
October 10, 1989 

Honorable Gary W. Rholes 
Shelby County Attorney 
104 Church Street 
Center, Texas 75935 

Opinion No. JM-1108 

Re: Whether a county that has 
closed a public hospital may 
change its eligibility stan- 
dards for indigent health care 
applicants (RQ-1669) 

Dear Mr. Rholes: 

You ask the following question about the Indigent 
Health Care and Treatment Act: 

Can a county that has closed a public 
hospital avail itself of Section 13.02 of the 
Indigent Health Care and Treatment Act to 
change its eligibility standards for 
applicants for indigent health care? 

Under the Indigent Health Care and Treatment Act, 
Health & Safety Code ch. 61,l a public hospital must provide 
certain health care services to eligible residents of the 
area the public hospital has a legal obligation to serve. A 
county hospital is a public hospital.2 Therefore, a county 

1. The Indigent Health Care and Treatment Act was 
previously codified as article 4438f, V.T.C.S. It has now 
been recodified as chapter 61 of the Health and Safety Code. 
Acts 1989, 71st Leg., ch. 678, 5 1, at 2292. 

2. The act defines "public hospital" as "a hospital 
owned, operated, or leased by a governmental entity." 
Health & Safety Code § 61.002(U); see also Acts 1989, 71st 
Leg., ch. 500, § 1, at 1685 (amending definition of "public 
hospital"). A "governmental entity" includes 'Ia county, 
municipality, or other political subdivision of the state, 
but does not include a hospital district or hospital 
authority." Health & Safety Code 5 61.002(7). 
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,that has a public hospital is subject to the provisions of 
the act governing public hospitals rather than the 
provisions governing counties.3 See aem Health & 
Safety Code 5 61.023 (eligibility standards for counties). 

Section 61.052 of the act governs eligibility standards 
for public hospitals. In short, section 61.052 provides 
that a public hospital must adopt eligibility standards that 
are at least no more restrictive than the standards 
established by the Department of Health under section 61.006 
of the act. If, in the operating year that ended before 
January 1, 1985, the hospital used less restrictive 
standards than those established by the Department of 
Health, the hospital must retain those standards. A public 
hospital may change its eligibility standards to make them 
more restrictive4 only if it complies with the rather 
burdensome requirements of section 61.063, which provides: 

(a) A public hospital may not change its 
eligibility standards to make the standards 
more restrictive and may not reduce the 
health care services it offers unless it 
complies with the requirements of this 
section. 

(b) Not later than the 90th day before the 
date on which a change would take effect, the 
public hospital must publish notice of the 
proposed change in a newspaper of general 
circulation in the hospital's service area 
and set a date for a public hearing on the 
change. The published notice must include 

3. The services a public hospital is required to 
provide are not the same as the services a county is 
required to provide. &S Health & Safety Code §§ 61.028, 
61.054.. 

4. When all the provisions of the Indigent Health Care 
and Treatment Act are read together, it is evident that a 
public hospital cannot use the procedures set out in section 
61.063 to make its standards more restrictive than those 
established by the Department of Health. See. e.a., Health 
& Safety Code 5 61.052(e) (providing that if the Department 
of Health makes its eligibility standards less. restrictive, 
the public hospital must change its standards to at least 
comply with the department's standards). 
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the date, time, and place of the public 
meeting. The notice is in addition to the 
notice required by the open meetings law, 
Chapter 271, Acts of the 60th Legislature, 
Regular Session, 1967 (Article 6252-17, 
Vernon's Texas Civil Statutes). 

(c) Not later than the 30th day before the 
date on which the change would take effect, 
the public hospital must conduct a public 
meeting to discuss the change. The meeting 
must be held at a convenient time in a 
convenient location in the hospital's service 
area. Members of the public may testify at 
the meeting. 

(d) If, based on the public testimony and 
on other relevant information, the governing 
body of the hospital finds that the change 
would not have a detrimental effect on access 
to health care for the residents the hospital 
serves, the hospital may adopt the change. 
That finding must be formally adopted. 

Health & Safety Code 8 61.063. 

A county that closes its- public hospital is subject to 
the following provision: 

Sec. 61.064. TRANSFER OF A PUBLIC 
HOSPITAL. (a) A governmental entity that 
owns, operates, or leases a public hospital 
and that closes, sells or leases the 
hospital: 

(1) has the obligation to provide 
mandatory health care assistance under 
this chapter; 

(2) shall adopt the eligibility 
standards that the hospital was or would 
have been required to adopt: and 

(3) shall provide the same services the 
hospital was or would have been required 
to provide under this chapter on the date 
of the closing, sale, or lease. 

Health & Safety Code § 61.064. 
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your question is whether a county that has closed its 
public hospital and is thus subject to section 61.064 may 
avail itself of the provisions of section 61.063 to make its 
eligibility standards more restrictive. Your question 
requires us to determine the combined effect of section 
61.063 and section 61.064. Section 61.064 requires a county 
that closes its hospital to adopt the eligibility standards 
that the county hospital would have been required to adopt. 
We interpret that language to mean that a county that closes 
its hospital will continue to be governed by the eligibility 
requirements applicable to public hospitals rather than the 
requirements applicable to counties. We do not interpret it 
to mean that a county that closes its county hospital must 
adopt eligibility standards that are fixed for all time. 
Because section 61.063 is a provision governing eligibility 
standards for public hospitals, a county that has closed its 
county hospital may avail 
section 61.063.5 

itself of the provisions of 

SUMMARY 

A county that closes its county 
hospital may avail itself of the provisions 
of section 61.063 of the Indigent Health Care 
and Treatment Act, Health and Safety Code, 
chapter 61. 

Very truly yo J hLa7c A;, 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

5. Although you ask about making eligibility standards 
more restrictive, we note that a public hospital may make 
its eligibility standards less restrictive at any time. 
Health & Safety Code 8 61.052(d). Section 61.063 applies 
only when a public hospital wishes to make its eligibility 
standards more restrictive. 
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