
June 13, 1989 

Honorable Jack Skeen, Jr. Opinion No. JM-1057 
Criminal District Attorney 

for Smith County Re: Authority to regulate bail 
Smith County Courthouse bond companies in Smith County 
Tyler, Texas 75702 (RQ-1683) 

Dear Mr. Skeen: 

You first ask whether the county bail bond board or the 
sheriff's department has authority and control when there 
are disagreements as to when, where, how or to whom a bond 
shall be issued. In your second question, you ask whether 
the bail bond board or the sheriff's department has the 
regulatory authority over agents authorized by a bail 
bondsman to make bonds for the bondsman's company. In your 
third question you ask what, if any, authority or control 
the county bail bond board licensing the bondsman may have 
in collecting a bond given by the bondsman in another 
county. 

Section 14(a) of article 2372p-3, V.T.C.S., requires a 
sheriff to accept a bond under certain circumstances. 
Section 14(a) of article 2372p-3 provides: 

In any county or district case in which 
the posting of bond is required as a condi- 
tion of release, the sheriff shall accept or 
approve a bond posted by a licensed bondsman 
only in accordance with this Act and the 
rules prescribed by the board, but a sheriff 
may not refuse to accept a bail bond from a 
licensed bondsman who meets the requirements 
of Subdivision (4) or (5) of Subsection (a) 
of Section 6 of this Act. 

Section 6(a)(4) requires the listing and description of 
nonexempt real estate owned by the bondsman applicant, 
statements from the taxing units relative to absence of tax 
liens, value of the property, an agreement by applicant that 
he will not further encumber the property after conveying it 
in trust to the board and other information relative to such 
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property. Section 6(a) requires a statement of the amount 
of cash or value of a certificate of deposit or cashier's 
checks the applicant intends to place with the county 
treasurer to secure any obligations incurred by the 
applicant in the bonding business. 

Prior to the amendment of section 4 of 2372p-3 by 
Senate Bill 727, Acts 1981, 67th Leg., ch. 312, at 875, 
effective August 31, 1981, section 4 had granted the sheriff 
discretionary power to refuse to accept any bond if "in the 
exercise of his discretion, he is satisfied that the 
security is insufficient, any portion of the security has 
been feloniously obtained, or the provisions of this Act 
have been violated." See Minton v. Frank, 545 S.W.2d 442 
(Tex. 1976); Dexar Countv Bail Bond Bd. v. Deckard, 604 
S.W.2d 214 (Tex. Civ. App. - San Antonio 1980, no writ). 
The amendment by the 67th Legislature in 1981 removed this 
discretionary power from the sheriff.1 

Section 3 of article 2372p-3 provides that no person 
may act as a bondsman (in counties that have bail bond 
boards) except persons licensed under the act and persons 
licensed to practice law who meet certain specified reguire- 
ments of the act. 

Section 14(a) of article 2372p-3 restricts the 
sheriff's acceptance of bonds to those "posted by a licensed 
bondsman only in accordance with this Act and the rules 
prescribed by the board." 

In your second question you ask whether the board or 
the sheriff has regulatory authority over aaents authorized 
by a bail bondsman to make bonds for the bondsman's company. 
Attorney General Opinion MW-507 (1982) concluded that an 
individual licensee cannot appoint an agent to sign bonds on 
his behalf, and while a licensed corporate surety may have 
authorized agents to sign bonds in its behalf, the corporate 
surety must obtain a separate license for each individual 
who acts as the surety's agent by executing bail bonds. 
Attorney General Opinion JM-1012 (1989) stated that the 
rule-making power of the county bail bond board "is limited 

1. As amended section 4 of article 2372p-3 provides 
that all bondsmen must keep records of all bonds written 
which shall be subject to inspection by the county bail bond 
boards. Section 3 also details the information required to 
be kept by the bondsman. 
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to the making and setting of bail bonds in the county and 
the board is not authorized to impose qualifications upon 
the operation of a bondsman that are not enumerated by the 
statute." Any persons executing a bond must be licensed 
under article 237213-3 and, as a licensee, is subject to 
regulation by the board. However, the board's regulator3 
authority is limited to those powers enumerated in the act. 

In your third question you ask what authority or 
control, if any, the county bail bond board licensing the 
bondsman has in collecting on a bond given by such bondsman 
in another county. The license granted an applicant by the 
county bail bond board is to act as a bondsman in anv court 
of the countv. V.T.C.S. art. 2372p-3, § 6(a). Section 9(b) 
of article 2372p-3 authorizes the board, after notice and 
hearing, to suspend or revoke a license for a number of 
designated reasons, one of which is "failing to pay within 
30 days any final judgment rendered on any forfeited bond in 
any court of competent jurisdiction within the countv of the 
licensee. (Emphasis added.) Section 5(f)(l) of article 
237213-3 provides that the county bail bond board has the 
power and duty to "enforce this Act within the county." 
Rules promulgated by an administrative agency are valid if 
they are constitutional, within the granted power and 
adopted in accordance with proper procedure. See Land v. 
State, 581 S.W.2d 672 (Tex. Crim. App. 1979). The county 
bail bond board is not empowered by the act to grant a 
license to an applicant to act as a bondsman in another 
county nor does the board have any authority or control over 
the collection of a bond given in another county by such 
bondsman. 

SUMMARY 

The sheriff shall accept or approve a 
bond posted by a licensed bondsman only in 
accordance with article 237213-3, V.T.C.S., 
and the rules prescribed by the county bail 
bond board. The sheriff may not refuse to 
accept a bail bond from a licensed bondsman 

2. Attorney General Opinion JM-1012 concluded that the 
county bail bond board may not prohibit the employment by a 
licensed bail bondsman of persons (not authorized to sign 
bonds) who have been convicted of felonies and crimes of 
moral turpitude since the board was not granted this 
authority by the act. 
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who meets the requirements of subdivision (4) 
or (5) of section 6(a) of that act. Any 
person executing a bond, individually or as 
an agent for a corporation, must be licensed 
under article 2372p-3, V.T.C.S. A licensee 
is subject to regulation by the board. The 
board's regulatory authority is limited to 
those powers enumerated in the act. The 
county bail bond board is not empowered by 
the act to grant a license to an applicant to 
act as a bondsman in another county nor does 
the board have any authority or control over 
the collection of a bond in another county. 
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