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Dear Mr. Farrow: 

You ask about the validity of the order of the El Paso County Commissioners 
Court establishing a $35.00 per day fee to be assessed against funeral homes for 
bodies stored at the office of the El Paso County Medical Examiner. You enquire 
whether this fee is within the power of the El Paso County Commissioners Court. 
You object to the fee on the ground that “it is the county’s duty and responsibility to 
operate a morgue, and the [Texas Funeral Service] Commission knows of no 
provision allowing the county to assess a fee of this nature.“’ 

Texas Code of Criminal Procedure article 49.25 authorizes the 
commissioners court to establish and maintain the office of medical examiner, and 
to furnish the medical examiner with office space and laboratories if necessary. 
Code Crim. Proc. art. 49.25, 5s 1, 5. Texas Local Government Code chapters 291 
and 292 authorize counties to acquire property and buildings to use for county 
purposes. We believe these provisions are sufficient to authorize the county and the 
medical examiner to maintain a county morgue. However, we note that there is no 
specific statute authorizing the commissioners court or the medical examiner to levy 
fees for the storage of bodies at the county morgue or the office of the medical 
examiner. 

~WEEXSIER’S NINIH NEW COLLEGLG? DICITONARY 772 (1990) defines a “morgue” as “a place 
where the bodies of persons found dead are kept until identified and claimed by relatives or are 
released for burial.” 
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Counties are political subdivisions of the state and possess only those powers 
“‘specifically conferred upon them”’ by the constitution or statutes. Can&s v. 
Lmcghlin, 214 S.W.2d 451,453 (Tex. 1948). A county may not charge fees unless the 
county is specifically authorized to do so by statute. Nueces County v. Cunington, 
162 S.W.2d 687, 688 (Tex. 1942); McCalla v. City of Rockdale, 246 S.W. 654, 655 
(Tex. 1922); McLennun County v. Boggess, 137 S.W. 346, 348-49 (Tex. 1911). 
Because there is no statute authorizing a fee for the storage of bodies at the medical 
examiner’s office or the county morgue, the order of the El Paso County 
Commissioners Court establishing such a fee is unlawful and invalid. See Attorney 
General Opinions DM-22 (1991) (opining that underground water conservation 
district may not assess fees for registering wells); MW-5 (1979) (Bell County has no 
authority to charge adoption fees without specific statutory authorization and 
collecting previous attorney general opinions to similar effect).2 

SUMMARY 

The order of the El Paso Commissioners Court establishing 
a storage fee for human bodies at the El Paso County Morgue 
(or the office of medical examiner) is invalid because there is no 
statute authorizing the commissioners court to establish such a 
fee. 

Assistant Attorney Ge 
Opinion Committee 

*See ako Health & Safety Code fig 691.002 (creating the Anatomical Board of the State of 
Texas), 691.025(c) (providing that after death “[a] body that is not claimed for burial within 48 hours 
at?er a relative receives notification shall be delivered as soon as possible to the [Anatomical Board] or 
the board’s representative”). 


