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Dear Mr. Skeen: 

You have requested our opinion on a matter involving dual office holding. 
You indicate that the tax assessor-collector of Smith County is currently serving a 
term which expires at the end of 1992, and is running unopposed for that same 
position in the general election of November, 1992. He is also considering 
becoming a candidate for the position of trustee of an independent school district 
located within Smith County. You state that the school district is presently under 
contract with Smith County for the tax assessor-collector to assess and collect school 
district taxes. You ask whether this particular individual may hold both positions. 

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution prohibits one person from 
holding more than a single “office of emolument.” A member of the board of 
trustees of an independent school district is required to serve without compensation. 
Educ. Code 5 23.19(e). Consequently, the position of school board trustee does not 
constitute an “office of emolument.” 

Article II, section 1 of the Texas Constitution, the “separation of powers” 
article, was employed for a number of years in the mid-1970s as a dual office 
holding provision. Whether this constitutional declaration has any but the most 
simple and obvious consequences for dual office holding at the stare level, for 
example, a person may not serve simultaneously as governor and supreme court 
justice, has not been addressed in the intervening years. The doctrine has long since 
been abandoned for local offices, however. See, e.g., Attorney General Opinion 
JM-519 (1986). Accordingly, it need not trouble us here. 
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The common-law doctrine of incompatibility also constrains many instances 
of dual office holding. The original case on the subject in Texas, T/lomar v. 
Abernathy County Line Indep. School Dist., 290 S.W. 152 (Tex. Comm’n App.--1927, 
judgm’t adopted), held that one individual could not simultaneously hold the offices 
of city alderman and school trustee of a district which had overlapping boundaries 
with the city. This office has used the “conflicting loyalties” type of incompatibility 
on many occasions to bar various examples of dual office holding.1 See, e.g., 
Attorney General Opinions JM;634 (1987) (offices of city alderman and school 
district trustee are incompatible); JM-133 (offices of county auditor and city council 
member are incompatible, where jurisdictional boundaries overlap), JM-129 (1984) 
(offices of community college trustee and county commissioner, where jurisdictional 
boundaries overlap, are incompatible). 

In Attorney General Letter Opinion No. 90-18 (1990). this office said that 
incompatibility barred a person from serving both as a city council member and a 
board member of a water district, where it was indicated that a contract between the 
two entities was likely. In the situation you pose, the school district is already under 
contract with Smith County for the tax assessor-collector to assess and collect school 
district taxes. In such an instance, where a contract between two governmental 
bodies is extant and expected to continue, we believe that the doctrine of 
incompatibility bars a single individual from serving both. As a result, we conclude 
that one person may not simultaneously hold the position of county tax assessor- 
collector and member of the board of trustees of a school district which contracts 
with the county to assess and collect its taxes. 

It is well established that when a person qualifies for and accepts a second 
office which is incompatible with another office which the person holds, he ipso 
facro relinquishes the first. See Attorney General Opinion JM-133; Attorney 
General letter Opinion No. 90-23 (1990). Article XVI, section 65 of the Texas 
Constitution provides that “automatic resignation” will occur in the first office upon 
one’s becoming a candidate for a second office only if more than one year remains 
on the unexpired term of the first office. Since you indicate that the tax assessor- 
collector’s current rerm will expire at the end of 1992, he will not automatically 

‘The other kind of incompatibility, den deemed “self-cmploymcnl,” prohibits one pcrson 

from occupying any posilion which has supervisory authority over another position which hc hdds. For 

a classic example, KC A~torncy General Letter Advisory No. 114 (1975) (individual may not 

simultaneously hold posi[ions d school hoard trus~cc wtd tcachcr in sane &s&cl). 
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resign the office of tax assessor-collector by becoming a candidate for school board 
trustee during 1992. We caution, however, that acceptance of the office of school 
board trustee would cause him to automatically resign his position as county tax 
assessor-collector. 

Yours very truly 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

RG/mc 

Ref: RQ-318, ID# 14910 


