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Robert Bernstein, M.D., F.A.C.P. Opinion No. ~~-1066 
Commissioner of Health 
Texas Department of Health Re: Construction of Radio- 
1100 West 49th Street logic Technologist Certi- 
Austin, Texas 78756-3199 fication Act, article 

4512m, V.T.C.S. (RQ-1659) 

Dear Dr. Bernstein: 

You ask a number of questions about the Medical 
Radiologic Technologist Certification Act, article 4512m, 
V.T.C.S. Before we address your specific questions, we will 
summarize the relevant provisions of the act. 

The act creates a certification process for medical 
radiologic technologists to be administered by the Depart- 
ment of Health. V.T.C.S. art. 4512m, § 2.05. s. 42 U.S.C. 
90 10001 - 10008 (Consumer-Patient Radiation Health and 
Safety Act). A "medical radiologic technologist" * 
'*a person certified under [the] Act, other than a pract? 
tioner, who, under the direction of a practitioner, 
intentionally administers radiation to other persons for 
medical purposes." JcJ. 5 2.03(7). A t'practitioner" is 'Ia 
doctor of medicine, osteopathy, podiatry, dentistry, or 
chiropractic who is licensed under the laws of this state 
and who prescribes radiologic procedures for other persons." 
&I. 5 2.03(6). A "radiologic procedurel' is "any procedure 
or article intended for use in the diagnosis of disease or 
other medical or dental conditions in humans (including 
diagnostic X-rays or nuclear medicine procedures) or the 
cure, mitigation, treatment, or prevention of disease in 
humans that achieves its intended purpose through the 
emission of radiation." a. 5 2.03(5). 

Your questions focus on sections 2.07 and 2.08 of the 
act. Section 2.07 of the act provides: 

(a) Except as otherwise provided by this 
section, to perform a radiologic procedure a 
person must hold a certificate issued under 
this Act. 

(b) A person is not required to hold a 
certificate issued under this Act to perform 
a radiologic procedure if the person is a 
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Section 2.08 provides: 

practitioner and performs the procedure in 
the course and scope of the profession for 
which the person holds the license. 

(c) A person is not required to hold a 
certificate issued under this Act to perform 
radiologic procedures if the person performs 
the procedures under the instruction or 
direction of a practitioner if the person and 
the practitioner are in compliance with rules 
adopted under Section 2.08 of this Act. 

(d) A person who performs a radiologic 
procedure in a hospital that participates in 
the federal Medicare program or that is 
accredited by the Joint Commission 
Accreditation of Hospitals and who h:: 
received appropriate instruction and training 
in the use and operation of diagnostic 
radiologic equipment consistent with either 
the federal Medicare standards for certi- 
fication of hospitals or the accreditation 
standards of the Joint Commission on 
Accreditation of Hospitals may perform 
radiologic procedures without a certificate 
issued under this Act. A hospital that 
instructs and trains a person in the per- 
formance of radiologic procedures shall 
develop a protocol for the instruction and 
training. 

(a) This section applies to the Texas 
State Board of Medical Examiners, the Texas 
Board of Chiropractic Examiners, the Texas 
State Board of Dental Examiners, the Texas 
State Board of Podiatry Examiners, and the 
Board of Nurse Examiners. 

(b) Each agency, other than the Board of 
Nurse Examiners, subject to this section 
shall adopt rules in accordance with the 
Administrative Procedure and Texas Register 
Act (Article 6252-13a, Vernon's Texas Civil 
Statutes) to regulate the manner in which a 
licensee of the agency may order, instruct, 
or direct another person in the performance 
of radiologic procedures. 

(c) Rules adopted under this section 
must: 

(1) require a person, other than a 
registered nurse, who is not certified under 
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this Act to register with the agency that 
licenses the practitioner under whom the 
person performs radiologic procedures: 

(2) establish reasonable and necessary 
fees to cover the administrative costs 
incurred by the agency in administering a 
registration program created under this 
subsection: 

(3) establish grounds for the suspension, 
revocation, or nonrenewal of a registration 
issued under this subsection: 

(4) identify radiologic procedures that 
are more dangerous or hazardous and may only 
be performed by a practitioner or by a 
medical radiologic technologist certified 
under this Act: 

(5) establish safety standards and 
procedures for the operation of equipment 
used to perform radiologic procedures; and 

(6) establish standards for the training 
and supervision of the operators of the 
equipment. 

(d) In adopting rules under Subsection 
(c) of this section, an agency may take into 
account whether the radiologic procedure will 
be performed by a registered nurse. 

(e) The Board of Nurse Examiners may 
adopt rules governing registered nurses 
performing radiologic procedures under 
Subsections (b)l and (d) of Section 2.07 of 
this Act and shall require registered nurses 
performing radiologic procedures under 
Subsection (b) of Section 2.07 to register 
with the Board of Nurse Examiners and to 
identify the practitioner ordering those 
procedures. The board shall notify the 
agency licensing the practitioner that the 
nurse has registered with the board. 

Your first question is: 

1. In M-88-54 we determined that the reference to 
Subsection (b) was a typographical error and should be read 
as a reference to Subsection (c). 
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May a registered nurse who is not required to 
hold a certificate under section 2.07(c) of 
the Act perform radiologic procedures that 
are more dangerous or hazardous as identified 
in rules of the Texas State Board of Medical 
Examiners, the Texas Board of Chiropractic 
Examiners, the Texas State Board of Dental 
Examiners or the Texas State Board of 
Podiatry Examiners (collectively referred 
to as 'licensing agencies') adopted under 
section 2.08(c)(4) of the Act? 

Under section 2.08(b) certain licensing boards are 
required to adopt rules governing the manner in which their 
licensees may order, instruct, or direct another person 
to perform radiologic procedures. Your question is whether 
a licensing board may adopt a rule under section 2.08(b) 
that would prohibit its licensees from directing a 
registered nurse to perform radiologic procedures that the 
board has determined to be "more dangerous or hazardous." 

Subsection (c)(4) of section 2.08 requires each 
licensing board to "identify radiologic procedures that are 
more dangerous or hazardous and may only be performed by a 
practitioner or by medical 
certified under this Azt.." 

radiologic technologist 
Nothing in subsection (c)(4) 

would exempt registered nurses from that type of regulation. 
cf. 5 2.08(c)(l) (requiring licensing boards to adopt a 
registration requirement, but providing that registered 
nurses are to be exempt from such registration reguire- 
ments). Subsection (d) of section 2.08, however, provides: 
"In adopting rules under Subsection (c) of this section, an 
agency may take into account whether the radiologic 
procedure will be performed by a registered nurse." We 
construe that provision to give a licensing board authority 
to identify a different category of procedures -- in effect, 
a middle tier -- that a practitioner may direct only 
certified medical 
nurses to perform.2 

radiologic technologists or reuistered 
Of course, nothing in the act would 

require a licensing board to identify any such procedures. 

Your second question is: 

Must the licensing agencies adopt rules under 
section 2.08(b) - (d) of the Act to regulate 

2. We assume that the legislature intended by section 
2.08(d) to indicate that a licensing agency could assume, in 
general, a greater degree of competence on the part of 
registered nurses than on the part of other persons to 
whom practitioners would be delegating the performance of 
radiologic procedures. 
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the licensees within a hospital described in 
section 2.07(d) of the Act? 

Section 2.08(b) provides that the boards that license 
practitioners must adopt rules "to regulate the manner in 
which a licensee of the agency may order, instruct, or 
direct another person in the performance of radiologic 
procedures.00 Your question is whether those rules apply 
when a practitioner instructs a person working in a hospital 
described in section 2.07(d) to perform a radiologic 
procedure. 

The language and apparent purposes of sections 2.07 and 
2.08 create considerable ambiguity in regard to your 
question. on its face, section 2.08(b) is subject to a very 
broad interpretation. Read in isolation, section 2.08(b) 
seems to say that rules promulgated thereunder apply 
whenever a practitioner instructs a person to perform a 
radiologic procedure, regardless of setting and regardless 
of whether the person is certified or uncertified. 
Considering the context, however, we do not think that the 
legislature intended section 2.08(b) to apply so broadly. 

Several aspects of sections 2.07 and 2.08 lead us to 
conclude that rules promulgated under section 2.08(b) were 
intended to be inapplicable in hospitals described in 
section 2.07(d). First, section 2.07(c), which permits 
uncertified persons to perform radiologic procedures at the 
instruction of a practitioner, expressly refers to rules 
promulgated under section 2.08. An uncertified person may 
not perform radiologic procedures under section 2.07(c) 
unless that person and the practitioner directing him are in 
compliance with those rules. In contrast, section 2.07(d), 
which deals with performance of radiologic procedures by 
uncertified persons in certain hospital settings, makes no 
reference to compliance with rules promulgated under section 
2.08. 

Furthermore, section 2.07(d) would not appear to. serve 
any purpose if persons performing radiologic procedures 
under section 2.07(d) were subject to the the same adminis- 
trative agency rules as persons performing radiologic 
procedures under section 2.07(c). Section 2.07(c) allows an 
uncertified person to perform radiologic procedures if a 
practitioner orders the person to do so and if the person 
and the practitioner are ' 

2::8. 
compliance with rules 

promulgated under section A person performing 
radiologic procedures in a hospital setting described in 
section 2.07(d) would presumably be performing the procedure 
at the request of a practitioner. If that person were 
subject to rules promulgated under section 2.08, he would 
meet the requirements of section 2.07(c) and the section 
2.07(d) exception would add nothing to the section 2.07(c) 
exception. 

p. 5556 



Dr. Robert Bernstein - Page 6 (JM-1066) 

Also, the substantive rules to be promulgated under 
section 2.08 have to do with safety, training, and super- 
vision. Before a hospital can be accredited by the Joint 
Commission on Accreditation of Hospitals (JCAH) or before it 
can be approved for participation in the Medicare program, 
it must meet JCAH or Medicare standards for safety, 
training, and supervision in regard to radiologic 
procedures. &8~ JCAH Accreditation Manual for Hospitals 
(1988) ; 42 C.F.R. 482.26 (Condition of participation [for 
Hospitals participating * Medicare and Medicaid]: 
Radiologic services): 42 FF.R. 8 482.53 (Condition of 
participation: Nuclear medicine services). Thus, rules 
promulgated under section 2.08(b) would cover the same 
ground as JCAH or Medicare standards and could conceivably 
be inconsistent with those standards. Consequently, we 
think that the section 2.07(d) exception indicates a 
legislative decision that the JCAH accreditation process and 
the Medicare approval process are adequate forms of quality 
control of radiologic procedures in hospitals.3 

In light of those factors, we conclude that rules 
promulgated under section 2.08 do not apply in the settings 
described in section 2.07(d).' 

Your third question is: 

May the rules adopted by the Board of Nurse 
Examiners under section 2.08(e) of the Act 
relating to registered nurses performing 
radiologic procedures in hospitals under 
section 2.07(d) of the Act (a) require the 
registration with the Board of the registered 
nurses working in such hospitals and (b) 
allow registered nurses in such hospitals who 
are not certified to perform the procedures 
described under section 2.08(c)(4) of the 
Act? 

3. Also, although we are not acquainted with hospital 
operating procedures, we assume that persons performing 
radiologic procedures in hospitals would be hospital staff 
members who would be receiving instructions from a variety 
of practitioners with staff privileges. If that is the 
case, it would be cumbersome for those persons to be subject 
to different safety and training standards depending on what 
type of practitioner instructed those persons to perform 
radiologic procedures. See aenerallv ‘Snaraer -Worley 
HOSD., I nc., 547 S.W.2d 582 (Tex. 1977) (d:sapproves 
"captain of ship doctrine IV for surgeon in hospital operating 
room). 
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Section 2.08(e) makes clear that the registration reguire- 
ment applies only to nurses performing radiologic procedures 
under section 2.07(c),4 not to nurses performing radiologic 
procedures under 2.07(d). Because we have determined that 
rules promulgated under subsection 2.08(c)(4) are not 
applicable in hospitals described in section 2.07(d), we 
need not address part (b) of this question. 

You next ask: 

Do the current rules adopted by the licensing 
agencies and the Board of Nurse Examiners 
meet the requirements of section 2.08 of the 
Act? 

We do not review agency rules in the opinion process, and we 
are therefore unable to answer your question. 

Your final question is: 

Under section 2.07(d) of the Act what entity 
determines whether a person 'has received 
appropriate instruction and training' and 
whether a 'protocol1 has been developed? 

Section 2.07(d) provides: 

A person who performs a radiologic pro- 
cedure in a hospital that participates in 
the federal Medicare program or that is 
accredited by the Joint Commission 
Accreditation of Hospitals and who h:: 
received appropriate instruction and training 
in the use and operation of diagnostic 
radiologic equipment consistent with either 
the federal Medicare standards for certifica- 
tion of hospitals or the accreditation 
standards of the Joint Commission 
Accreditation of Hospitals may perfoz 
radiologic procedures without a certificate 
issued under this Act. A hospital that 
instructs and trains a person in the per- 
formance of radiologic procedures shall 
develop a protocol for the instruction and 
training. 

4. As we noted in footnote no, 1, in Lo-88-54 we 
determined that the reference to Subsection (b) in section 
2.08(e) was a typographical error and should be read as a 
reference to subsection (c). 
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To perform a radiologic procedure under section 
2.07(d), a person must have received "appropriate 
instruction and training" consistent with Medicare standards 
or JCAB standards. You ask who is to determine whether a 
person has received such training. Nothing in the act gives 
any administrative agency authority to determine whether a 
particular individual performing radiologic procedures in a 
hospital accredited by JCAB or approved by Medicare has in 
fact received appropriate training. An uncertified person 
who does not have appropriate training would commit a class 
B misdemeanor by performing radiologic procedures and would 
be subject to criminal prosecution. V.T.C.S. art. 4512m, 
B 2.13. Also, a hospital would risk losing its JCAB 
accreditation or its Medicare 
without appropriate 

apprrl by allowing persons 
training perform radiologic 

procedures. 

You also ask who is responsible for determining whether 
a hospital has developed a "protocol1 for the instruction 
and training of persons who perform radiologic procedures. 
A medical dictionary defines lqprotocol@O as a "precise and 
detailed plan for the study of a biomedical problem or for a 
regimen of therapy." Stedman's Medical Dictionary (5th ed. 
1982); see al Q 
Cyclopedic Medfcal%~ct?&y 

Proof of Facts 3d: Taber's 
(15th ed. 1988). Therefore, 

we read section 2.07(d) as requiring a hospital to have 
detailed written guidelines governing training and instruc- 
tion in radiologic procedures. The act does not require a 
hospital to file its protocol with any agency, nor does it 
require any agency to insure that a hospital has developed a 
protocol. 

SUMMARY 

Under section 2.08 of article 4512m, 
V.T.C.S., a licensing board may identify 
radiologic procedures that are ogmore 
dangerous or hazardous' and that only a 
certified medical radiologic technologist may 
perform. A licensing board also has 
authority, however, to identify procedures 
that only a certified medical radiologic 
technologist QE a registered nurse may 
perform. 

Rules promulgated under section 2.08(b) 
of article 4512m do not apply to persons 
performing radiologic procedures in hospitals 
described in section 2.07(d). 

A registration requirement adopted by 
the Board of Nurse Examiners pursuant to 
section 2.08(e) of article 4512m would only 
apply to nurses performing radiologic 
procedures pursuant to section 2.07(c), not 
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to nurses performing radiologic procedures 
pursuant to section 2.07(d). 

No state agency has authority to deter- 
mine whether a hospital described in section 
2.07(d) is in compliance with the reguire- 
ments of that section. 
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