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Dear Mr. Curry: 

You have requested an opinion regarding whether a physician who monitors 
the treatment of a patient in an ambulance by telemetry “attends” that patient for 
purposes of section 6 of article 49.25 of the Code of Crbninal Procedure. Article 
49.25 sets forth the circumstances under which a medical examiner must conduct an 
inquest. Subsections 6 and 7 of that provision provide’ as follows: 

6. When a person dies without having been atrended @ a 
du& licensed andpmcticingphysicia~~, and the local health officer 
or registrar required to report the cause of death under Section 
193.005, Health and Safety Code, does not know the cause of 
death. When the local health officer or registrar of vital 
statistics whose duty it is to certify the cause of death does not 
know the cause of death, he shah so notify the medical examiner 
of the county in which the death occurred and request ,an 
inquest; and 

7. When a person dies who has been attended immediate& 
preceding his death by a du& licensed and practicing physician or 
physicians, and such physician or physicians are not certain as to 
the cause of death and are unable to certify with certainty the 
cause of death as required by Section 193.004, Health and Safety 
Code. In case of such uncertainty the attending physician or 
physicians, or the superintendent or general managei of the 
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hospital or institution in which the deceased shall have died, 
shall so report to the medical examiner of the county in which 
the death occurred, and request an inquest. 

(Emphases added). 

You state that currently, when a patient dies in an ambulance en route to the 
hospital, the ambulance continues on to the hospital where a physician pronounces 
the patient dead. Thereafter, the body is transported to the medical examiner’s 
laboratory for an inquest. You explain that the Tarrant County Emergency 
Physicians Advisory Board would like to alter this procedure “whereby the 
emergency room physician using the telemetry link between the hospital and the 
ambulance, could verify the death in transit and make the pronouncement of death 
via telemetry. The ambulance could then proceed to the medical examiner’s 
laboratory without stopping at the hospital.” Apparently, however, tbe medical 
profession in Tarrant County has concluded that the emergency room physician who 
monitors an ambulance patient via telemetry is an -attending physician,” which you 
state “would prevent the use of subdivision 6, section 6 of Article 49.25 of the Code 
of Crimimd Procedure.” 

You ask whether a physician who monitors an ambulance patient’s care via 
telemetry “attends” the death for purposes of section 6 of article 49.25 of the Code 
of Criminal Procedure. The relevant language in article 49.25 of the Code of 
Criminal Procedure has been law since at least 1965. See Acts 1965.59th Leg., vol. 
2, ch. 722, at 317. To our knowledge, “telemetry” technology was not commonly 
used in ambulances at that time. Thus, we do not believe that the legislature, in 
enacting this language in 1965, addressed the situation you describe. You suggest 
that Health and Safety Code provisions dealing with emergency medical services, see 
Health & Safety Code, 8 773.007, and rules promulgated thereunder, 22 T.A.C. 
9 197.4(e), imply that such a physician “attends” an ambulance patient for purposes 
of article 49.25. This is not necessarily the case, however, because there is no 
indication that the legislature, in enacting standards for emergency medical services 
in the Health and Safety Code, intended to affect the statutory requirements for 
conducting an inquest in the Code of Criminal Procedure. In the absence of any 
meaningful evidence of legislative intent, we are unable to provide a definitive 
answer to your question. Whether a physician who monitors an ambulance patient’s 
care via telemetry “attends” the death for purposes of section 6 of article 49.25 of the 
Code of Criminal Procedure is a question which should be resolved by the 
legislature. 
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SUMMARY 

Whether a physician who monitors an ambulance patient’s 
care via telemetry “attends” the death for purposes of section 6 
of article 49.25 of the Code of Criminal Procedure is a question 
which should be resolved by the legislature. 

Yours very truly, 

Mary R.“Crouter 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


