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Honorable John Vance Opinion No. JM-1045 
Criminal District Attorney 
Services Building, Suite 202 Re: Whether a district court 
Dallas, Texas 75202 may direct that payment of 

costs and expenses in a child 
welfare case under section 
11.11 of the Family Code be 
made from a county's general 
fund, and related questions 
(RQ-1499) 

Dear Mr. Vance: 

You ask whether, under section 11.11 of the Family Code 
a district court may order payment of costs and expenses 
against the general fund of a county, if such costs and 
expenses are for the safety and welfare of a child (a for 
psychological evaluations and therapy). 

You explain that in several cases a family law district 
court, on its own motion, appointed the Dallas County Child 
Welfare Unit of the Texas Department of Human Services to be 
managing conservator of children whose parents had filed for 
a divorce. The court also appointed a psychologist to 
perform psychological testing and counseling on the children 
and ordered that the psychologist be paid out of the Dallas 
County General Fund. When the county auditor declined to 
pay the bills, the court held hearings, found the parents to 
be indigent, and again ordered that the psychologist's bills 
be paid out of the general fund. 

Section 11.12 of the Family Code authorizes a court 
to order the preparation of a social study in any case 
affecting the parent-child relationship. We understand from 
our reading of McPherson v. McPherson, 626 S.W.2d 349 (Tex. 
APP. - Fort Worth 1981, no writ), that the term "social 
study" may include psychological evaluation. In Attorney 
General Opinion H-362 (1974), this office determined that 
fees for the performance of social studies are assessable as 
court costs. That opinion is consistent with section 
11.18(c) of the Family Code which requires that when the 
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Department of Human Services performs a social study, the 
fee for the study shall be taxed as costs. 

Section 11.18(a) authorizes the court to award costs, 
and the award of costs lies within the discretion of the 
trial court. see Reames v. Reames, 604 S.W.2d 335 (Civ. 
APP. - Dallas 1980, no writ). Generally, costs are not 
taxable against one not a party to a suit. In Countv of 
Dallas v. Gibbs, 525 S.W.2d 500 (Tex. 1975), the Texas 
Supreme Court found that Dallas County had improperly been 
ordered to pay ad litem fees. The court said that inasmuch 
as the county was "neither an actual nor a nominal party," 
it could not be held liable for costs. Id. at 501. However, 
that case is readily distinguishable from those under consi- 
deration here, because there was no indication of indigency 
in that case. In these cases, the finding of indigency and 
the appointment of the Dallas County Child Welfare Unit as 
managing conservator give the county an interest in the 
suit. 

The effect of the filing of an affidavit of inability 
to pay or, in these cases a court finding of inability to 
pay, is to relieve parties of the obligation to pay the 
costs of court. See uenerallv Tex. R. Civ. Proc. 145. The 
result of that relief is that the county pays the costs of 
court. 

Section 11.10(e) of the Family Code requires in cases 
regarding the termination of the parent-child relationship 
that an attorney appointed to represent indigent children or 
parents be paid out of the general funds of the county. 
This situation is sufficiently similar to the appointment of 
attorneys ad litem and payment of ad litem fees to warrant 
payment of the costs out of the county's general fund. 

The judge might have more appropriately ordered the 
studies to be done by the Department of Human Services1 or 
ordered the costs payable out of the Child Welfare Fund (if 
Dallas County has one). We believe nevertheless that he 
acted within his authority, and the psychologist's fees 

1. We note that when the Department "is not a party or 
has no interest, the court shall appoint a private agency or 
person to conduct the social study." (Emphasis added.) 
Fam. Code 5 11.12(b) as amended by Acts 1987, 70th Leg., ch. 
1052, § 6.01, at 3571. 
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should be paid out of the county's general fund in accor- 
dance with the court order. 

Having settled your primary question, we can now go 
on to answer your supplemental questions, which read as 
follows: 

Is it necessary to find parents, or other 
parties to a suit affecting the parent-child 
relationship, to be indigent or unable to pay 
costs under Section 11.10 of the Texas Family 
Code or other applicable statutes before 
payment may be ordered out of the general 
fund of the county? 

Is it necessary that a child welfare unit 
of the Texas Department of Human Services be 
made a conservator prior to entry of an order 
that the county pay costs out of the general 
fund? 

A determination of indigency must be made prior to 
payment of costs out of a county's general fund. Section 
11.10(a) expressly provides that when a court "determines 
that the parties or litigants 

ad litem's 
are able to defray the costs 

of the compensation . . . such costs 
ordered paid by either or both parties." 

may be 
Subdivision (e) of 

that section provides for the payment of such costs out of 
the general fund only if indigency is shown. As noted 
above, the general rule for all civil~ cases is that liti- 
gants, if they are not indigent, pay costs. Countv of 
Dallas v. Gibbs, suura; Tex. R. Civ. Proc. 125. 

In answer to your third and final question, it is not 
necessary that a county child welfare unit be made a con- 
servator prior to an order that the county pay costs out of 
the general fund. Conservatorship and payment of costs are 
two separate issues: indigency is the primary issue in 
regard to the payment of costs. We can certainly envision 
an instance where a judge would order a social study prior 
to the appointment of conservators to help determine the 
best interests of a child of indigent parents, in which case 
the parents would not be liable for the cost of the social 
study or any other court costs. 

p. 5424 



Honorable John Vance - Page 4 (JM-1045) 

SUMMARY 

A family law district judge may order a 
county to pay the cost of psychological 
testing and counseling of children who are 
the subject of divorce where the parents are 
found to be indigent. It is necessary to 
have a determination of indigency prior to 
payment of costs out of a county's general 
fund. It is 
child welfare 

not necessary that a county 
unit be made a conservator 

prior to an order that the county pay costs 
out of the general fund. 
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