
THE ATTORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

February 13, 1989 

Honorable Bob Bullock Opinion No. JM-1016 
Comptroller of Public Accounts 
L.B.J. State Office Building Re: Whether certain activi- 
Austin, Texas 78774 . ties of an independent 

claims investigator or ad- 
justor constitute a taxable 

.' insurance service under 
section 151.0039 of the 
Insurance Code, and related 
questions (RQ-1564) 

Dear Mr. Bullock: 

The second called session of the 70th Legislature 
amended the Texas Limited Sales, Excise, and Use Tax Act, 
chapter 151 of the Tax Code, to create several new 
categories of taxable~ services, including insurance 
services. Tax Code 8 151.0101(a)(9). See Acts 1987, 70th 
Leg. I 2d C.S., ch. 5, a*. 1, pt. 4, f 12. 

The legislature defined "insurance service" as follows: 

(a). 'Insurance service# means insurance 
loss or damage appraisal, insurance inspec- 
tion, insurance investigation, insurance 
actuarial analysis or research, insurance 
claims adjustment or claims processing, or 
insurance loss prevention service. 

(b) 81nsurance service' does not include 
nsurance coveraae for which a vremium is 

d or commissions paid to insurance agents 
for the sale of insurance or annuities. 
(Emphasis added.) 

Tax Code 8 151.0039, as added by Acts 1987, 70th Leg., 2d 
C.S., ch. 5, art. 1, pt. 4, 8 6. 

In your letter requesting an opinion, you note that a 
number of businesses 
claims investigations 

specialize in providing independent 
and adjustments for insurance 

companies, individuals pursuing claims against insurance 
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companies, and attorneys representing insurance companies or 
claimants. You also note that such firms investigate 
whether an accident covered by insurance or workmen's 
compensation occurred and the cause and extent of the 
damages covered by an insurance or workmen's compensation 
policy. 

You first ask: 

If these services are retained by an insu- 
rance company in connection with the resolu- 
tion of an insurance claim, is this a taxable 
insurance service under S 151.0039 of the Tax 
Code? 

We think that the exclusion of %overage for which a pre- 
miums is paid" from the definition of "insurance service" 
simply means that a transaction that consists of the payment 
of a premium for insurance coverage is not a taxable event. 
It does not mean that any expenditure for which the premium 
is ultimately used by the insurer is not a taxable event. 

Further, the definition of "insurance service" 
expressly includes the items you ask about. Thus, the 
suggested reading of the plain language of the Tax Code 
would render the provision making insurance services a 
taxable item meaningless. The legislature cannot have 
intended such an absurd result. See. e.a., Citv of Houston 
y. Allred, 71 S.W.2d 251 (Tex. 1934). 

You next ask: 

If question 1 is answered \yesr8 if these 
services are retained by an insurance company 
after it has made an offer of claims settle- 
ment and has been sued by the insured, would 
this still be a taxable insurance service 
under 8 151.0039 of the Tax Code? 

We do not believe that the timing of the engagement of an 
insurance service firm makes any difference. 

You next ask: 

If these services are retained by the insured 
as an aid to his determination of whether he 
has a valid claim or should accept an insu- 
rance company's settlement offer rather 
than being retained by the insurance com- 
pany I would this be a taxable insurance 
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service under 5 151.0039 of the Tax Code? 
(Our emphasis.) 

The statute provides no basis for distinguishing among 
purchasers of insurance services. 

Finally, you ask: 

Does taxability turn on whether the services 
are retained by a private individual, by an 
attorney, or by an insurance company? 

Again, the statute provides no ground for the distinctions 
you suggest. 

SUMMARX 

The exclusion of "insurance coverage for 
which a premium is paid" from the definition 
of "insurance coverage" simply means that a 
transaction that consists of the payment of 
a premium for insurance coverage is not a 
taxable event. It does not mean that any 
expenditure for which the permium is 
ultimately used by the insurer is not a 
taxable event. 

Very truly yo , 

J hJ& k 
JIM MATTOX 
Attorney Genera.1 of Texas 

MARYRELLER 
First Assistant Attorney General 

Lou MCcREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STBARLBY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by D. R. Bustion, II 
Assistant Attorney General 
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