
December 31, 1990 

Honorable Bob Bullock Opinion No. JM-1280 
Comptroller of Public 

Accounts Re: Gross receipts assessment for 
L.B.J. Office Building for telephone companies under sec- 
Austin, Texas 78774 tions 78 through 82 of article 

1446c, V.T.C.S., the Public Utility 
Regulatory Act (RQ-2090) 

Dear Mr. Bullock: 

Sections 78 through 82 of article 1446c, V.T.C.S., the 
Public Utility Regulatory Act [hereinafter PURA], impose a 
regulatory fee on each public utility falling within the 
Public Utility Commission's [hereinafter PUC] jurisdiction 
for the purpose of defraying the costs and expenses incurred 
by the commission in the administration of PURA. The fee is 
calculated as a percentage of the gross receipts from rates 
charged by public utilities to ultimate consumers. 

You ask a series of nine questions regarding the appli- 
cation of the gross receipts fee to telecommunications 
carriers operating in Texas. Specifically, you ask whether 
and under what circumstances the fee may be imposed upon 
certain telecommunications carriers, in light of the dives- 
titure by American Telephone & Telegraph Company [herein- 
after AT & T] of Bell operating companies imposed in an 
antitrust consent decree entered by order of the federal 
courts. Essentially, you wish to know which carriers are 
subject to the jurisdiction of the PUC and who is an 
"ultimate consumer" under certain circumstances for purposes 
of section 78 of PUPA. 

Section 78 of PURA imposes an assessment upon each 
"public utility" subject to the PUC's jurisdiction that is 
based upon the "rates" charged to the "ultimate consumers." 
Section 78 of PURA provides: 

An assessment is hereby imvosed uvon each 
public utilitv within the commission's iuris- 
diction, includinu interexchanue telecommuni- 
cations carriers. servina the ultimate con- 
sumer eoual to one-sixth of one percent of 
its oross receints from rates charsed the 
ultimate consumers in Texas for the wurwose 
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of defravina the costs and exnenses incurred 
in the administration of this Act;. There- 
after the commission shall, subject to the 
approval of the Legislature, adjust this 
assessment to provide a level of income 
sufficient to fund the commission and the 
office of public utility counsel. -Y 
interexchange telecommunications carrier 
found dominant as to any service market under 
Section 100(b) or filing a petition under 
Section 100(f) of this Act shall be required 
to reimburse the Office of Public Utility 
Counsel for the costs of participation before 
the commission on behalf of residential 
ratepayers in. any of the proceedings under 
Section 100 of this Act to the extent found 
reasonable by the commission. Recovery of 
costs under this section by the Office of 
Public Utility Counsel shall not exceed 
$175,000 per annum. Nothina in this Act or 
any other nrovision of law shall nrohibit 
interexchanae telecommunications carriers who 
do not vrovide local exchanue teleuhone 
service from collectina the fee imnosed under 
this Act as an additional item senaratelv 
stated on the customer bill as 'Utilitv Gross 
Receints Assessment*. (Emphasis added.) 

You first ask: 

What telephone companies should be paying 
this assessment -- does it apply to all 
telephone companies which may be subject to 
any facet of the PUC's jurisdiction, whether 
for rate making purposes or for more limited 
purposes? 

You inform us that you have advised all "long distance 
telephone companies" that they fall within the reach of 
section 78 and are thereby subject to the assessment, but 
that several carriers disagree with your construction. We 
assume that there is no question that local exchange 
carriers (known as LECs) who provide local services to 
residential and business subscribers fall within the ambit 
of the act. We assume that, with the phrase "long distance 
telephone companies," you refer to interexchange carriers 
(known as IXCs) that offer either interLATA or intraLATA 
long distance service. You state that the PUC has failed to 
take any consistent position on whether the assessment 
applies to all carriers subject to any facet of its 
jurisdiction or just to "dominant carriers" as defined in 
section 3(c)(2)(B) of PURA. It is suggested that section 78 
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reaches only those carriers over which the PUC has ratemak- 
ing authority. We disagree. 

In Attorney General Opinion H-811 (1976), this office 
was asked, inter alla whether section 70 reached only those 
utilities over which'the PUC had ratemaking authority or 
whether it extended to any utility over which it exercised 
any type of jurisdiction. The opinion concluded: 

The quoted language of section 78 is 
unqualified. Consequently, the Commission 
need not exercise any particular form of 
jurisdiction over a utility in order to 
assess the utility. In our view, the term 
\Commission's jurisdiction' may best be 
defined by reference to article III of the 
Act, entitled 'Jurisdiction.' Therein the 
Commission is given jurisdiction over various 
utilities. 

The relevant language of section 78 has not been amended 
since the issuance of Attorney General Opinion H-811, except 
for the addition of the phrase llincluding interexchange 
carriers." 

Any doubt as to whether section 78 now' reaches all 
interexchange carriers is resolved by examining the legis- 
lative history for Senate Bill No. 229, which was enacted in 
1987. Prior to the enactment of that bill, section 78 
provided that the assessment was l'imposed upon each public 
utility within the commission's jurisdiction serving the 
ultimate consumer." The bill added the phrase "including 
interexchange telecommunications carriers.*' Acts 1987, 70th 
Leg., ch. 414, 5 3 at 1950. Moreover, the bill amended 
subsections 3(c) and 18 (c) and (d) of PUHA, which had 
effectively provided that IXCs other than AT & T were not 
"public utilities" for purposes of section 3 and not subject 
to the PUC's jurisdiction under section 18. Subsequent to 
the enactment of Senate Bill 229, IXCs other than AT & T 
became "public utilities II for purposes of conferring limited 
jurisdiction over them on the PUC. 

The *@Background" section of the bill analysis for the 
bill provides: 

Current Texas law requires a public utility 
to submit to the jurisdiction of the Public 
Utility Commission (commission). There are 
now at least 70 interexchange telecommunica- 
tions carriers operating in the state that do 
not fall under the definition of a public 
utility because they do not provide local 
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exchange telephone service. Because they do 
not fall in the category of a public utility, 
they are not subject to regulations that 
carriers who provide local telephone service 
are subject to. For examvle. wrier6 who 
provide local exchanae telenhone service must 
pav one-sixth of one nercent of the aross 
receints from rates charaed consumers to the 
PlJC, which is used to defray the exoen e 
incurred in runnina the commission. (Emp:as 
sis added.) 

Bill Analysis, S.B. 229, 70th Leg. (1987). 

The l'Purpose*@ section of the bill analysis stated: 

As proposed, S.B. 229 amends the Public 
Utility Regulatory Act by making interex- 
change telecommunications carriers public 
utilities, thereby placing them under the 
jurisdiction of the Public Utility Commis- 
sion. S.B..229 also requires that the long 
distance rates be averaged statewide and that 
long distance carriers not discontinue 
service to any area of the state without 
permission of the PUC. 

And finally, the qqSection by Section Analysis" portion 
of the bill analysis described the bill in the following 
way: 

SECTION 1. Amends Section 3(c), Public 
Utility Regulatory Act (PURA), Art. 1446c, 
V.T.C.S., to define a public utility as it 
affects telecommunications. Provides for the 
term 'interexchange telecommunications 
carriers' to be substituted for the terms 
*specialized communications common carriers' 
and 'resellers of communications and other 
common carriers.' Provides that the commis- 
sion's iurisdiction over those interexchanae 
telecommunications carriers who do not 
provide local exchanae telephone service will 
be limited to the extent defined in PURA. 
Strikes from the amendment to the definition 
of a public utility any reference to the term 
'dominant carrier' as defined in Section 
3(c) (2) (b). 

SECTION 2. Amends Sections 18(c) and (d), 
PURA, Art. 1446~. 
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Subsection (cl DrOVideS swecific iurisdic- 
tion of the commission over 'interexchm 
telecommunications carriers who do not Dro- 
vide local exchanae televhone spwic e. ' Re- 
moves the reference to *dominant carriers.' 
Provides for the commission to conduct in- 
vestigations regarding competition in the 
industry. 

(c)(4) Requires the commission to maintain 
statewide average rates or prices of message 
telecommunications service. 

*i;)(5) Authorizes the commission to re- 
clul that interexchanae telecommunications 
carriers mav not abandon or discontinue 
messaae telecommunications service in or to a 
local exchanae area unless the commission 
swecificallv so orders. 

(d) Provides that an interexchange tele- 
communications carrier must maintain its 
tariffs or service lists on file with the 
commission. 

SECTION 3. Amends Section 78. PURA. Article 
1446~. V.T.C.S.. to recniire that inter- 
exchanae telecommunications carriers be 
included amoncl those Dublic utilities that 
must suwwort the Public Utilitv COmmiSSiOn 
throuah an assessment of one-sixth of one 
percent of their aross receivts. (Emphasis 
added.) 

We conclude that, with the enactment of Senate Bill 229 
in 1987, the legislature clearly intended to confer juris- 
diction, however limited, to the PUC over all interexchange 
common carriers. Therefore, we conclude that the section 78 
assessment reaches all local exchange carriers and all 
interexchange carriers operating in Texas. 

Your second question asks: 

Are local access charges subject to the as- 
sessment? 

Section 78 imposes an assessment that is calculated on 
the basis of the "rates charged the ultimate consumer." The 
phrase "ultimate consumer" is not defined anywhere in PURA, 
but the term "rate" is. Subsection (d) of section 3 of PURA 
defines l'rate" and provides: 
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The term 'rate,' when used in this Act, 
means and includes every compensation, tar- 
iff, charge, fare, toll, rental, and classi- 
fication, or any of them demanded, observed, 
charged, or collected whether directly or 
indirectly by any public utility for any 
service, product, or commodity described in 
Subdivision (c) of this section, and any 
rules, regulations, practices, or contracts 
affecting any such compensation, tariff, 
charge, fare, toll, rental, or classifica- 
tion. 

End user access charges exacted upon residential and 
business subscribers by an LECs or IXC are "rates charged to 
the ultimate consumer" for purposes of the regulatory as- 
sessment imposed by section 78 of PUBA. You ask whether 
interexchange carrier access charges received by an LEC from 
an IXC are "rates charged to the ultimate consumer." That 
they fall within the definition of VateNt is clear. The 
issue is whether the interexchange carrier, in paying an 
access charge to a local exchange carrier is, an Qltimate 
consumer." 

Prior to the divestiture, charges analogous to those 
about which you ask were held by the PUC not to fall within 
the section 78 assessment. In Docket 2054, 23 P.U.C. Bull. 
vol. IV, No. 23, 2074 (1979), the PUC held,that charges 
imposed upon telegraph companies for access services 
provided by local telephone exchange companies were not 
charges imposed upon the @'ultimate consumer." See also 
Attorney General Opinion H-811. 

You suggest that that administrative holding is no 
longer controlling because of the court-ordered divestiture. 
You suggest that, because the Bell operating companies are 
restricted primarily to providing local exchange services 
and access to their local systems to interexchange carriers, 
while interexchange carriers are prohibited from providing 
local exchange service, an interexchange carrier is an 
"ultimate consumer" of the services provided to them in the 
identical way that residential and business subscribers are 
ultimate consumers of the services provided to them. For 
two reasons, we disagree. 

First, words ordinarily are given their plain meaning, 
unless the statute clearly shows that they were used in some 
other sense. Bia H Auto Auction. Inc. v. Saenz Motors, 665 
S.W.2d 756 (Tex. 1984); Tavlor v. Firemen‘s 8 Policemen's 
Civil Service Comm., 616 S.W.2d 187 (Tex. 1981). The ordi- 
nary meaning of the phrase Vltimate consumer" refers to 
someone who is last in the chain of sale or use. See, e.g., 
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Alto. Bev. Code SS 16.01, 16.05, 64.01; Nat. Res. Code 
5 113.081(a)(4). The final consumer in the chain created 
when someone makes a long distance telephone call is the 
residential or business subscriber who initiates the call. 

There are three essential components of any long dis- 
tance telephone call. First, the calling party places a 
call through the facilities of an LHC serving his area. 
Second, the originating LEC connects the call to an IXC that 
transports the call to its destination. Third, the IXC 
accesses the local network of the destination LHC to 
complete transmission of the call to its destination. See 
National Ass'n of Rea Util. Comm‘rs v. F C.C., 737 F.2d 
1095 (D.C. Cir.), cert denied, 469 U.S. 1227 (1984). The 
interexchange access charge is imposed upon the interex- 
change carrier by both local exchange companies. These 
charges comprise part of the rate that interexchange 
carriers impose upon their customers. In effect, the access 
is Vesold,l* as it were, by the interexchange carrier to its 
customer. That the legislature understood that access by an 
IXC to local exchange companies is a resold service to the 
residential or business subscriber is evidenced by the 
legislative history of the statute that added section 
151.323 of the Tax Code.1 This provision exempts tele- 
communications services from the reach of the sales and use 
tax. See Bill Analysis, H.B. 1949, 69th Leg. (1985). 

Second, the section 78 assessment is imposed upon the 
interexchange carriers' gross receipts from its subscribers, 
which includes the charges passed through to their customers 
to recoup the access charges paid to local exchange 
carriers. If we were to conclude that interexchange 
carriers were %ltimate consumers" for purposes of the 
imposition of the interexchange carrier access charge, that 
charge would be included twice in the total assessment 
imposed upon the telecommunications industry. There is no 
indication that the legislature intended such a result. 

1. Section 151.323 of the Tax Code provides in part: 

There are exempted from the taxes imposed by this 
chapter the receipts from the sale, use, or other 
consumption in this state of: 

. . . . 

(3) access to a local exchange telephone com- 
pany's network by a regulated provider of telecommun- 
cations services. . . . 
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Your third, fourth, fifth, sixth, and seventh questions 
are as follows: 

If Question Two is answered 'yes', are local 
access charges subject to the assessment on 
calls from: 

(3) a point in Texas to another point in 
Texas in a different LATA; 

(4) a point in Texas to another state: 

(5) a point in another state to a point in 
Texas ; 

(6) a point in Texas to another country; 
and 

(7) a point in another country to a point 
in Texas? 

Because of our answer to your second question, we need not 
address your third through seventh questions. 

Your eighth question asks: 

Under the Supreme Court case of Goldbera 
Sweet, 488 U.S. 252, 109 S. Ct. 582, 112 
L.Ed.2d 607 (1989), it is clear that Texas 
could constitutionally impose this assessment 
on the long distance portion of a call that 
originates in or is received in Texas so long 
as the call is billed to a Texas address. 
Should the assessment on long distance calls 
be based on the formula approved by the court 
in Goldbera v. Sweet or, if not, what formula 
should be used? 

In Goldbera v. Sweet, 488 U.S. 252 (1989) the United 
Supreme Court held that the Illinois Excise Tax, which 
imposed an excise tax on interstate calls that separated 
local exchange costs from the costs associated with the 
actual use of the interstate interexchange carrier's line, 
did not violate the commerce clause of the United States 
Constitution. The Illinois statute imposed a five percent 
tax on the gross charge of interstate telecommunications 
originated or terminated in Illinois and charged to an 
Illinois service address regardless of where the telephone 
call is billed or paid. The statute imposed an identical 
five percent tax on intrastate telecommunications. In order 
to prevent actual multi-state taxation that would be viola- 
tive of the commerce clause of the United States Consti- 
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tution, the statute provided a credit to any taxpayer that 
has paid a tax in another state on the same telephone call 
that triggered the Illinois tax. 

We do not understand you to ask whether you may promul- 
gate administrative rules that would permit you to admin- 
ister the section 78 assessment charge in a way that 
comports with the holding of Goldberq. We understand you to 
ask whether any rules so drafted would be constitutional. 
You have not submitted to us any specific proposed rules; 
therefore, any discussion by this office of any hypothetical 
formula would be speculative. This office does not answer 
hypothetical questions in the opinion process. Therefore, 
we decline to answer your eighth question. 

Your ninth question asks: 

Does the assessment apply to activities such 
as 'billing and collection services* per- 
formed by local exchange companies on behalf 
of, and billed to, long distance telephone 
companies? 

The definition of "rate" set forth in section 3 of PUPA 
includes '*services.lV Subsection (6) of section 3 of PUPA 
defines lVservice** and provides: 

'Service is used in this Act in its 
broadest and most inclusive sense, and in- 
cludes any and all acts done, rendered, or 
performed and any and all things furnished or 
supplied, and any and all facilities used, 
furnished, or supplied by public utilities in 
the performance of their duties under this 
Act to their patrons, employees, other public 
utilities, and the public, as well as the 
interchange of facilities between two or more 
of them. Service shall not include the 
printing, distribution, or sale of advertis- 
ing in telephone directories. 

Billing and collection services clearly fall within the 
definition of lVservices" and "services" falls within the 
definition of "rate." However, the section 78 regulatory 
fee may be imposed only on those t*rateslV charged to 
"ultimate consumers." We assume that these service charges 
are passed through to the IXC's subscribers. Because of our 
answer to your second question, we answer your ninth 
question in the negative. 
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SUMMARY 

The assessment imposed by section 78 of 
article 1446c, V.T.C.S., the Public Utility 
Regulatory Act, reaches all public utilities 
subject to the jurisdiction of the act. In- 
terexchange carriers are not "ultimate 
consumers" for purposes of section 78, if the 
local access charges are passed through to 
their subscribers. 
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