
THE ATTORSEY GESERAL 
OF TEXAS 

April 12, 1989 

Honorable Bob Bullock, Opinion No. JM-1040 
Comptroller of Public Accounts 
L.B.J. State Office Building Re: Whether an Indian 
Austin, Texas 78774 tribe is subject to the 

Texas Bingo Enabling Act, 
article 179d, V.T.C.S., 
and related questions 
(RQ-1577) 

Dear Mr. Bullock: 

You ask a number of questions .about state regulation of 
bingo on Indian lands in light of a 1988 federal enactment, 
the Indian Gaming Regulatory Act. Rub. Law No. 100-497, 102 
Stat. 2467, 25 U.S.C. §S 2701-2721. The act regulates 
1'gaming,11 including bingo, on Indian lands. 

The federal statute divides gaming into three classes, 
and bingo is categorized as class II gaming. 25 U.S.C. 
§ 2703(6)-(a). Class II gaming on Indian lands is under the 
jurisdiction of the tribes, but subject to the provisions of 
the Indian Gaming Regulatory Commission. 25 U.S.C. 
5 2710(a)(2). States have no authority to regulate bingo on 
Indian lands. Id.; see also S. Rep. (Indian Affairs 
Committee) No. 446, 100th Cong., 2d Sess. (1988) 
(accompanying bill S. 555, which became Indian Gaming 
Regulatory Act). The only situation in which a state may 
play a role in the regulation of gaming on Indian lands is 
where a tribe and a state enter into a compact regarding the 
conduct of class III aaming on Indian lands. 25 U.S.C. 
§ 2710(d). See aenerallv 25 U.S.C. 5 2703(a) (defining 
class III gaming). Therefore, your office may not regulate 
bingo on Indian lands in Texas. 

Your first question is whether certain land deeded to 
the United States Department of the Interior for the benefit 
of the Texas Band of Kickapoo Indians is in fact Indian 
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land. The Indian Gaming Regulatory Act defines "Indian 
lands" as follows: 

(4) The term 'Indian lands' means-- 

(A) all lands within the limits of any 
Indian reservation; and 

(B) any lands title to which is either 
held in trust by the United States for the 
benefit of any Indian tribe or individual or 
held by any Indian tribe or individual 
subject to restriction by the United States 
against alienation and over which an Indian 
tribe exercises governmental power. 

25 U.S.C. S 2703(4). The 1983 legislation by which Congress 
recognized the Texas Band of Kickapoo Indians as a subgroup 
of the Kickapoo Tribe of Oklahoma contains the following 
provisions governing acquisition of land for the benefit of 
the Texas Band of Kickapoo Indians: 

(a) Se;&ins [4617479] of thist;21e are 
hereby applicable to Band: 
Provided, however, That the Secretary is only 
authorized to exercise his authority under 
section 465 of this title with respect to 
lands located in Maverick County, Texas. 

(b) The Secretary ' authorized and 
directed to accept no rno:: than one hundred 
acres of land in Maverick County, Texas which 
shall be offered for the benefit of the Band 
with the approval of the Tribe. Nothing in 
this subsection shall be construed as 
limiting the authority of the Secretary under 
section 465 of this title. 

25 U.S.C. 5 1300b-14. See aenerally 25 U.S.C. § 465 
(general authorization for the Department ,of Interior to 
acquire land to be held in trust for Indians). You tell us 
that the Secretary of the Interior actually accepted 125 
acres of land in trust for the benefit of the Texas Band of 
Kickapoo Indians. Such a transaction may well contravene 
the statute set out above. Neither this office nor your 
office, however, has authority to make an administrative 
determination as to whether or not a particular piece of 
land is in fact Indian land. Such a determination would 
have to be made, in the first instance, by the Department of 
the Interior. A challenge'to the department's acceptance of 
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a particular piece of land to be held in trust for certain 
Indians would have to be made in the courts. See, e.a 
State of Florida Den't of Business Reuulation v. United 
States DeD't of Interior, 768 F.2d 1248 (11th Cir. 1985), 
cert. denied, 475 U.S. 1011 (1986) (challenge by various 
state agencies to Secretary of Interior's acceptance of 
tract of land to be held in trust for benefit of Seminole 
Indian Tribe of Florida). In the absence of a judicial 
determination about the land in question, we advise you that 
the determination of the Department of the Interior as to 
what land is Indian land should be observed. 

You also ask: 

Assuming that the Tribe enters into an 
agreement whereby another entity agrees to 
manage and operate the conduct of bingo on 
the Tribe's trust land, must such an agree- 
ment meet all requirements of Section 12 of 
IGRA [25 U.S.C. 5 2711]? 

An Indian tribe may enter into a management contract for the 
operation and management of a class II gaming activity. 25 
U.S.C. 5 2511. Such a contract is subject to the approval 
of the chairman of the National Indian Gaming Commission. 
Id. It is the responsibility of the chairman of the 
National Indian Gaming Commission to determine that the 
contract meets the requirements of the federal statute. 
Your office has no responsibility for or authority to 
approve, disapprove, or oversee such contracts. 

You next ask: 

Under the terms of a management contract 
entered into between the Tribe and 
management contractor, the contractor woul: 
assume responsibility for managing and 
operating the bingo games conducted on the 
Tribe's trust lands. In light of the fact 
that the Tribe is, in such circumstances, no 
longer the entity operating the bingo games, 
my third question is whether bingo games 
conducted by the management contractor acting 
pursuant to such a contract are subject to 
the Texas Bingo Enabling Act? 

Again, under the Indian Gaming Regulatory Act, a state 
has no authority to regulate class II gaming on Indian 
lands, regardless of whether the games are conducted by the 
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tribe or by another entity pursuant to a management 
contract. 

You next ask: 

In the event the Tribe elects to license 
another entity to own a bingo activity to be 
conducted on the Tribe's trust lands within 
the Tribe's jurisdiction, would the proposed 
licensee be required to be an organization 
eligible for a license to conduct bingo under 
the Texas Bingo Enabling Act? Would the 
bingo occasions conducted pursuant to the 
tribal license be subject to the Texas Bingo 
Enabling Act? 

The Indian Gaming Regulatory Act contains the following 
provision: 

A tribal ordinance or resolution may 
provide for the licensing or regulation of 
class II gaming activities owned by any 
person or entity other than the Indian tribe 
and conducted on Indian lands, only if the 
tribal licensing requirements . . . are at 
least as restrictive as those established by 
State law governing similar gaming within the 
jurisdiction of the State within which such 
Indian lands are located. No person or 
entity, other than the Indian tribe, shall-be 
eligible to receive a tribal license to own a 
class II gaming activity conducted on Indian 
lands within the jurisdiction of the Indian 
tribe if such person or entity would not be 
eligible to receive a State license to 
conduct the same activity within the 
jurisdiction of the State. 

25 U.S.C. 5 27100) (4) (A) - In other words, the Indian 
Gaming Regulatory Act incorporates state-law standards to 
govern the conduct of bingo by persons and entities other 
than an Indian tribe. Your office, however, has no 
authority to enforce those provisions. 

You next ask: 

In the event the Tribe may conduct bingo 
not subject to regulation under the Bingo 
Act, may manufacturers and distributors 
licensed to sell bingo cards, supplies, 
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devices, or equipment for use in Texas 
legally sell such items to the Tribe? 

Section 13a(a) of the Texas Bingo Enabling Act, article 
179d, V.T.C.S., provides in part: 

A manufacturer may not sell or supply to a 
person within this state or for use within 
this state bingo cards, boards, sheets, pads, 

other 
iisigned to 

supplies, devices, or equipment 
be used in playing bingo or 

engage in any intrastate activities involving 
those items without holding a license from 
the comptroller of public accounts. 

Although the question is one of federal law, it is our 
opinion that regulation of the sale of bingo equipment on 
Indian land is part of the regulation of bingo. Because the 
state has no authority to regulate bingo on Indian land, the 
Texas Bingo Enabling Act is inapplicable to a sale of bingo 
equipment that takes place on Indian land. 

Your question also raises the issue of whether a sale 
to a tribe that occurs off of Indian land is subject to the 
act.. Attempts by the federal government to control 
activities of Indians off Indian lands have been upheld. 
See, e.a., United States v. 43 Gallons of Whiskey, 93 U.S. 
188 (1876) (holding that Congress may constitutionally 
forbid the sale of liquor in an area adjoining an Indian 
reservation in order that Indians will not be tempted by 
alcohol): see also Johnson v. Gearlds, 234 U.S; 422, 436-39 
(1914). However, "preemption of state laws outside of 
Indian country has not been extensive." F. Cohen, Handbook 
of Federal Indian Law, ch. 6, 5 Cl (1982 ed.). The Indian 
Gamina Reaulatorv Act does not exnresslv preempt the 
application of state bingo regulations to Indians who are 
engaging in transactions relating to bingo off of Indian 
land. Rather, the act repeatedly refers to gaming on Indian 
lands. Therefore, we conclude that a sale of bingo 
equipment to an Indian tribe that occurs off of Indian land 
is not exempt from state regulation. See Mescalero Anache 
Tribe v. Jones. N.M., 411 U.S. 145 (1973) (stating that 
absent express federal law to the contrary, Indians going 
beyond reservation boundaries have generally been held 
subject to state laws applicable to all citizens of state). 
We caution, however, that the question is one of federal 
law. 

Your final question is in three parts: 
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First, in the event the Tribe may conduct 
bingo not subject to regulation under the 
Bingo Act, may the Tribe legally advertise or 
promote its bingo games? 

Secondly, in the event the Tribe enters 
into a management contract such as * 
described in Section 12 of IGRA, may tiZ 
management contractor advertise or promote 
the Tribe's bingo games? 

Thirdly, if the answer to part 2 of this 
question is yes, and assuming that the 
management contractor in question also holds 
a Texas commercial lessor's license, may that 
contractor/lessor advertise or promote the 
Tribe's bingo games at the lessor's 
commercial hall(s) in Texas or any other 
location in Texas? 

Section 11(p) of the Texas Bingo Enabling Act, article 
179d, provides: 

No one other than a licensed authorized 
organization may advertise or promote bingo. 
A licensed authorized organization may not 
include in an advertisement or promotion the 
amount of a prize or series of prizes offered 
at a bingo occasion. 

Section 11(g) provides: 

A person other than a bona fide member of 
a licensed authorized organization may not 
conduct, promote, administer, or assist in 
conducting, promoting, or administering, a 
bingo game. 

See also V.T.C.S. art. 179d, § 19. Again, because the state 
cannot regulate bingo on Indian lands, these provisions do 
not apply to advertisements or promotions on Indian land. 
As indicated, however, although it would doubtless be within 
the authority of Congress to preempt application of those 
provisions to advertisement or promotion conducted pursuant 
to the Indian Gaming Regulatory Act, it is our opinion that 
Congress has not done so. Section 11(p) permits only 
"licensed authorized organizations' to advertise or promote 
bingo in Texas. Since the Bingo Enabling Act defines 
*11icensee8N as a person licensed under the Bingo Enabling 
Act, V.T.C.S. art. 179d, 5 2(17), we must read "licensed 
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authorized organizationl' to refer only to organizations 
licensed under the Texas statute. Therefore, the plain 
terms of section 11(p) would prohibit the advertisement or 
promotion off of Indian land of bingo conducted on Indian 
land. Again, however, we caution that the issue of 
preemption is one of federal law. Furthermore, although you 
have not asked about the constitutionality of applying the 
statute to bingo conducted pursuant to the Indian Gaming 
Regulatory Act, we note that a prohibition on the 
advertisement of a legal activity raises questions under the 
First Amendment to the United States Constitution. See 
aenerallv Central Hudson Gas and Elec. Corn. v. Public Serv. 
Comm'n of New York, 447 U.S. 557 (1980) (holding that a New 
York Public Service Commission order banning electric 
utilities from advertising violates the First and Fourteenth 
Amendments); posadas > ism Co. of 
Puerto RiB, 478 U.S. 328 (1986) (holding that Puerto Rico's 
restrictions on the advertising of legal gambling activities 
are facially constitutional). 

Also, we note in response to the third part of your 
question that a person who holds a commercial lessor's 
license has no authority to promote or advertise bingo, even 
if the bingo is conducted under the Texas statute. Article 
179d allows only "licensed authorized organizations" to 
advertise or promote bingo. The act defines l'authorized 
organizationl' as follows: 

'Authorized organization' means a 
religious society, a nonprofit organization 
(other than an organization whose membership 
is predominantly veterans or their dependents 
organized to advance the interests of 
veterans, active duty personnel, or their 
dependents) whose predominant activities are 
for the support of medical research or 
treatment programs, a fraternal or veterans 
organization, or a volunteer fire department. 

V.T.C.S. art. 179d, 5 2(11). Only "authorized 
organizationsl' may receive a license to conduct bingo under 
the Texas statute, and the act uses the term "authorized 
organization" only to refer to entities authorized to 
conduct bingo. A licensed authorized organization may use 
the premises of an authorized commercial lessor to conduct 
bingo. However, there is no requirement that a licensed 
commercial lessor be an "authorized organization," and a 
licensed commercial lessor is not itself authorized to 
conduct bingo. Therefore, section 11(p) would not permit a 
licensed commercial lessor to advertise or promote bingo. 
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SUMMARY 

The state has no authority to regulate 
bingo in Indian lands. This office cannot 
make a factual determination as to what land 
is in fact Indian land. The state has no 
authority to approve, disapprove, or oversee 
management contracts for the operation of 
bingo on Indian lands. 

Althoush the ouestion is one of federal 
law, it is 
preempted 
provisions 
activities 
land. 

our opi&on that Congress has not 
the state from applying state 
regulating bingo to Indian bingo 
that take place off of Indian 

Very truly yours, 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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