
THE ATTORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

June 2, 1989 

Honorable D. C. (Jim) Dozier Opinion No. JM-1052 
Montgomery County Attorney 
Courthouse Re: Responsibilities of the 
Conroe, Texas 77301 Montgomery County Hospital 

District with regard to indi- 
gent health care (RQ-1625) 

Dear Mr. Dozier: 

You ask a number of questions about article IX, sections 
9 and 13, of the Texas Constitution. Because your questions 
require a careful reading of the two constitutional pro- 
visions you ask about, we will discuss the language and 
history of those two provisions before we address your 
specific questions. 

Article IX, section 9, provides in part: 

The Legislature may by law provide for 
creation, establishment, maintenance 
operation of hospital districts composed 
one or more counties or all or any part . . . . . . 

the 
and 
of 
of 

one or more counties witn power to issue 
bonds for the purchase, construction, 
acquisition, repair or renovation of 
buildings and improvements and equipping 
same, for hospital purposes; providing for 
the transfer to the hospital district of the 
title to any land, buildings, improvements 
and equipment located wholly within the 
district which may be jointly or separately 
owned by any city, town or county, providing 
that anv district so created shall assume 
full resnonsibilitv for vrovidina medical and 
hosvital care for its needv inhabitants and 
assume the outstanding indebtedness incurred 
by cities, towns and counties for hospital 
purposes prior to the creation of the 
district, . . . providing that after its 
creation no other municivalitv or volitical 
subdivision shall have the vower to levy 
taxes or issue bonds or other obliaations for 
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hosvital vurnoses or for vrovidina medical 
gare within the boundaries of the dis- 
trict . . . . (Emphasis added.) 

See also Tex. Const. art. IX, 5 4 (a 1954 
providing for the creation of county-wide hospital 
in counties with a population of 190,000 or more). 

amendment 
districts 

Article IX, section 9, which was adopted . ._. _. . . in 1962, 
contains two speciric statements regarding tne obligations 
of hospital districts: (1) hospital districts are to assume 
full responsibility for providing medical and hospital care 
for their needy inhabitants, and (2) hospital districts are 
to assume the outstanding indebtedness incurred before the 
creation of the district for hospital purposes by cities, 
towns and counties within the district. Article IX, section 
9, also contains a prohibition applicable to other political 
subdivisions: It prohibits other political subdivisions 
within the boundaries of a hospital district from expending 
funds for any type of medical care, not just medical care 
for the needy. 

In 1966 this office issued an opinion that considered 
whether a county that was included within the boundaries of 
a hospital district could spend money to establish a 
community center for mental health and mental retardation 
services in accordance with the provisions of article 
5547-203, V.T.C.S. Attorney General Opinion C-646 (1966). 
The opinion concluded that mental health and mental 
retardation services constituted medical care and that 
therefore a county that lay within the boundaries of a 
hospital district could not spend money to establish a 
facility to provide such services. 

The next year, apparently in response to Attorney 
General Opinion C-646, the voters adopted article IX, 
section 13, of the constitution, which provides: 

Notwithstanding any other section of this 
article, the Legislature in providing for the 
creation, establishment, maintenance and 
operation of a hospital district, shall not 
be required to provide that such district 
shall assume full responsibility for the 
establishment, maintenance, support, or 
operation of mental health services or mental 
retardation services including the operation 
of any community mental health centers, 
community mental retardation centers or 
community mental health and mental - 
tardation centers which may exist or ?e 
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thereafter established within the boundaries 
of such district, nor shall the Legislature 
be required to provide that such district 
shall assume full responsibility of public 
health department units and clinics and 
related public health activities or services, 
and the Legislature shall not be required to 
restrict the power of any municipality or 
political subdivision to levy taxes or issue 
bonds or other obligations or to expend 
public moneys for the establishment, 
maintenance, support, or operation of mental 
health services, mental retardation services, 
public health units or clinics or related 
public health activities or services or the 
operation of such community mental health or 
mental retardation centers within the 
boundaries of the hospital districts; and 
unless a statute creating a hospital district 
shall expressly prohibit participation by any 
entity other than the hospital district in 
the establishment, maintenance, or support of 
mental health services, mental retardation 
services, public health units or clinics or 
related public health activities within or 
partly within the boundaries of any hospital 
district, any municipality or any other 
political subdivision state-supported 
entity within the hosp?Eal district may 
participate in the establishment, main- 
tenance, and support of mental health 
services, mental retardation services, public 
health units and clinics and related public 
health activities and may levy taxes, issue 
bonds or other obligations, and expend public 
moneys for such purposes as provided by law. 

In short, article IX, section 13, created an exception from 
the article IX, section 9, prohibition on the expenditure of 
funds for medical care by political subdivisions within 
a hospital district. We will now turn to your specific 
questions. 

Your first question is: 

What is the definition of the term 'medical 
care' as anticipated by article IX, section 9 
of the Texas Constitution? 

Article IX, section 9, uses the term "medical care" twice. 
First, it requires hospital districts to assume full 
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responsibility for providing medical care for its needy 
inhabitants. Second, it prohibits political subdivisions 
within a hospital district from spending funds on medical 
care.1 

In regard to medical care for the needy, it is the 
responsibi~lity of the board of directors of a hospital 
district to determine what medical care is to be provided 
pursuant to article IX, section 9.2 Attorney General Letter 
Opinion M-88-33: B Attorney General Opinions M-1154 
(1972) : M-85 (1967): C-334 (1964); see aenerallv Attorney 
General Opinions JM-815, JM-746 (1987). Similarly, the 
question of whether an expenditure by a political 
subdivision within a hospital district is an expenditure for 
medical care must be determined on a case-by-case basis. 
See aenerally Attorney General Opinions H-1279 (1978) 
(county in a hospital district may provide ambulance 
service); C-646 (1966) . 

Your second question is: 

What is the definition of 'public health 
units or clinics' as anticipated by article 
IX, section 13 of the Texas Constitution? 

Again, whether a particular establishment is a public health 
unit or clinic within the meaning of article IX, section 13, 
of them Texas Constitution is a determination that would have 
to be made on a case-by-case basis. 

Your third question is: 

Does each of those services named in the 
above-referenced sections of article IX, 
section 13 have to be expressly listed as 
being prohibited in the enabling act in order 

1. As we pointed out, the obligation placed on hospital 
districts, i.e., to assume full responsibility for medical 
care for needy inhabitants, is narrower than the prohibition 
placed on other political subdivisions within the district 
against spending their funds on medical care generally, not 
just medical care for indigents. 

2. The legislature has authority to determine the 
health-care services a hospital district must provide, Tex. 
Const. art. IX, § 9A, but to date the legislature has not 
exercised that authority. 
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to be prohibited under the terms of article 
IX, section 9? Or do the services listed in 
article IX, section 13 constitute the 
definition of the term 'medical care*? 
Certainly, the phrase '. . . public health 
units or clinics . . .I anticipates the 
providing of some form of medical care. 

Apparently you are asking whether a provision in a hospital 
district's enabling statute prohibiting a 
subdivision 

political 
within a hospital district from 

medical care is sufficient to 
providing 

suspend any authority such a 
political subdivision might otherwise have to provide mental 
health or mental retardation services or public health units 
or clinics. Under article IX, section 9, any political 
subdivision within a hospital ,district would be subject to 
the general prohibition on the provision of medical care. 
Therefore, we think that article IX, section 13, was 
intended to reguire‘a more specific prohibition in order to 
prohibit political subdivisions within a hospital district 
from providing mental health or mental retardation services 
or public health services. We conclude therefore that the 
enabling statute of a hospital district must specifically 
mention mental health and mental retardation services and 
public health units and clinics in order to prohibit a 
political subdivision within a hospital district from 
exercising any authority it might otherwise have to provide 
such services. & Attorney General Opinion H-454 (1974). 

Your fourth question is: 

Referring to those services listed on 
attached 'Exhibit Two' and currently being 
performed by the Montgomery County Health 
Department, which of those services are 
prohibited by article IX, section 9 of the 
Texas Constitution and the Montgomery County 
Enabling Act? Which are allowed by article 
IX, section 13, of the Texas Constitution? 

The "Exhibit TwoI' you refer to is a description of the 
services offered by different divisions of the Montgomery 
County Health Department, including 
clinics. 

several county health 
Some of the services provided by those clinics 'may 

constitute "medical care." If, however, those services are 
provided by a public health clinic, as they appear to be, 
the constitution does not prevent the county from providing 
those services. It is the county's responsibility, in the 
first instance, to determine whether the services * 
question constitute medical care and, if so, whether thi; 
are offered by a public health clinic. 

P. 5475 



Honorable D. C. (Jim) Dozier - Page 6 (JM-1052) 

Your fifth question is: 

Depending on your definition of 'medical 
care,' and your reading of article IX, 
section 9 and article IX, section 13 of the 
Texas Constitution and the Montgomery County 
Enabling Act, is the duty of providing 
medical care for needy residents exclusively 
imposed on the Montgomery County Hospital 
District? 

It is clear that the &&y of providing indigent health care 
is placed on the hospital district. Neither article IX, 
section 13, of the constitution nor the Indigent Health 
Care and Treatment Act, article 4438f, V.T.C.S., imposes an 
obligation on political subdivisions within a hospital 
district to provide indigent health care. 

Your 'sixth question is: 

If the term 'medical care,' as defined, does 
not include those services named in article 
IX, section 13, what entity has the d&y to 
provide those services since the applicable 
portion of article IX, section 13 is clearly 
permissive, notwithstanding the mandatory 
provisions of article 443613, section 4.09(b). 

Your question raises several issues. First, your 
question raises the issue of whether mental health and 
mental retardation services and services provided by public 
health units and clinics constitute "medical care." We do 
not think that article IX, section 13, was intended to limit 
the definition of "medical care." Rather, it was intended 
to allow political subdivisions within a hospital. district 
to provide certain services, regardless of whether they 
constitute medical care. 

YOU also note the provisions of article 4436b, 
V.T.C.S., which allow counties and municipalities to create 
public health districts. V.T.C.S. art. 4436b, 5 4.01. The 
statute also allows a county to establish a.local health 
department. s. 5 4.07(a). Once a public health district 
or a local health department is created, it & provide the 
following public health services: 

(1) personal health promotion and main- 
tenance services: 

(2) infectious disease control and preven- 
tion services: 
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(3) environmental and consumer health 
programs for enforcement of health and safety 
laws related to food, water, water control, 
general sanitation, and vector control; 

(4) public health education and informa- 
tion services: 

(5) laboratory services; and 

(6) administrative services. 

a. 5 4.09. In short, once a county joins a health district 
or establishes a local health department, it has a &&Y to 
provide certain public health services. Section 4.08(a)(l) 
of article 443615 provides: 

(1) no individual shall be denied public 
health services because of inability to pay 
for services, and the municipality, county, 
or district shall make provisions for a 
reduced fee or no fee for individuals unable 
to pay for services in whole or in part. 

Your question raises the issue of whether sections 4.08(a) 
and 4.09 of article 4436b require a local health department 
or health district to provide certain types of medical care 
to an indigent who is a resident of a hospital district. 
First, because it is the responsibility of a hospital 
district to determine what medical care it must provide to 
indigents, we cannot resolve the fact question of whether 
there is an overlap in the duty placed on a hospital 
district to provide medical care for its needy inhabitants 
and the duty of a county within the boundaries of a hospital 
district that has a duty to provide public health services 
under article 4436b. Even if there is an overlap, we do not 
think that a county is prohibited from voluntarily assumin 
a responsibility that is also borne by a hospital district. 3= 

3. Hospital districts, county health departments, and 
health districts are not required to seek out indigents and 
to provide them with services. Rather, they mu& provide 
certain services when those services are sought by 
indigents. Therefore, even if there are overlapping respon- 
sibilites in the context you ask about, neither political 
subdivision is in the position of being unable to fulfill 
its duty because another political subdivision has already 
done so. 
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We note that the Interlocal Cooperation Act, article 
4413(32c), V.T.C.S., would permit a county (or a health 
district) to contract with a hospital district for the 
provision of services that both are obligated or authorized 
to provide. 

Your seventh question is: 

Your paragraph on page 2 of JM-722 states: 

When a hospital district is created for 
the county pursuant to article IX, section 
9, of the Texas Constitution, the county 
constitutionally does not have the power 
to levy or use taxes to provide for 
medical services for indigent residents of 
the hospital district, as such power and 
obligation rests exclusively on the 
hospital district. 

Anticipating possible confusion caused by 
references to medical services, health care, 
medical care, public health clinics and 
public health services, is this statement 
consistent with your answers to the foregoing 
questions? 

Attorney General Opinion JM-722 (1987) considered 
whether Jackson County was liable under the Indigent Health 
Care and Treatment Act, article 4438f, V.T.C.S., for health 
care services for indigent. residents of that county. 
Article IX, section 13, of the Texas Constitution was not 
relevant to that question. Therefore, it was not discussed 
in Attorney General Opinion JM-722. Taken out of context, 
the paragraph you quote is incomplete inasmuch as it does 
not mention that article IX, section 13, of the Texas 
Constitution makes exceptions to certain provisions of 
article IX, section 9. 

SUMMARY 

The determination of whether a particular 
expenditure is for medical care for purposes 
of article IX, section 9, of the Texas Consti- 
tution must be made on a case-by-case basis. 
Similarly, the determination of whether a 
service constitutes mental health or mental 
retardation services or public health services 
must be made on a case-by-case basis. 
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The enabling statute of a hospital dis- 
trict must specifically mention mental health 
and mental retardation services and public 
health units and clinics in order to prevent 
a political subdivision within a hospital 
district from exercising any authority it 
might otherwise have to provide such services. 

Article IX, section 13, of the Texas 
Constitution does not impose a duty on any 
political subdivision to provide mental health 
or mental retardation services or public 
health services. 

Although we cannot determine whether 
there is in fact an overlap, it is possible 
that a county that has established a local 
health department or has become a member of a 
health district and a hospital district have 
overlapping responsibilities. There is no 
legal impediment to each of two political 
subdivisions having a duty to provide the same 
services when those services are sought by 
indigents. 

Very truly yo J’ w k, 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCRHARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAXLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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