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Dear Mr. Driscoll: 

You ask four questions concerning the duty of a county 
clerk to notify the Department of Public Safety when a 
person holding a driver's license is found to be mentally 
incompetent. They are: 

1. Is the County Clerk required to notify 
the Department of Public Safety of court 
findings that a person holding a driver's 
license is mentally incompetent? 

2. Is the County Clerk required to notify 
the Department of Public Safety of court 
findings that a person holding a driver's 
license is mentally incompetent regardless of 
the nature of the proceeding? 

3. Is the County Clerk required to notify 
the Department of Public Safety of court 
findings that a person is mentally incompe- 
tent, but are silent as to whether the person 
holds a driver's license? 

4. Is it the duty of the County Clerk to 
determine whether a person found to be men- 
tally incompetent holds a driver's license 
when the court findings are silent on this 
issue? 

Article 6687b, section 4, V.T.C.S., specifies that 
drivers' licenses are not to be issued to certain persons. 
Among them are persons "shown to be addicted to the use of 
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alcohol or a controlled substance," or persons who have been 
"adjudged mentally incompetentl' by a court of competent 
jurisdiction and not restored to competency. Id. subsets. 
(4), (5). Section 30 of article 668733 provides: 

9s 
It 
a driver of a motor vehicle who is 

addicted to the use of alcohol or a control- 

released from a hospital for the mentally 
incompetent upon a certificate of the 
superintendent that such person is competent. 
A finding that a person is addicted to the 
use of alcohol or a controlled substance must 
be based on a determination by the court that 
the person is psychologically or physiologi- 
cally dependent on alcohol or a controlled 
substance. Anv findinu bv anv court of 
comnetent iurisdiction that anv person 
> oldin mental1 
J corn etent 0 J 
or a controlled substance shall carrv with it 
a revocation of the driver's license. It 
d shall be the ut o 
in which such findinas are made. to certifv 
e within ten (10) days. 
(Emphasis added.) 

In our opinion, the driver's license of a person 
adjudged (found) mentally incompetent is automatically 
revoked by operation of section 30, whether or not the 
adjudicating court makes a specific finding that the person 
holds a driver's license. 

The initial sentence of section 30 declares that it is 
unlawful for any person who has been adjudged mentally 
incompetent to act as the driver of a motor vehicle in this 
state. Clearly, the criminality of that act is not 
dependent upon an additional prior adjudication that the 
actor held a revoked driver's license, and it is incongruous 
to suppose that the legislature intended automatic revoca- 
tion for only licenses of adjudicated incompetents who are 
also shown by evidence produced in court (found) to possess 
licenses. The object of section 30 is to protect the public 
from mentally incompetent drivers. 
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We think that the only "finding" section 30 of article 
668733 contemplates as a prerequisite to automatic revocation 
of any driver‘s license held by the subject of the proceed- 
ings is a finding of mental incompetence. From that 
finding, ins0 facto, other consequences flow by operation of 
law, just as they do, pursuant to section 24 of article 
6687b, when a person is finally convicted of driving while 
intoxicated in violation of article 67011-1, V.T.C.S. cf. 
Davison v. State, 313 S.W.2d 883 (Tex. Crim. App. 1958); 
Gaddv v. Texas Den/t of Pub. Safety, 380 S.W.2d 783 (Tex. 
Civ. App. - Eastland 1964, no writ) (automatic suspension 
operative upon conviction without regard to whether specific 
provision therefor is in judgment). 

Unless some other law intervenes , ,inasmuch as section 
30 of article 6687b expressly requires the clerks of court 
to certify to the Department of Public Safety any findings 
of any court of competent jurisdiction that persons holding 
drivers' licenses are mentally incompetent, it follows -- in 
answer to your first two questions -- that the county clerk 
is required to notify the department of such findings re- 
gardless of the nature of the proceedings. 

Our attention has been directed to article 5547-12, 
V.T.C.S., which reads: 

Each and every writing, 
limited to docket books, 
books, etc., in a mentally 
office of the county clerk 
to be a public record of 

including but not 
indices, judgment 
ill docket in the 
is hereby declared 
a private nature ._ - which mav,be used, insoected. or CODleCi only 

bv a written order of the county iudae, a 
judge of a court having probate jurisdiction, 
or a district judge of the county in which 
the docket is located. No such order shall 
issue until the issuina iudae has entered 
findinas that said use, inspection, or 
copying is justified and in the public 
interest or that such release is to a 
patient, former patient, or to a person 
designated by the patient upon signed and 
written consent for the release of such 
information by the allegedly mentally ill 
person; and that the reasons for such use, 
inspection, or copying fall within the 
statutory exemptions to confidentially of 
mental health information or physician/pa- 
tient privilege where the disclosure of such 
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information is in issue. Such records shall 
be released to any attorney representing the 
proposed patient in a proceeding held under 
this code. Nothing herein shall prevent 
access by law enforcement personnel to 
necessary information in execution of a writ 
or warrant. (Emphasis added.) 

Article 5547-12 must be read in pari materi with 
section 30 of article 668713, V.T.C.S. See 67 Tex. Jur. 3d 
Statutes § 136, at 747. Since the legislature has deter- 
mined, by enacting section 30 of article 6687b, that 
certification by the clerk to the Department of Public 
Safety of findings of mental incompetence is in the public 
interest, it would be contrary to the plain meaning of the 
statute and an abuse of discretion for a court to find 
otherwise. See Bullock v. Bins0 Kina Co., 714 S.W.2d 320 
(Tex. App. - Austin 1986, writ ref'd n.r.e.). 

There is no necessity of a separate "finding" by the 
court, pursuant to article 5547-12, that furnishing such 
infornation to the Department of Public Safety is i;: the 
public interest because a finding of mental incompetency, by 
reason of article 6687b, section 30, necessarily includes a 
finding that it is in the public interest to supply the 
information to the Department of Public Safety. See Morris ..---- 
v. Short, 151 S.W. 633 (Tex. Civ. App. - Texarkan'a 1912, 
writ ref'd). Nor, in our opinion, is an order by the judge 
necessary to authorize transmission of the informati.on by 
the clerk to the Department of Public Safety. The special 
provisions of article 668713, section 30, are to be regarded 
as furnishing an exception to the general requirements of 
article 5547-12 insofar as they concern the use, inspection, 
and copying of such records. -See 67 Tex. Jur. 3d Statutes 
$9: 126, 136 at 719, 747. 

We therefore advise that the county clerk is required 
to notify t.he Department of Public Safety of any finding bY 
a in y court of competent jurisdiction that a persor; i :: 
mentally in>ompetent, whether or not the court's findings or 
iudgment recite that the person does (or 
driver/s license. 

does not) hold a 
The clerk has no duty to deterni~ne 

whether the person adjudged mentally incompetent holds a 
driver's license when court findings are silent about the 
matter: the clerk's duty is to notify the Department of 
Public Safety in any event. See senerally Open Records 
Decision No. 516 (198Y) (inter-agency transfers of confi- 
dential information not violative of the Open Records Act). 
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SUMMARY 

The county clerk is required to notify the 
Department of Public Safety of any finding by 
any court of competent jurisdiction that a 
person is mentally incompetent, whether or 
not the court's findings or judgment recite 
that the person does (or does not) hold a 
driver's license. The clerk has no duty to 
determine that a person so adjudged holds a 
driver's license. 

Very truly yo , LJ bu+c ;M, 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Bruce Youngblood 
Assistant Attorney General 
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