
February 23, 1989 

Honorable David R. White, Jr. OpiniOn No. JR-1019 
County Attorney 
120 East North Street Re: Salary of commission- 
Uvalde, Texas 78801 ers in Uvalde County, and 

related questions (RQ-1585) 

Dear Mr. White: 

You ask the following questions: 

1. Can the salary paid each [county] 
Commissioner be different or must each 
receive the same salary? 

2. Can the salary of the Commissioners be 
lowered by a vote of the Commissioners Court? 
If so, can the Budget be amended, after 
proper hearing, immediately to reflect the 
vote of the Commissioners, or would the Court 
have to wait until their yearly budget 
hearings? 

3. If the salary of the Commissioners can 
be lowered by the vote of the Commissioners 
Court, what is the lowest amount that can be 
paid each Commissioner as allowed by law? 

4. Can a Commissioner elect to receive a 
salary lower than what is set by the 
Commissioners Court? 

5. Can a Commissioner receive his full 
salary, and thereafter make a donation or 
gift back to the County of a portion thereof? 

In your first question you ask whether all county 
commissioners must receive the same salary. Section 152.011 
of the Local Government Code provides "[t]he commissioners 
court of a county shall set the ,amount of the 
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compensation . . . for county and precinct officers." See 
article XVI, section 61 of the Texas Constitution. Section 
152.012 of the Local Government Code provides that the 
salary of an officer may not be set at an amount less than 
the amount of the salary in effect on January 1, 1972. 

In Attorney General Opinion JM-770 (1987), it was found 
that the commissioners court may provide for different 
salaries for constables in each precinct if the 
circumstances reasonably require different salaries and if 
each salary is itself reasonable. 

In White v. Comm's Court of Kimble County, 705 S.W.2d 
322, 326 (Tex. App. - San Antonio, 1986, no writ), it was 
noted that "the case law is clear that the commissioners 
court is limited only to providing a reasonable salary 
within their discretion for county public officials." See _ _ 
Vondv v. Comm8s Court of Uvalde County, 620 S.W.2d 104, 
108-109 (Tex. 1981). 

While White addressed the salary of a justice of the 
peace and the issue in Vondv related to compensation for a 
constable, no reason is perceived why the same standard 
should not be applied in setting the salary of a county 
commissioner. 

As to whether salaries of all commissioners must be the 
same, it should be noted that the duties of a constable or 
justice of the peace are more confined to the official's 
precinct than are the duties of a county commissioner and 
that therefore payment of different salaries to the former 
officials might reasonably correspond to some such 
officials' duties being more extensive than others'. 
Article V, section 18 of the Texas Constitution grants the 
county commissioners court l'such powers and jurisdiction 
over all county business, as is conferred by this Constitu- 
tion and the laws of the State." Section 81.006 of the 
Local Government Code requires three members of the court to 
be present for conducting county business except that a 
county tax may be levied only when at least four members are 
present. While the commissioners sit as a body in 
conducting the business of the county, in those counties 
where commissioners are ex officio road commissioner of 
their respective precincts, section 3.001(a) of article 
6702-1, V.T.C.S., imposes duties on a commissioner for road 
and bridge construction and maintenance in his precinct. 
Conceivably, there could be a substantial variance in the 
responsibilities of the commissioners in connection rSith 
their duties as ex officio road commissioner. In such a 
rare instance it might be urged that a reasonable salary for 
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one commissioner may differ 
upon a marked disparity in 
analysis, as was concluded 

from that of another depending 
these duties. In the final 
in Attorney General Opinion 

JM-770, what constitutes a reasonable salary is a question 
of fact within the discretion of the commissioners court. 

In your second question you ask whether a salary can be 
lowered for a county commissioner. The salary may be 
lowered at the discretion of the court. However, under 
section 152.013 of the Local Government Code, the commis- 
sioners court is without authority to lower the salary of a 
county or precinct officer until the regular annual budget 
hearing. See Attorney General Opinion JM-839 (1988). 

In response to your third question, the salary may not 
be lowered to an amount less than the amount of salary in 
effect on January 1, 1972. Local Gov't Code 5 152.012. 

In your fourth question you ask whether a commissioner 
may elect to receive a salary lower than that set by the 
commissioners court. Section 151.011 provides that the 
commissioners court shall set the amount of compensation for 
county and precinct officers. It is not within the province 
of a commissioner to determine that his salary differ from 
the amount set by the court.1 

In your last question you ask if a commissioner after 
receiving his salary may make a gift to the county of a 
portion thereof. 

1. We call attention to section 152.052 of the Local 
Government Code regarding the decision of an official not to 
be paid. 

(a) If an elected county officer files an 
affidavit with the county clerk stating that 
the officer elects not to be paid for the 
officer's services, the county payroll 
officer may not issue a paycheck to the 
officer. 

(b) After the affidavit is filed, the 
county payroll officer shall take measures to 
stop payment of a paycheck that was issued to 
the officer before the affidavit was filed 
and that has not been presented for payment. 
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Article XI, section 1 of the Texas Constitution states 
that counties are legal subdivisions of the state. The 
Interpretive Commentary notes that since counties are agents 
of the state, they have no powers except those which are set 
forth in the constitution and statutes. Id. 

In Attorney General Opinion JM-684 (1987), it was 
stated that "in order that a state agency may accept a gift, 
it first must be authorized by law to do so; absent such 
authority, it may not accept gifts or donations."2 The 
Legislature has not seen fit to confer authority upon a 
county to accept a donation from a county commissioner. 
Generally, a county is not empowered to exercise any power 
which is not specifically authorized by the legislature, or 
which may be reasonably inferred from a specific power. 
Canales v. Lauahlin, 214 S.W.2d 451 (Tex. 1948). 

We presume that all parties are acting in the public 
interest. Nevertheless, absent an authorization by the 
legislature permitting an official to donate a portion of 
his salary to the county, we conclude that a county 
commissioner may not give a portion of his salary to the 
county. 

SUMMARY 

Commissioners courts may prescribe 
different salaries for the commissioners of 
different precincts if unusual circumstances 

. in each precinct reasonably require different 
salaries and each salary is in itself 

2. In Attorney General Opinion JM-684, it was noted: 

The legislature has explicitly conferred 
such authority on several state agencies. 
See e.a V.T.C.S. 
State-Federal 

arts. 4413d-1 (Office of 
Relations): 4413(32f) (Texas 

Closeup Board); 4413(35) (Commission on Fire 
Protection Personnel Standards and Educa- 
tion): 4413(44) (Governor's Commission on 
Physical Fitness): 4413(47d) (Texas National 
Research Laboratory Commission): 4413(49) 
(Criminal Justice Policy Council: Criminal 
Justice Coordinating Council): 4413(51) 
(Interagency Council on Sex Offender Treat- 
ment). 
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reasonable. What constitutes a reasonable 
salary is a question of fact within the 
discretion of the court. Section 152.012 of 
the Local Government Code provides that the 
salary of an official may not be set at an 
amount lower than the amount of the salary in 
effect on January 1, 1972. The commissioners 
court is without authority to lower the 
salary of a county or precinct officer until 
the regular annual budget hearing. It is not 
within the province of an individual commis- 
sioner to .determine that his salary differ 
from the amount set by the commissioners 
court. A county commissioner may not make a 
donation of a portion of his salary to the 
county. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 
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