Code or other provisions of Texas law which 
would prevent the board from subjecting proprietary school 
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non-academic associate degrees to the requirements of 
chapter 61, once the appropriate rule changes are made. 

We note that you do not ask about and we do not address 
the validity of the 1981 rule changes made by the board2 or 
the validity of any particular rule the Coordinating Board 
might adopt to reassert its jurisdiction over the proprie- 
tary school associate degree programs in question. 

Just as Texas statutes make no distinction between 
academic and non-academic degrees, no distinction is made 
between associates degrees which are llapplied,lt such as the 
AAA and AAS degrees, or not "applied." The definition of 
degree in chapter 61 encompasses any "degree" having in its 
designation the word "associate." 

The legislature evidenced its concern that the use of 
such a designation be regulated by the Coordinating Board 
"to prevent deception of the public resulting from the 
conferring and use of fraudulent or substandard college and 
university degrees." Educ. Code 5 61.301. We do not think 
that the fact that a school is a proprietary school, which 
may not be a college or university in the ordinary sense, 
supports the conclusion that it is not the sort of institu- 
tion at which chapter 61 is directed, if the school fits 
within the definition of a "private institution of higher 
education," chapter 61, on its face, makes it subject to 
board control vis a vis its awarding of degrees. 

Your request and a brief submitted in connection with 
your request by a law firm representing the Texas Associa- 
tion of Private Schools argue that section 61.070 of the 
Education Code indicates that the Coordinating Board was 
granted no statutory jurisdiction over proprietary schools 
awarding applied associate degrees. Section 61.070 pro- 
vides: 

None of the duties or functions assigned 
by statute to the central education agency, 

2. But see subsection (b) of section 61.311 
authorizing the board to delegate subchapter G 
responsibilities to the Commissioner of Education, who is 
executive officer of the TEA pursuant to sections 11.51 et 
sec(. of the Education Code. The text of section 61.311 is 
reprinted in footnote 1 of this opinion. 
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except those relating to public junior 
colleges, are affected by this chapter. 

However, we find no statute, either in the Proprietary 
School Act or elsewhere, which assigns the duty or function 
to the TEA of authorizing proprietary schools to grant 
particular degrees. The administrative rules discussed 
above might have been adopted with the intention of relin- 
quishing such duties or functions to the TEA, but those 
rules are not *!statutes" within the meaning of section 
61.070. 

Briefs submitted in connection with your request also 
argue that Attorney General Opinion M-143 (1967) distinguis- 
hed academic and non-academic degrees or certificates in 
concluding that a state law requiring students to complete 
American history and government courses in order to obtain a 
"baccalaureate" or "lesser degree or academic certificate" 
did not apply to Wocational or technical course certifi- 
cates given for courses approved by or subject to approval 
of the State Board of Vocational Education." Attorney 
General Opinion M-143 (1967), at 7. However, we do not find 
in that opinion any authority for making such distinctions 
among *8deqrees1' under chapter 61. The definition of "de- 
gree" in section 61.302 makes no such distinction. Notably, 
the provisions of chapter 61 were not enacted until eight 
years after the issuance of Attorney General Opinion M-143. 

Accordingly, we conclude in response to your first 
question that the TEA does. not have exclusive jurisdiction 
over proprietary schools which confer only non-academic 
degrees such as AAA, AAS,. and Associate of Occupational 
Studies Degrees. Where a proprietary school, as defined in 
section 32.11 of the Education Code, also fits the defini- 
tion of a "private institution of higher education" under 
section 61.302, we think that it is subject to the reguire- 
ment of chapter 61, that it may not award degrees until it 
has been issued a certificate of authority by the Coordinat- 
ing Board to grant such degrees, including applied associate 
degrees. 

your second question asks whether the Coordinating 
Board's authority extends beyond the scope of its authority 
under chapter 61 to proprietary schools which offer such 
degrees. We find that the Coordinating Board has such 
authority under ChaDter 61 itself pursuant to the provisions 
of that chapter cited and discussed above. Though such 
schools may fit the definition of "proprietary schoolsl' 
under chapter 32, to the extent that they also fit the 
definition of "private institutions of higher education" 

I 
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under chapter 61, they are subject to the requirement of 
that chapter providing that they may not award degrees 
unless they have been issued a certificate of authority by 
the Coordinating Board. Educ. Code § 61.304. 

Your third question assumes that the TEA has exclusive 
authority over proprietary schools. As we have concluded in 
our responses to your first two questions that the TEA does 
not have exclusive authority over those proprietary schools 
that are also "private institutions of higher education" 
within the meaning of chapter 61, section 61.302, we need 
not answer your third question. 

SUMMARY 

Proprietary schools which offer applied 
associate degrees and which otherwise meet 
the definition of "private institutions of 
higher education" under Education Code sec- 
tion 62.302 are subject to the requirement of 
section 61.304 that they may not award such 
degrees without having obtained a certificate 
of authority from the Texas Higher Education 
Coordinating Board. 

, ve-l/zyh 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAXLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by William Walker 
Assistant Attorney General 
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