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September 30,1992 

Honorable John H. Hannah, Jr. 
Secretary of State 
P. 0. Box 12697 
Austin, Texas 78711-2697 

Dear Secretary Hannah: 

Letter Opinion No. 92-58 

Re: Whether, and by what means, the 
State of Texas may accept legal title to 
surplus federal real property (RQ-394) 

You have asked us by what mechanism the state, cities, or counties may 
accept legal title to surplus federal real property, including improvements on the 
property. We assume that you are concerned with the statutory authority for such 
acceptance, since advice concerning the structuring of transactions is not within the 
purview of the Opinion Committee. 

The State of Texas has the same right to acquire real or personal property as 
an individual. It may acquire real property by conveyance, will, or otherwise. 67 
TEX. JUR. 3d State of Texas 9 56 (1989); see also Co&y v. Daughters of the Republic, 
156 S.W. 197 (Tex. 1913). 

The General Land Office, by the commissioner, has statutory authority to 
accept gifts, devises, or bequests of real property. Nat. Res. Code 8 31.065(a). 
“Real property so acquired by the state becomes public free school land unless the 
person making the gift, devise, or bequest provides that the real property is to be 
possessed, administered, or used by a particular state agency, board, commission, 
department or other particular state entity.” Id. in order to insure that the real 
property not become part of the permanent school fund property, then, the state 
must negotiate for particular dedication by the federal government. 
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Political subdivisions of the state also have such authority. Under section 
270.004(a) of the Local Government Code, 

[t]he commissioners court of a county may: 

(1) contract with the United States . . . for: 

(A) the acquisition of land or an interest in land located in 
the cozuzfy that is owned by the United States; or 

(B) the acquisition of temporary housing Ott land that the 
United States owns or controls; 

(2) acquire from the United States, by purchase, gift, or 
otherwise, land or housing described in Subdivision (1). 
[Emphasis added.] 

As the emphasized language makes clear, a county could only acquire surplus 
federal land located within its boundaries. We assume, without deciding, that in the 
event the surplus federal land were in more than one county, it could be partitioned 
in such a way that the deeds of gift were consistent with this provision. 

A more limited authorization for municipalities to acquire surplus federal 
real property by gift may be found in section 273.001 of the Local Government 
Code: 

(a) A municipality may, in accordance with this chapter, 
acquire property separately or jointly with another municipality 
or other governmental entity by gift, dedication, or purchase, 
with or without condemnation. 

(b) The property must be located within the county where 
the municipality or other governmental entity is locat-l. The 
property may be located inside or outside the corporate limits of 
the municipality. 

Section 273.001(c) of the Local Government Code provides a list of the 
permissible public purposes for which property acquired under its authority may be 
used. The list, which is exhaustive, limits those uses to: 
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(1) parks and playgrounds; 

(2) hospitals; 

(3) the extension, improvement, and enlargement of its water 
system, including riparian rights, water supply reservoirs, 
standpipes, watersheds and dams; 

(4) the laying, building, maintenance, and construction of water 
mains; 

(5) the laying, erection, establishment, and maintenance of 
necessary appurtenances or facilities that will furnish to the 
inhabitants of the municipality an abundant supply of 
wholesome water; 
(6) sewage plants and systems; 

(7) rights of way for water and sewer lines; 

(8) airports and landing fields; 

(9) incinerators and garbage disposal plants; 

(10) streets, boulevards, alleys,or other public ways; or 

(11) a right of way needed in connection with property used for 
any of these purposes. 

While only section 270.004 of the Local Government Code specifically refers 
to the federal government, the statutory authorizations of section 273.001 of the 
Local Government Code and of section 31.065(a) of the Natural Resources Code 
permit municipalities and the General Land Office respectively to receive donations 
of land without any restrictions as to the donor. Therefore, by necessary 
implication, these statutes permit the governmental entities to receive real property 
from the federal government. Care must, of course, be taken not to exceed the 
limits of these grants of authority. 
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SUMMARY 

The State of Texas has the same right to acquire real or 
personal property as an individual, and may acquire real 
property by conveyance, will, or otherwise. Section 31.065(a) of 
the Natural Resources Code authorizes the General Land 
Office, by the commissioner, to accept gifts, devises, or bequests 
of real property. Such property becomes permanent school fund 
land unless otherwise specifically dedicated by the donor. 
Counties, by their commissioners courts, may acquire land 
located in the county from the federal government, under the 
authority of section 270.004 of the Local Government Code. 
Municipalities have authority to acquire real property under 
section 273.001 of the Local Government Code for certain 
enumerated public purposes. 

Yours very truly, 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


