
July 31, 1989 

Honorable Hugh Parmer 
Chairman 

opinion No. JR-1076 

Committee on Intergovern- Re: Validity of rules issued 
mental Relations by the Texas Board of Health to 

Texas State Senate implement the Texas Abortion 
P. 0. Box 12068 Facility Reporting and Licensing 
Austin, Texas 78711 Act, article 4512.8, V.T.C.S. 

(RQ-1511) 

Dear Senator Parmer: 

You ask whether rules adopted by the Texas Board of 
Health with regard to the "construction and design" of abor- 
tion facilities exceed the rule-making authority granted to 
the board in article 4512.8, V.T.C.S., the Texas Abortion 
Facility Reporting and Licensing Act. 

The Texas Abortion Facility Reporting and Licensing 
Act was enacted in 1985. Acts 1985, 69th Leg., ch. 931, at 
3121, 3173. The Act requires that abortion facilities be 
licensed by the Department of Health, imposes certain 
reporting requirements on such facilities, authorizes the 
department to seek.injunctions for violations of standards 
or licensing requirements under the Act, and provides for 
penalties. The Nlemaking authority about which you inquire 
is conferred on the Board of Health in section 3 of the Act, 
which provides in part: 

(a) The board shall adopt rules necessary 
to implement this article, including reguire- 
ments for the issuance, renewal, denial, 
suspension, and revocation of a license, to 
operate a facility based on the minimum 
standards set out below. 

(b) The board shall set minimum standards 
to protect the health and safety of the 
patient. An abortion shall be performed 
only by a physician as defined by the provi- 
sions of the Medical Practice Act (Article 
4495b, Vernon's Texas Civil Statutes). These 
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standards shall be no more stringent than 
Medicare certification standards for: 

(1) qualifications for professional per- 
sonnel: 

(2) qualifications for nonprofessional 
personnel; 

(3) medical treatment and medical services 
provided by a facility and the coordination of 
treatment and services: 

(4) supervision of professional and non- 
professional personnel; 

(5) sanitary and hygienic conditions 
within the facility: 

(6) the equipment essential to the health 
and welfare of the patients: and 

(7) clinical records kept by the facility. 

Relying on the provisions of section 3 of article 
4512.8 as authority, the Board of Health has adopted rules 
regulating abortion facilities. 25 T.A.C. 55 139.1 through 
139.47. Sections 139.21 through 139.23 ("General Construc- 
tion Requirements for Abortion Facilities"), sections 139.31 
and 139.32 ("Requirements for Existing Abortion Facilities") 
and sections 139.41 through 139.47 ("Construction Reguire- 
ments for New Abortion Facilities") impose various standards 
for the construction and design of abortion facilities, the 
area of regulation about which you are concerned. Also, 
other provisions touch on the matter of the construction and 
design of abortion facilities. a, e.q., id. 5 139.16. 
Many of the rules incorporate by reference technical rules 
or standards, such as those of the National Fire Protection 
Association, the American Society for Testing and Materials, 
etc. 

It appears from our research, and from the brief sub- 
mitted by the Department of Health in connection with this 
request, that the resolution of the question you present 
turns on the interpretation of section 3 of article 4512.8. 
The department argues: 

u of these construction and design stan- 
dards for abortion facilities insure -the 
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. 

health and safety of patients, and, there- 
fore, fall within the standards allowed by 
the first sentence of Section 3(b) of the 
Act. 

. . . . 

It is reasonable to say that the list of 
categories in Section 3(b) of the Act is not 
meant to limit the types of minimum standards 
the board may establish to protect the health 
and safety of the patient, 
itemize certain 

but only to 
areas which the board must 

cover in its standards and which must be no 
more stringent than certain Medicare stand- 
ards. The seven categories should be read as 
an inclusive, rather than exclusive, list of 
standards. 

Brief for Texas Department of Health, at 6 and 7 (Dec. 22, 
1988). 

From the scant legislative history on the provisions of 
the Texas Abortion Facility Reporting and Licensing Act1 we 
find only one clear indication of the intended scope of the 
Board of Health's rule-making authority under section 3. 
The document "Conference Committee Report, H.B. 2091 En- 
grossed and the Senate Version of H.B. 2091" (May 27, 
states in part that section 3 

1985) 

[aluthorizes the board to establish minimum 
standards for facility licensure which 

1. House Bill 2091 as originally filed did not include 
the provisions of the Abortion Facility Reporting and 
Licensing Act, nor did the committee substitute version of 
the bill which passed the House on May 22, 1985. The 
provisions of the Abortion Facility Reporting and Licensing 
Act were added in the Senate by floor 'amendment, where the 
bill passed, with other amendments as well, on May 26. The 
House refused to accept the Senate amendments and the bill 
was referred to conference committee where it was 
with the 

adopted 
Abortion Facility Reporting and 

provisions added by the Senate. 
Licensing 

The conference committee 
version was adopted by both the House and Senate on May 27, 
1985. 
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concern: personal qualifications; medical 
treatment and services provided and the 
coordination of those services; personnel 
supervision: sanitary conditions of the 
facility; equipment essential for the health 
and welfare of patients: and clinical 
records. 

The provisions of section 3(b), again, provide that 
"[t]he board shall set minimum standards to protect the 
health and safety of the patient. . , . These standards 
shall be no more stringent than Medicare certification 
standards for [seven listed areas which do not include the 
'construction and design' of a facility]." We concede that 
these provisions are susceptible of two different interpre- 
tations. The Department of Health's view is that the first 
sentence confers general authority to set standards to 
protect patient health and safety and that the seven listed 
categories, for which "standards shall be no more stringent 
than Medicare certification standards," restrict the board's 
authority in rule-making only regarding those seven cate- 
gories. The view expressed in the Conference Committee 
Report quoted above is that the seven listed categories 
constitute the exclusive areas regarding which the board may 
promulgate standards. 

The rules in question were not adopted until 1987. The 
Board of Health's interpretation of the rules is thus not 
one of such long standing that we believe it would be ac- 
corded great weight by a court. &R Guarantee Mutual Life 
Ins. Co. v. Harrison, 358 S.W.2d 404 (Tex. Civ. App. - Aus- 
tin 1962, writ ref'd n.r.e.). 

On the other hand, we believe that the interpretation 
of the section 3 provisions found in the Conference Com- 
mittee Report quoted above is of considerable significance 
in determining the legislative intent in enacting these 
provisions. See. e.a National Carloadina Corn. v. Phoenix- 
El Paso EXDrSSS, 178'8.W.2d 133 (Tex. Civ. App. - El Paso), 
aff'd 176 S.W.2d 564 (Tex. 1943), cert. denied, 322 U.S. 747 
(1944). 

Accordingly, we conclude that the authority in section 
3 of article 4512.8 for the Board of Health to set standards 
for abortion facilities is limited to those areas listed in 
subsections (b)(l) through (b)(7), and does not include the 
authority to impose construction and design standards. 
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In support 
article of H.B. 
the Department 

of this conclusion we note that another 
2091 makes provisions for the licensing by 
of Health of Ambulatory Surgical Centers. 

See V.T.C.S. art. 4437f-2, 
Center Licensing Act. 

the Texas Ambulatory Surgical 
That act also confers rule-making 

authority on the Board of Health vis a vis the setting of 
minimum standards. In this instance, however, the provi- 
sions for rule-making authority read in part: 

(b) The board shall set minimum standards 
for: 

(1) the construction and desian of an 
ambulatorv suraical center, including plumb- 
ing, heating, lighting, ventilation, and 
other design standards that are necessary to 
ensure the health and safety of patients; 

(2) the qualifications of the profes- 
sional staff and other personnel at an 
ambulatory surgical center: 

(3) the equipment essential to the health 
and welfare of the patients: 

(4) sanitary and hygienic conditions 
within the ambulatory surgical center and its 
surroundings: and 

(5) a quality assurance program for pa- 
tient care. 

(c) Standards set under this section may 
not exceed the minimum standards for certifi- 
cation under Title XVIII of the Social Secu- 
rity Act, as added July 30, 1965 (Pub.L.No. 
89-97). (Emphasis added.) 

The specific authorization in the Ambulatory Surgical 
Center Licensing Act for the board to set minimum standards 
for the wconstruction and design" of a facility suggests 
that had the legislature in the same bill intended to 
authorize the board to adopt construction and design stan- 
dards for abortion facilities, it would have done so ex- 
pressly. 

We note, however, that though we find the board has no 
authority to impose construction and design standards on 
abortion facilities, some of the standards adopted under the 

p. 5609 



Honorable Hugh Parmer - Page 6 (J&1076) 

above referenced rules relating to construction and design 
may be authorized as falling within one of the areas listed 
in subsections (b)(l) through (b)(7) of section 3, - 
"sanitary and hygienic conditions within the facility" 
(subsection (b)(5)), or "the equipment essential to the 
health and welfare of the patients" (subsection (b)(6)). We 
are unable, however, in the opinion process to review an 
extensive body of agency rules for the legal sufficiency of 
each item. 

We also note that we do not understand you to ask 
about, and therefore we do not address, the effect of the 
provisions of section 3 of article 4512.8, which limit 
standards adopted by the board to being "no more stringent 
than Medicare certification standards." It appears that 
there are no "Medicare certification standards" for abortion 
facilities. The Department of Health has informed us in its 
brief that it has deemed this language to refer to Medicare 
Standards for ambulatory surgical centers "which appear to 
be the type of Medicare facility closest in nature to 
abortion facilities.*' w 42 C.F.R. 416. 

SUMMARY 

Rules adopted by the Board of Health 
setting minimum standards for the construc- 
tion and design of abortion facilities exceed 
the board's statutory authority under the 
Texas Abortion Facility Reporting and Licens- 
ing Act to the extent such rules are not 
authorized by provisions of the act authoriz- 
ing the board to set minimum standards for 
the qualifications for professional and 
non-professional personnel, medical treatment 
and medical services, supervision of person- 
nel, sanitary and hygienic conditions, the 
equipment essential to the health and welfare 
of the patients, and the clinical records 
kept by the facility. . 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant-Attorney General 
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LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by William Walker 
Assistant Attorney General 
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