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Dear Mr. Salyer: 

You ask: 

Does the Texas Board of Chiropractic Exam- 
iners have the authority to establish by rule 
a reasonable minimum amount of time of prac- 
ticing chiropractic within another state as a 
prerequisite for admission to practice in 
this State through reciprocity? 

Article 4512b, V.T.C.S., provides for the licensure of 
persons to practice chiropractic in Texas. Sections 4 and 
4a of that act confer rule-making authority on the Board of 
Chiropractic Examiners as follows in pertinent part: 

The Board may prescribe rules, regulations 
and bylaws in harmony withthe provisions of 
this Act for its own proceedings and govern- 
ment for the examination of applicants for 
license to practice chiropractic. 

V.T.C.S. art. 4512b, § 4(a). 

The Texas Board of Chiropractic Examiners 
shall have the power to appoint committees 
from its own membership, and to make such 
rules and regulations not inconsistent with 
this law as may be necessary for the perfor- 
mance of its duties, the regulation of the 
practice of chiropractic, and the enforcement 
of this Act. 
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V.T.C.S. art. 4512b, 5 4a. 

Section 9 provides for the licensing of persons by the 
board who have already been licensed to practice in other 
states or territories: 

The Texas Board of Chiropractic Examiners 
shall upon payment by an applicant of a fee 
grant license to practice chiropractic to 
licentiates of other states or territories 
having requirements and practices equal to 
those established by the laws of this State. 
Applications for license under the provisions 
of this Section shall be in writing, and upon 
a form to be prescribed by the Texas Board of 
Chiropractic Examiners. Said application 
shall be accompanied by a license, or a cer- 
tified copy of license to practice chiroprac- 
tic, lawfully issued to the applicant, upon 
examination, by some other state or territory 
of the United States. Said application shall 
also be accompanied by an affidavit made by 
the president or secretary of the Board of 
Chiropractic Examiners which issued the said 
license, or by a legally constituted chiro- 
practic registration officer of the state or 
territory by which the license was granted, 
and on which the application for chiropractic 
registration in Texas is based, reciting 
that the accompanying license has not been 
cancelled or revoked, and that the statement 
or qualifications made in the application for 
chiropractic license in Texas is true and 
correct. Applicants for license under the 
provisions of this Section shall subscribe 
to an oath in writing before an officer 
authorized by law to administer oaths, which 
shall be a.part of said application, stating 
that the license under which the avvlicant 
practiced chironractic in the State OZ 
ferritorv from which the anwlzant r moved 
was at the time of such removal iZ fuii 
force, and not suspended or cancelled. Said 
application shall also state that the appli- 
cant is the identical person to whom the said 
certificate was issued, and that no pro- 
ceeding has been instituted against the 
applicant for the cancellation of said 
certificate to practice chiropractic in the 
State or territory by which the same was 
issued: and that no prosecution is pending 
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against the applicant in any State or Federal 
Court for any offense which, under the law of 
Texas is a felony. (Emphasis added.) 

V.T.C.S. art. 4512b, § 9. 

You suggest in your request letter that: 

The language 'under which the applicant 
practiced,' however, seems to indicate that 
the legislature intended that an applicant 
for reciprocal license should have practiced 
chiropractic in the applicant's former state 
of residence and/or licensure before a 
reciprocal license is granted by this Board. 

As an administrative agency of the state, the Board 
of Chiropractic Examiners "has only such powers as are ex- 
pressly conferred by statute together with those necessarily 
implied from powers and duties expressly given or imposed." 
2 Tex. Jur. 3d AdmInistrative Lay, 5 2 (citing, $nter alla, 
State v. Jackson, 376 S.W.2d 341 (Tex. 1964) and Railro 
s m*n v. 0 w 
C;v. App. 

th and D.C. Rv. Co, 161 S.W.2d 560 (Te? 
- Austin 1942, writ ref'd w:o.m.)). Agency rules 

"may not impose additional burdens, conditions, or restric- 
tions in excess of or inconsistent with the statutory provi- 
si.ons.n pellv v. Ind trial Accid nt Bdr 358 S.W.2d 874 
(Tex. Civ. App. - Austy: 1962, writeref8d): S e also e.cr., 
Attorney General Opinions JW-650 (1987); G-668 (1987); 
FBI-573 (1982). 

We do not construe the language to which you refer in 
section 9, article 451213, V.T.C.S., as authorizing the board 
to establish a requirement that applicants for licensure 
under section 9 have practiced for any length of time. Nor 
do we find any other provision of state law conferring such 
authority on the board. We think that the applicable provi- 
sions contemplate that a person licensed in another state or 
territory "having requirements and practices equal to those 
established by the laws of this state" is entitled to licen- 
sure in Texas upon payment of a fee and compliance with the 
procedural provisions under section 9 for the filing of the 
copy of the license, the application and accompanying affi- 
davit and oath. We concede that the language "license under 
which the applicant practiced chiropractic in the state or 
territory," standing alone, might suggest a requirement of 
prior practice. But we think that this language read in 
context means, in effect, "license under which the applicant 
was entitled to practice chiropractic in the state or terri- 
tory." 
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Accordingly, we conclude that the Texas Board of 
Chiropractic Examiners is not authorized to establish by 
rule a minimum amount of time of practicing chiropractic in 
another state or territory as a prerequisite for admission 
to practice in this state under the reciprocity provisions 
of section 9, article 4512b, V.T.C.S. 

SUMMARY 

The Texas Board of Chiropractic Examiners 
is not authorized to establish by rule a 
minimum amount of time of practicing 
chiropractic in another state or territory as 
a prerequisite for admission to practice in 
this state under the reciprocity provisions 
of section 9, article 451213, V.T.C.S. 
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