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Dear Mr. Resech: 

Letter Opinion No. 92-64 

Re: Whether businesses which style hair, 
apply makeup, and take a portrait for a 
single fee are subject to the Cosmetology 
Regulatory Act, V.T.C.S., article 8415a, and 
related questions (lD# .16516) . 

You inquire about the applicability of the Cosmetology Regulatory Act (the 
“act”), V.T.C.S. article 8451a, to businesses which will “style your hair, apply make- 
up, and take a portrait for one fee.” 

We first address your concern whether, assuming cosmetology services are 
performed at such establishments, the establishments are subject to the act’s 
requirements of licensure by the Texas Cosmetdou Commission. Section l(3) of 
the act defines “cosmetology” to include various practices performed “for 
compensation.” Section 9(b) of the act provides in pertinent part: “[a] person may 
not conduct or operate. . . any.. . place of business in which the practice of 
cosmetology is taught or practiced without first obtaining a license.” See also 
V.T.C.S. art. 8451a P 19 (beauty shop license), § 20 (specialty shop license). Section 
39, however, provides for various exemptions from the act’s provisions. Those 
exemptions relate to emergencies, licensed health care providers, makeup 
application, barbers, and services at nursing homes. Assuming that none of the act’s 
exemptions apply in a particular instance, we think it is clear that the establishments 
you are concerned about are subject to the act’s l&censure requirements if 
“cosmetology” services, within the meaning of the act, are in fact performed there.1 

‘The act requires kcosw both for persons performing cosmctological scniccs--see, e.g., 
section 10 (operator’s license)--and for persons maintaining establishments in which such services are 
performed. We understand you to be asking about kensure requirements for maintaioing such 
establishments and not about requirements pcrtairdng to those performing cosmetological services-- 
and we limit our response here accordingly. 
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We next address your concern as to whether the “for compensation” element 
of the definition of cosmetology is met despite the fact that compensation for the 
services rendered by the establishments at issue is in the form of a single price which 
includes compensation for non-cosmetological photographic setvices. Again 
section l(3) of the act defines “cosmetology” to include various practices performed 
“for compensation.~ We think it clear that the “for compensation” element of the 
definition is met even though the compensation is in the form of a single price which 
also includes compensation for non-cosmetological services. 

Fiiy, we address your concern whether the performance of “makeup 
removal” at the establishments in question constitutes the practice of cosmetology, 
thus subjecting such establishments to the licensure requirements of the act Again 
section 9(b) of the act provides in part that “[a] person may not 
operate.. . any.. . place of business in which the practice of cosmetology is.. . 
practiced without first obtaining a license. Section l(3) defines “cosmetology” to 
include “cleansing the face” “for compensation.” Id. .s 1(3)(B). Section 39(3), 
however, exempts from the act’s provisions “a person engaged in the business of or 
receiving compensation for makeup applications only. 

In our opinion, makeup removal at the establishments in question subjects 
them to the licensure requirements of the act. Makeup removal clearly falls within 
the “cleansing the face” language of the section l(3) definition of “cosmetology.” 
Also, as discussed above with reference to the 6rst question, we think that the 
compensation element of the section l(3) “definition of cosmetology’ is met even 
though the compensation for makeup removal is comprehended in a single price 
which also includes compensation for non-cosmetological services. Nor, bearing in 
mind the rule of statutory construction that exemptions are to be strictly construed, 
do we believe that the section 39(3) exemption for “makeup application” applies to 
“makeup removal.” 

SUMMARY 

A business which styles hair, applies makeup, and takes a 
portrait for a single fee and at which cosmetology service-s are 
performed is, under the circumstances discussed, subject to the 
l&censure requirements of the Cosmetology Regulatory Act, 
V.T.C.S. article 8451a. The “for compensation” element of the 
act’s detinition of “cosmetology” is met even though 
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compensation is in the form of a single price which also includes 
compensation for non-cosmetological setices. An establish- 
ment at which makeup removal is practiced is, under the 
circumstances discussed, subject to the licensure requirements of 
theact. 

Yours very truly, 

/ William Walker 
Assistant Attorney General 
~Opinion Committee 


