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constructioa bonds under article 
5160, V.T.C.S., unless such sureties 
are listed on the United States 
Department of Treasury List of 
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Dear Representative Thompson: 

You have asked whether a political subdivision may prevent sureties licensed 
under the Insurance Code from making construction bonds under article 5160, 
V.T.C.S., unless such sureties are listed on the United States Department of 
Treasury List of Approved Sureties. 

The relevant statutes for our inquiry are article 5160, V.T.C.S., concerning 
performance and payment bonds for the construction, alteration, or repair of public 
buildings or public works, and article 7.19-1 of the Insurance Code, coacerning the 
bonds of a surety company. Roth these provisions were amended during the most 
recent session of the Texas Legislature. See Acts 1991, 72d Leg., ch. 242,gg 11.28, 
11.29, at 1067 (amending both); Acts 1991, 72d Leg., 2d C.S., ch. 12, 3 5.01, at 319 
(amending art. 7.19-1). 

Article 5160 requires “[a]ny person or persons, firm or corporation” which 
enters into a contract worth more than S25,OOO with a governmental entity for the 
construction, alteration or repair of any public building or the prosecution or 
completion of any public work, to execute a performance bond and a payment bond 
in the amount of the contract V.T.C.S. art. 5160(A). According to the 1991 
amendment, “[elach such bond shag be executed by a corporate surety or corporate 
sureties in accordance with” article 7.19-1 of the Insurance Code. Id. Before the 
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1991 amendment, article 5160 only required that such surety or sureties be “duly 
authorizedandadmittedtodobusineminthisState.” 

Under artide 7.19-1, as amended, 

[w]henever any bond . ..is.bylawortbedmxter,ordlnams 
rules and regulations of a [governmental entity& mquired or 
permi#edtobemade...suchbo~...mPykcrccutedbya 
suretycompanyduiyauthoriaedtodobusineminthisstate;and, 
except as provided by Subsection (b) of this section, such 
execatkm by such company of Juch bond...shall be in all 
respects a full and complete compliance with every law, charter, 
rule or regulation. . . . 

Ins. Code art. 7.19-l(a). Subsection (b) of artide 7.19-l requires that if a surety 
wtites a bond in an amount in excess of 10 percent of the surety company% capital 
and surphts, the amount in excess of 10 percent must be reinsured by reinsurers who 
are duly authorlxed, accredited, or trusteed to do businem in this state. 

Readhtg the statutes together, we condude that governmental entities 
generally may not require that a surety writing a performance bond or payment 
bond on a public construction project be on the United States Department of 
Treasury list of Approved Sureties. But see Local Gov? Code 9 271.025(e) (county 
with a population of 2.2 million or more may establish fins&al criteria for surety 
companies). Any surety duly authorized to do businem in Texas may write 
performaace and payment bonds on a project without reinsurance to the limit of 10 
percent of its capital and surphts. Such a surety must reinsure any obligation over 
10 percent. 

To require financial criteria beyond those authorized by statute - save where 
the legislature has, as in section 271.&5(e) of the Local Government Code, 
expressly permitted the governmental entity to do so -would be contrary to the 
plain language of at-tide 7.19-1. subsectioa (a) of the Insmana Code. It states that 
bonds issued by any authorized surety “shah be in all respects a full and complete 
compliance with every law, charter, rule or regulation” and that governmental 
entities “shag accept and treat such bond[s] . . . as conforming to, and fully and 
completely complying with, every requirement of every such law, charter, ordinance, 
rule or regulation.” 
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Accordingly, the answer to yout question is that, unless specifIcally so 
authorked by law, see, es, Local Gov? Code 0 271.025(eX governmental entities 
may not impose additional linancial criteria on authorized sureties issuing 
performance and payment bonds on public works or amstructioa contracts beyond 
those in article 7.19-l of the Iasurance code aad artide 5160, V.T.CS. 

A recent attorney geueml opinion, Attorney General opinion DM-165 
(1992). issued by this office on a related matter, may be of some aid to you, and I 
have therefore eadosed a copy of it. 

SUMMARY 

Governmental entities may not, unless specihally so 
authorized by statute, impose additional finaacial criteria 
beyond those permkted by art& 7.19-l of til$ hsuraas code 
@ attide 5160, V.T.CS., on authorized sureties issuing 
paymeat and performaace bonds oa public works or 
constructioa contracts. 

Yours very tnrly, 

EP 
A&eat Attorney General 
Gpiion Committee 


