
THE ATTORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

September 18, 1989 

Honorable Elizabeth C. Jandt Opinion No. JR-1095 
Guadalupe County Attorney 
105-A North Austin Re: Validity of contract for 
Seguin, Texas 78155 library services (RQ-1647) 

Dear Ms. Jandt: 

You have asked several questions about a 1964 contract 
for library services executed by both the City of Seguin 
(the city) and Guadalupe County (the county) as parties, as 
well as by the Board of Trustees of the Seguin and Guadalupe 
County Library (the board). 

The contract, YOU advise, recites that the county 
theretofore established the board to supervise the erection 
of a library building and to manage the library to be housed 
there. By the terms of the agreement, the board agreed to 
render free library service for all Guadalupe County under 
the authority of article 1694, V.T.C.S. The provisions of 
that statute are now embodied in section 323.011 of the 
Local Government Code, a nonsubstantive revision of the 
former law. &g Acts 1987, 70th Leg., ch. 149, at 1129. 

For its part, the city agreed, among other things, to 
the erection of the building on city-controlled and city- 
maintained property, and promised to relinquish to the 
board, as necessary, control of the grounds (which the city 
would continue to maintain nevertheless). According to the 
agreement, you explain, the board was to be appointed by the 
commissioners court of the county "with the consent and 
approval" of the city council. The board was to regularly 
furnish the city and county with financial statements and 
submit budgets for their approval. The city and county 
expressed an intention to undertake certain financial 
obligations to support the board's operations. 

In 1975, we understand, certain "by-laws" proposed by 
the board were adopted by both the city and the county as 
"amendments to the contract," altering, among other things, 
the manner in which board members were selected. In 1988, 
however, the commissioners court of the county voted to 
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rescind the "by-law" amendments. The city has not joined 
the county in that action, nor has the board agreed to it. 

You ask, first, about the validity of the 1964 
agreement: second, about the validity of the 1975 *'by-law@* 
amendments to the agreement; third, about the effect upon 
the arrangement of the 1971 enactment of the Interlocal 
Cooperation Act; and, finally, about the effect of the 1988 
rescission vote by the county commissioners.1 We need not 
address your first question about the original validity of 
the 1964 agreement because we have concluded that the 1975 
adoption of the @'by-lawl* amendments to the agreement 
amounted to ratification of an arrangement sanctioned by the 
Interlocal Cooperation Act in 1975, whether or not the 
arrangment was sanctioned by law prior to the enactment of 
that statute. 

The City of Seguin has been a home-rule city since 
1971. Home-rule cities have general authority to include in 
their charters any power so long as it is not inconsistent 
with the constitution or general laws enacted by the 
legislature. Tex . Const. art. XI, 5 5; Local Gov't Code ch. 
9; Forwood v. Citv of Tavlor, 214 S.W.2d 282 (Tex. 1948). 
The powers of counties are not so far-reaching and are often 
said to depend on authorization by the constitution or the 
legislature. See 35 D. Brooks, County and Special District 
Law !j 5.11 at 151 (Texas Practice 1989). 

In 1968 the Texas Constitution was amended to add 
article III, section 64(b), reading: 

(b) The county government, or any polit- 
ical subdivision(s) comprising or located 
therein, may contract one with another for 

1. Our response to your request is based upon the 
above-cited allegations of fact reported to us. It should 
not be construed as a confirmation of their accuracy. The 
attorney general does not determine fact disputes in the 
opinion process. Our conclusions are not based on an 
independent examination of the contract and other 
instruments supplied with your request. We have made no 
independent legal analysis of their effect but have, 
instead, for purposes of this opinion, accepted your 
representation of the facts surrounding them and their 
intended legal consequences. 
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the performance of governmental functions 
required or authorized by this Constitution 
or the Laws of this State, under such terms 
and conditions as the Legislature may 
prescribe. No person acting under a contract 
made pursuant to this Subsection (b) shall be 
deemed to hold more than one office of honor, 
trust or profit or more than one civil office 
of emolument. The term "governmental 
functions,1' as it relates to counties, 
includes all duties, activities and 
operations of statewide importance in which 
the county acts for the State, as well as of 
local importance, whether required or 
authorized by this Constitution or the Laws 
of this State.2 

And in 1971, the legislature enacted the Interlocal 
Cooperation Act, specifying that 

Any local government may contract or agree 
with one or more local governments to perform 
governmental functions and services under 
terms of this Act. 

V.T.C.S. art. 4413(32c), § 4(a). Library services were 
expressly included in the definition of "governmental 
functions and services." Id. § 3(2). 

Thus, at the time the 1975 *@by-law*@ amendments to the 
contract were adopted, both the city and the county 
possessed full authority to contract with each other for 
the establishment and operation of a public library, whether 
or not they possessed it before that time. The provisions 
of the Interlocal Cooperation Act were made "cumulative of 
all other laws or parts of laws, general or special." Id. 
§ 7. 

2. Some confusion exists as to whether subsection (b) 
originally applied to all counties or only to those counties 
(Tarrant, El Paso) to which subsection (a) applied, but the 
matter was mooted in 1970 when subsection (a) was amended to 
apply to all counties. -1 Braden, The Constitution of 
the State of Texas: An Annotated and Comparative Analysis, 
at 294 (1977). 
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If we assume that the contract between the city and the 
county was unenforceable and void at the time it was made in 
1964 because one or the other (or both) of them was acting 
ultra vires, still, counties and cities may ratify a 
contract which they might lawfully make at the time of such 
ratification although they had no such power when the 
contract was executed. See 56 Am. Jur. 2d Municiual 
Coruoration , C nties. and Other Political Subdivisions 
5 509 at 56: (lzyl) ; 14 Tex. Jur. 3d Contracts § 144 at 243. 

In Jcutzschbach v. Williamson County 118 S.W.2d 930 
(Tex. Civ. App. - Austin 1938, writ disA#d) the commis- 
sioners court, without a written contract Lr written 
request from the owner of the land, entered an o:der that 
certain terracing work be done although a statute permitted 
such county work only "after request in writing by the owner 
of the land." (There was, instead, merely an oral agreement 
struck by the land owner and one of the commissioners.) 
Thus, the contract was ultra vires, but when the land owner 
refused to pay for the work, the commissioners court 
instituted suit, which, according to the appellate court, 
amounted to a ratification of the contract, rendering it 
valid. See also Williams v. Pure Oil co., 78 S.W.2d 929 
(Tex. 1935); Mobile Electric Co. v. Citv of Mobile, 79 So. 
39 (Ala. 1918). 

In our opinion, by adopting the "by-law" amendments to 
the 1964 agreement in 1975, after the passage of the 
Interlocal Cooperation Act permitted such contracts to be 
legally made, the county and the city confirmed and ratified 
their arrangement, as modified by the "by-law" amendments, 
curing any ultra vires defect that might have caused the 
original agreement to be unenforceable. 

We do not pass upon the particulars of the 1975 
"by-lawsl' amendments. We merely advise that it was within 
the power of the city and county in 1975 to revise their 
pre-existing agreement and, by doing so, to ratify and 
validate the arrangement between them. 

On the basis of the information furnished us, it 
appears that the attempted unilateral rescission of the 
agreement by the county commissioners court in 1988 was 
ineffective. Assuming that the original 1964 contract was 
invalid as ultra vires, it was originally subject to 
disaffirmance at the election of the county. But after the 
county elected in 1975 to affirm and ratify the agreement by 
adopting the *'by-lawV1 amendments thereto, the arrangement 
was thereafter the subject of a binding contract that could 
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not be cancelled arbitrarily by the commissioners court 
alone. See 14 Tex. Jur. 3d Contracts §!j 322-328 at 546; 10 
Tex. Jur. 3d Cancellation and Reformation of Instruments 
§ 53 at 557. 

SUMMARY 

It was within the power of the City of 
Seguin and the County of Guadalupe in 1975 to 
revise and ratify a pre-existing 1964 
agreement between them regarding library 
services. Even if the original 1964 
agreement between them was originally invalid 
as ultra vires, ratification in 1975 was 
effective because the Interlocal Cooperation 
Act authorizing such agreements had become 
law. After such ratification, the agreement 
was not subject to unilateral rescission and 
cancellation by the county. 
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