
December 10, 1990 

Honorable Marcus D. Taylor Opinion No. JM-1254 
Criminal District Attorney 
wood County Re: Whether the awarding of 
P. 0. Box 689 a contract precludes a county 
Quitman, Texas 75783 from making spot purchases 

from another supplier 
(RQ-2015) 

Dear Mr. Taylor: 

You ask: 

Does the awarding of a contract to buy supplies 
on a unit price basis in accordance with Sec. 
262.028, Local Government Code, preclude coun- 
ties from making spot purchases of the same 
supplies at [the same or]1 a lower unit price 
from another supplier during the term of the 
contract? 

Your question arises from a situation where the county 
executed a contract to purchase all road oil needed by the 
county from one contractor. The contractor was unable to 
meet all of the county's needs, and one of the county 
commissioners made a "spot purchase" of the product at the 
same price from a different supplier. The cost of the 
additional purchase was less than the $10,000 competitive 
bidding threshold found in section 262.023(a) of the Local 
Government Code. 

Inasmuch as your question states that the unit price 
contract was made "in accordance with section 262.028, Local 
Government Code," we assume that the contract was let as the 
result of competitive bids in accordance with chapter 262 of 
the code. We also assume that the county has not adopted 
the Optional County Road System as authorized by section 
3.201 of article 6702-1, V.T.C.S. 

1. The original question was amended by adding the 
bracketed language to reflect the facts. 
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You have suggested that section 262.023(c) of the Local 
Government Code prohibits the spot purchase in question as 
follows: 

In applying the competitive bidding and compe- 
titive proposal requirements established by 
Subsection (a), all seoarate. secuential. or 
comoonent vurchases of items ordered or our- 
fiased. with the intent of avoidinc the com- 
petitive biddina and comoetitive DroDosaL 
recfuirements of this subchaoter. from the same 
suoolier bv the same countv officer, deDart- . . ment. or institution are treated as if they 
Bre Dart 
contract.O 

f a sinale DUrChaSS and of a sinale 
In applying this provision to the 

purchase of office supplies, separate purchas- 
es of supplies by an individual department are 
not considered to be part of a single pur- 
chase and single contract by the county if a 
specific intent to avoid the competitive 
bidding requirements of this subchapter is not 
present. (Our emphasis.) 

Local Gov't Code S 262.023(c). 

The purpose of this provision is readily apparent. It 
is designed to prevent counties from avoiding the competi- 
tive bidding requirements by purchasing quantities of 
materials or supplies in lots, which individually cost less 
than $10,000 but total more than that amount. The public 
policy behind the competitive bidding requirement is 
strong enough that criminal penalties have been enacted to 
effectively stop this particular means of evading the 
statutory requirement. &g Local Gov't Code 55 262.034(a), 
252.062(a). 

We do not think that the provision was intended to pre- 
clude "spot purchases" in the specific circumstances you 
describe. Nor do we find any other provision of the chapter 
that precludes such spot purchases. Of course spot pur- 
chases may not be used to avoid the competitive bidding 
process. 

In your second question, you ask: 

Assuming that the answer to the first question 
is 'no,' would such a spot purchase be subject 
to county bidding requirements, even if it 
were for an amount less than $lO,OOO? 

, 
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As indicated by your question and the preceding dis- 
cussion, county purchases are not required to be made by 
competitive bids unless the amount is more than $10,000. 
Local Gov't Code S 262.023(a). Again, we caution that if 
the contractor's inability to meet the county's needs is 
seen as a continuing situation that will result in the 
expenditure of $10,000 or more, the county would be required 
to call for bids again. Such separate, sequential pur- 
chasing is precisely the activity that the language empha- 
sized above in section 262.023(c) was intended to prevent. 
See Attorney General Opinion JW-725 (1987). Of course, a 
county is authorized to request bids for purchases that fall 
below the $10,000 threshold. &&ten v . C oncho Countv, 196 
S.W.2d 833 (Tex. Civ. App. - Austin 1946, no writ). 

The County Purchasing Act, chapter 262 of 
the Local Government Code, does not preclude 
a county from making an isolated spot pur- 
chase of supplies or materials when the con- 
tractor obligated to meet the county's re- 
quirements is unable to furnish the supplies 
or materials. Spot purchases may not be used 
to avoid the competitive bidding process. 
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