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Dear Representative ‘Black: 

You ask about the proper construction of the term “grave” as that term is 
used in subsection 31.03(e)(4)(B) of the Penal Code. Section 31.03, the theft 
provision of the code, declares that “a person commits an offense if he unlawfully 
appropriates property with intent to deprive the owner of property.” Section 
31.03(e)(4) denominates the offense a third degree felony if: 

(B) regardless of value, the property is stolen from the person 
of another orfrom II human corpse orgme. 

Penal Code 5 31.03(e)(4)(emphases added). 

The term “grave” is not defined in the Penal Code, and thus, we must 
interpret the word according to its commonly understood meaning. Gov’t Code 
5 311.011. Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary defines “grave,” inter alia, as 
“an excavation for burial of a body.” WEBSTER NINTH NEW COLLBGIATE DIC- 
TIONARY 534 (1983);see a50 BLACK'S LAW DICTIONARY 830 (4th ed. 1968) (“an 
excavation in earth in which a dead body is or is to be buried”). 

You ask specifically whether the term “grave” applies “to marked or 
unmarked human ‘burial’ sites, such as Indian burial grounds, and regardless of 
antiquity or ethnic origin.” Because the Penal Code does not limit the term, section 
31.03 applies to any grave, regardless of antiquity, markings, or ethnic@ of the 
corpse. We note, however, that conviction of an offense under section 31.03 
requires that there be an identifiable living “owner” of the property as of the date of 
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the alleged theft. W&on v. S&ate, 808 S.W.2d 587 (Ta App.-Dallas 1991, pet. 
dism’d). Whether a particular location is in fact a “grave” is a question of fact which 
this office cannot answer in the opinion process. 

Other Texas statutes apply to graves and dead bodie-st Sections 42.09 and 
42.10 of the Penal Code crimb&m the abuse of a corpse and the desecration of 
venerated objects, including places of burial. Chapter 711 of the Health and Safety 
Code generally governs cemeteries, and section 711.001(13) defines “grave” in terms 
of “a space of ground that is in a burial park 

Because you ask specifically about Indian burial grounds, we also refer you to 
different statutes that relate to American Indian sites. The Antiquities Code of 
Texas, chapter 191 of the Natural Resources Code, declares a public policy in favor 
of and public interest in the location, protection, and preservation of certain sites 
“inchtding but not limited to prehistoric and historical American Indian or 
aboriginal campsites, dwellings, and habitation sites, archeological sites of every 
character.” Nat. Res. Code 0 191.002. The Native American Graves Protection and 
Repatriation Act of 1990 provides for the protection and return of American Indian 
artifacts and bones found on federal land or triial property. 25 U.S.C. 0 3001 et seq. 

SUMMARY 

The term “grave” as used in section 31.03(e)(4)(B), Penal 
Code, means an excavation for burial of a body. The term is not 
limited by definition in the Penal Code and applies to any grave, 
regardless of ethnicity, antiquity, or markings. 

Yours very truly, 

Rick Gilpin I 

Deputy Chief 
opinion Committee 


