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Dear Mr. Actkinson: 

You ask a number of questions relative to the summoning 
of persons for jury service in the justice of the peace 
court. 

In your first question you ask from what source jurors 
are to be selected. In Cantu v. Samvles, 581 S.W.2d 195 
(Tex. Civ. App. - San Antonio 1979, no writ), it was urged 
that the clerk of the municipal court must draw the names of 
prospective jurors from a jury wheel. In rejecting this 
contention, the court held that the jury wheel law is only 
applicable for the selection of jurors in county and 
district courts in the absence of special le 

4 
islation. The 

court noted that article 2414, V.T.C.S., (now section 
62.403 of the Government Code) "provides for juries in the 
justice of the peace court to be summoned orally by the 
proper officer." Cantu, suvra, at 196. 

Section 62.401 of the Government Code provides that the 
justice of the peace shall order the sheriff or constable to 
summon the number of qualified persons that the justice 
considers necessary to serve as jurors. Section 62.402 of 
the Government Code sets forth the oath to be administered 
to the officer by the justice. The oath contains the guide- 
lines to be observed by the officer in summoning the number 

1. The court in Cantu noted that article 33.09 of the 
Code of Criminal Procedure provides that jurors shall be 
selected and summoned in criminal cases in the same manner 
as juror panels are selected in civil cases. 
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of persons ordered by the court.2 Section 62.403 states 
that the officer shall immediately notify the prospective 
juror that he is required to appear for jury service at the 

2. Section 62.402 provides that the justice of the 
peace shall administer the following oath to the officer: 

You do solemnly swear that you will, to 
the best of your skill and ability, and 
without bias or favor toward a party in a 
case, summon the number of persons ordered by 
the court: that you will summon only 
impartial, sensible, and sober persons who 
are qualified under the law to serve as petit 
jurors; that you will not, directly or 
indirectly, converse or communicate with a 
juror about a case pending for trial; and 
that you will not, by any means, attempt to 
influence, advise, or control a juror in his 
opinion in a case that may be tried by a jury 
on which he serves: so help you God. 

A portion of the oath requires the officer to summon 
only persons "qualified under the law" to serve as jurors. 
Section 62.102 of the Government Code sets out the general 
qualifications for jury service, as follows: 

A person is disqualified to serve as a 
petit juror unless he: 

(1) is at least 18 years of age: 

(2) is a citizen of this state and of the 
county in which he is to serve as a juror; 

(3) is qualified under the constitution 
and laws to vote in the county in which he is 
to serve as a juror; 

(4) is of sound mind and good moral 
character; 

(5) is able to read and write; 

(6) has not served as a petit juror for 
(Footnote Continued) 

p. 5515 



Honorable Johnny W. Actkinson - Page 3 (JM-1059) 

specified time and place. The officer is directed by 
section 62.403 to orally deliver the summons to the person. 

In your second question you ask whether the officer may 
draw names from the jury wheel for justice court. No 
provision is made for the sheriff or constable to draw names 
from the jury wheel in selecting prospective jurors to be 
summoned for the justice of the peace court. 

The provisions for the use of the jury wheel, found in 
chapter 62, subchapter A, of the Government Code, refer to 
the use of the jury wheel only in connection with county and 
district courts. See Gov't Code 55 62.004 (who draws names 
of prospective jurors for county and district courts 
respectively), 62.005 (observation of drawing by parties in 
jury cases in district or county courts), 62.007 (receipt of 
envelopes containing jury lists by county or district 
judge), 62.016 (in certain counties, district judges 
determine number of prospective jurors needed each week in 
district and county courts), 62.017 (in certain counties, 
jury panel may be constituted for service in both district 
and county courts), 62.020 (use of alternate jurors in 
district and county courts respectively). 

Section 62.012 provides that a county or district judge 
who requires a jury shall notify the county or district 
clerk to "open the next consecutively numbered envelope 
containing a jury list" (of names drawn from the jury 
wheel). The clerk notifies the sheriff who then summons the 
jurors for such courts pursuant to section 62.013. In 
contrast, section 62.401 provides simply that a justice of 
the peace needing jurors for his court **shall order the 
sheriff or constable to summon for jury service" the 
necessary number of qualified persons. 

(Footnote Continued) 
six days during the preceding three months in 
the county court or during the preceding six 
months in the district court; 

(7) has not been convicted of a felony: 
and 

(8) is not under indictment or other legal 
accusation of misdemeanor or felony theft or 
any other felony. 
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We do not think that the statutory scheme of chapter 
62, which makes distinct provisions for obtaining jurors for 
county and district courts, as opposed to justice courts, 
contemplates that jurors in justice court are to be selected 
by means of the jury wheel. See also Cantu v. Samvles, 
suvra. 

In your third question you ask whether jurors must 
reside in the justice court precinct for which the court is 
established to qualify as jurors. 

Section 62.102(2) of the Government Code states that a 
person is disqualified to serve as a petit juror unless he 
"is a citizen of this state and of the county in which he is 
to serve as a juror." The oath the justice of the peace 
administers to the officer under section 62.402 requires 
that the officer summon persons "who are qualified under the 
law." While section 62.501 of the Government Code requires 
that a person must be a resident of the municipality for 
which the court is established to serve on a jury in 
municipal court, section 62.402 only directs the officer to 
summon persons "qualified under the law" to serve as jurors 
in justice court. We construe "qualified under the law" to 
mean a person who meets the qualifications set forth in 
section 62.102. "Qualified under the law" requires that the 
person be a resident in the county. We are unable to find 
any requirement that a juror be a resident of the precinct 
to qualify for service in the justice court. 

In your last series of questions you ask about the 
methods an officer may utilize in summoning persons for jury 
service in the justice court. Specifically, YOU inquire 
about the validity of notifying the prospective juror 
l'orally in person," by "written notice" and by "telephone 
call to the [prospective] jurors." 

Section 62.403 provides: 

(a) The officer shall immediatelv summon 
the required number of persons to appear for 
jury service as ordered by the justice of the 
peace. 

(b) The summons must notify the person 
that he is required to appear for jury 
service before the justice at the specified 
time and place. The officer shall orally 
deliver the summons to the verson. (Emphasis 
added.) 
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The word *'shalll' is an imperative term and requires the 
performance of the act to be performed unless it is apparent 
that the legislature intended otherwise. Halios v. Texas 
Dev't of Public Safetv, 733 S.W.2d 308 (Tex. App. - Amarillo 
1987, writ ref'd). Section 62.403 provides the officer 
"shall orally deliver the summons to the person." Delivery 
of summons by written notice is not authorized. The reguir- 
ement that the officer immediately summon persons for juror 
service further supports the conclusion that it be delivered 
orally. 

Oral is defined as "uttered by the mouth or in words: 
spoken, not written." Black's Law Dictionary 987 (5th ed. 
1979). t*DeliverylV is defined as "[tjhe act by which the res 
or substance thereof is placed within the actual or con- 
structive possession or control of another." Id. at 385. 
No reason is perceived why the officer may not orally summon 
jurors in person or by telephone. 

SUMMARY 

The sheriff or constable summons persons 
for jury service in the justice of the peace 
court in accordance with the guidelines set 
forth in the oath administered under section 
62.402 of the Government Code. The officer 
is not authorized to draw names of persons 
from the jury wheel for jury service in the 
justice of the peace court. A juror need not 
reside in the precinct for which the justice 
court was created but must be a resident of 
the county. The officer may summon prospec- 
tive jurors for the justice of the peace 
court orally in person or by calling the 
individual by telephone. The officer is not 
authorized to use a written notice to summon 
persons for jury service in the justice of 
the peace court. 

JIM MATTOX '~ 
Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 
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