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Dear Mr. Sipson: 

You have asked this office for an opinion relating to the nepotism statute, 
V.T.C.S. article 5996a. You inform us that eight years ago Central Texas College 
hired an individual after that individual’s relative had been elected to the college 
board of trustees, and ask whether the hiring violated the nepotism law. Section 
l(a) of article 5996a provides the following: 

No officer of this State nor any officer of any district, county, 
city, precinct, school district, or other municipal subdivision of 
this State, nor any officer or member of any State district. 
county, city, school district, or other municipal board, or judge of 
any court, created by or under authority of any General or 
Special Law of this State, nor any member of the Legislature, 
shall appoint, or vote for, or con6rm the appointment to any 
office, position, clerkship, employment or duty, of any person 
related within the second degree by affinity or within the’third 
degree by consanguinity, as determined under Article 59964 
Revised Statutes, to the person so appointing or so voting, or to 
any other member of any such board, the Legislature, or court of 
which such person so appointing or voting may be a member, 
when the salary, fees, or compensation of such appointee is to be 
paid for, directly or indirectly, out of or from public funds or fees 
of office of any kind or character whatsoever. 

See alro V.T.C.S. art. 5996b. 
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Your first question is whether the college’s hiring of an individual after her 
uncle is elected a member of the college’s board of trustees is a violation of the 
nepotism law. The situation described clearly constitutes a nepotism violation. The 
board of~trustees of Central Texas College has the same duties and powers as a 
board of trustees of an independent school district. Education Code 0 l30.084. 
Section 2326 of the code grants such a board the exclusive power to manage and 
govern district affairs ‘Ibis power includes the power to hire employees The board 
member and the employee in this case, uncJe and niece, are within the prohibited 
degree of relationship. See V.T.C.S. art. 5996& Bum v. State, 691 S.WZd 7l3 (Tu. 
App.-El Paso 1985, pet. refd). On the facts submitted, the employment of the 
individual during her relative’s tenure was a violation of article 5996a. 

It has nevertheless been suggested to us that a violation has not occurred in 
the present case because the board of trustees has delegated its authority to manage 
and operate a personnel system. Case law and prior opinions of this office make it 
clear that “[dIelegation of biting decisions does not relieve the members of the 
governing body of the burdens of the nepotism law.. Attorney General Opinion 
DM-2 at l(l991). me applicability of the nepotism law depends on whether the 
officer m8y exercise control over hiring decisions.” Id (emphasis in original); SM 
aLw JM-1188(1990); Pena v.Jtio Gmnde Cl@ GmoL Indep. SchoolM, 616 
S.W2d 658 (Tex, Civ. App.-Eastland 1981, no writ.). Clearly, the Board of 
Trustees of Central Texas College retains statutory authority under Education Code 
sections 2326 and 130.084 to hire employees of the college. Therefore, the college 
may not hire any employee related within the prohiiited degree to a member of the 
board of trustees, even if the board has a poliq of non-involvement with hiring 
decisions. 

Your second question is whether the fact that the elected official has “stood 
election since the hiring and been re-elected” cures the original violation. The re- 
election of the board member does not remedy the nepotism violation. Although 
you do not offer an argument for the proposition that such a re-election would cure 
the violation, we infer that your question relates to the nepotism defense of prior 
continuous employment found in section l(b) of article 5996a This subsection 
provides that the nepotism law does not 

prevent the appointment, voting for, or confirmation of any 
person who shall have been continuously employed in any such 
office, positios clerkship, employment or duty for the following 
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period prior to the election.. . of the officer or member related 
to such employee in the prohibited degree: 

. . . . 

(2) at Ieast six months, if the officer or member is 
elected at an election other than tbe general election for 
state and county officers; or 

(3) at least one year, if the OfIicer or member is elected 
at the general election for state and county officers, 

V.T.CS. art. 5996a, 4 l(b). As explained in Attorney General Opinion JMX% 
(1987). the prior continuous service exemption is available only if the employee has 
completed the applicable period of conthous service duriag a time when the 
relative was not an employer with power to hire or fke tbe employee. 7ke 
employee’s prior continuous service in violation of the nepotism statute does not 
constitute prior continuous service for puqoses of V.T.CS. article 5% section 
m. 

SUMMARY 

The hiring of an employee by Central Texas College while 
the employee’s uncle serves on the the college’s board of 
trustees violates V.T.CS. article 5Q!%a, the Texas nepotism 
statute. The reelection of tbe uncle to the board of trustees 
does not cure the original violation. 

Faith S. Steinberg v 
A,3sistantAttomeyGeneral 
Opinioncommittee 


