
August 31, 1990 

Robert Bernstein, M.D. 
Commissioner of Health 
Texas Department of Health 
1100 West 49th Street 
Austin, Texas 78756-3199 

Opinion No. JM-1214 

Re: Whether the Texas Depart- 
ment of Health is required 
to inspect and license as a 
personal care home a boarding 
facility registered by the 
Department of Mental Health 
and Mental Retardation, and 
related questions (RQ-1974) 

Dear Dr. Bernstein: 

YOU ask three questions about the role of the 
Department of Health in regard to "boarding homes" 
registered under article 5547-206, V.T.C.S. Your first 
question is whether boarding homes registered under article 
5547-206, V.T.C.S., are exempt from 
Department of Health.1 

regulation by the 
In your letter you state that 

article 5547-206, V.T.C.S., gives the Department of Mental 
Health and Mental Retardation authority to register boarding 
homes. In fact, article 5547-206 places the duty to 
register boarding homes on local mental health and mental 
retardation authorities. Article 5547-206, § 6.03(a) (4), 
V.T.C.S. Boarding homes operated by the Department of 
Mental Health and Mental Retardation are exempt from those 
registration requirements. Id. § 6.02. We will assume, 
therefore, that your questiris whether boarding homes 
registered with local mental health and mental retardation 
authorities pursuant to article 5547-206 are within the 

1. We assume from your letter that the boarding homes 
in question fall within the scope of section 242.002 of the 
Health and Safety Code, which describes certain types of 
facilities that are subject to licensing by the Department 
of Health. 
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scope of section 242.003(a)(6) of the Health and Safety 
Code, which exempts specified types of facilities from 
certain Health Department regulations. 

The exemption set out in section 242.003(a)(6) applies 
to: 

a facility that: 

(A) primarily engages in training, 
habilitation, rehabilitation, or education of 
clients or residents; 

(B) is operated under the jurisdiction of 
state or 

the . . . 
federal agency, including 

Texas Department of Mental Health 
and Mental Retardation . . . and 

(C) is certified through inspection or 
evaluation as meeting the standards 
established by the state or federal agency. 

Section 6.03(a) of article 5547-206 sets out the 
obligations of local mental health and mental retardation 
authorities in regard to boarding homes: 

Each local mental health or mental 
retardation authority shall: 

(1) adopt guidelines relating to the 
registration of boarding homes; 

(2) submit the guidelines to the 
[Department of Mental Health and Mental 
Retardation] for approval as provided by 
Section 6.04 of this article; 

(3) adopt local standards for personal and 
financial services: 

(4) register boarding homes as required by 
this article; and 

(5) visit and inspect each registered 
boarding home to which the authority refers a 
patient or client at least annually to ensure 
that the home has been inspected, is in good 
standing with the local health and safety 
authorities, and is providing the personal 
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and financial services that are appropriate 
for the residents' needs. 

Sections 6.04 and 6.05 of article 5547-206 set out the 
relationship between the Department of Mental Health and 
Mental Retardation and registered boarding homes. Section 
6.04 provides: 

(a) Each local mental health or mental 
retardation authority shall submit the 
guidelines adopted under Subsection (a)(l) of 
Section 6.03 of this article to the 
[Department of Mental Health and Mental 
Retardation] for approval. 

(b) The Department shall approve the 
guidelines if the guidelines: 

(1) require annual inspections of each 
registered boarding home to which the 
authority refers a patient or client as 
provided by Section 6.03(a)(5) of this 
article: 

(2) require each registered boarding home 
to submit to the required annual inspection; 
and 

(3) require each registered boarding home 
to comply with all applicable local health, 
sanitation, fire, and safety requirements. 

Section 6.05 provides: 

The [Department of Mental Health and Mental 
Retardation] may withhold funds from a local 
mental health or mental retardation authority 
if the authority refers patients or clients 
to a boarding home that is not registered by 
the authority. 

To fall within the scope of the exemption set out in 
section 242.003(a)(6) of the Health and Safety Code, a 
facility must be operated under the jurisdiction of a state 
agency. Health and Safety Code 5 242.003(a)(6)(B). The 
relationship between registered boarding homes and the 
Department of Mental Health and Mental Retardation is so 
attenuated that it is doubtful that registered boarding 
homes could be considered to be under the jurisdiction of 

r the Department of Mental Health and Mental Retardation. 
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Even if registered boarding homes could be considered to be 
under the jurisdiction of the Department of Mental Health 
and Mental Retardation, it ' clear that registered 
boarding homes do not meet tiz requirement of section 
242.003(a)(6)(C) that they be "certified through inspection 
or evaluation as meeting the standards established by" the 
Department of Mental Health and Mental Retardation. Article 
5547-206 imposes no requirement that boarding homes meet 
standards set by the Department of Mental Health and Mental 
Retardation. Rather, the department is to approve a u 
authoritv's auidelines if the guidelines require that 
boarding homes be inspected by the local authority and if 
the guidelines require the boarding homes to comply with all 
applicable local health, sanitation, fire, and safety 
requirements. We conclude, therefore, that the fact that a 
facility is required to be registered under article 
5547-206, V.T.C.S., does not by itself bring the facility 
within the scope of the exemption set out in section 
242.003(a)(6) of the Health and Safety Code. 

Your second and third questions do not contain 
sufficient information for us to provide an answer. 

SUMMARY 

The fact that a facility is required to 
be registered with a local mental health and 
mental retardation authority under 5547-206, 
V.T.C.S., does not by itself bring the 
facility within the scope of the exemption 
set out in section 242.003(a)(6) of the 
Health and Safety Code. 

Very truly yo 

L-l l!btitk A 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

WARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 
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,- 

RKNEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
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