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DAN MORALES 
.ATTORSLY CESLRAL October 12,1992 

Honorable Betty Denton 
Chair 
Committee on Judiciary 
Texas House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Letter Opinion No. 92-65 

Re: Authority of the Board of Barber 
Examiners to require a barber who rents 
or leases space in an existing, licensed 
barber shop to obtain a “Booth Rental 
Permit” (IDX 16699) 

Dear Representative Denton: 

You ask whether the State Board of Barber Examiners is authorized to 
“require a barber who contracts, leases or rents space from an existing licensed 
barber shop to have an individual ‘Booth Rental Permit’ and to pay a fee of $50.00 
to acquire the permit.” In our opinion. the board’s requirement of a booth rental 
permit exceeds the board’s authority under the applicable statutes and is therefore 
invalid. See, e.8., Ki$v v. Industrial Accident Bd.. 358 S.W.2d 874 (Tex. Civ. 
App.-Austin 1962, writ ref d) (agency actions may not exceed statutory authority). 

Attorney General Letter Opinion No. 90-87 (MO), a copy of which is 
enclosed, dealt, in pan, with a similar question in regard to the authority of the 
Cosmetology Commission to issue a distinct booth rental license. That opinion 
concluded that, under the cosmetology act as then written, the only kind of license 
the commission was authorized to require for facilities where general cosmetology 
was practiced was a “beauty shop license” under section 19 of the Cosmetology 
Regulatory Act, article 8451% V.T.C.S. Signitlcantly, after the issuance of that 
opinion, the legislature added section 20A to the Cosmetology Act to expressly 
provide for “booth rental licenses.” Acts 1991,72d Leg., ch. 626,s 14. 

Similarly, the Texas Barber Law, article 8407a, V.T.C.S., which regulates 
barbers and barber shops, provides in section 3, for the Board of Barber Examiners’ 
issuance of “barber shop permits.” The statute makes no provision for other kinds of 
permits for locations where general barbering is to be practiced. See 55 19 (permit 
for barber school or college); l5a (manicurist specialty shop permit); 18 (wig 
specialty shop permit); 18.1 (wig school permit). As the Barber Act makes no 
provision for “booth rental permits,” and particularly as the very similar statute, the 
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Cosmetology Regulatory Act, now contains a specific provision for “booth rental 
licenses,” we conclude that the Board of Barber Examiners has no authority under 
its statute, as currently written, to require and issue “booth rental permits.” 

We note tInally, however, that although we have concluded that the board is 
not authorized, under its act to issue distinct %ootb rental permits,” it nevertheless 
possesses broad powers to adopt rules and regulations, consistent with the Barber 
Act, for barbers and barbering locations. See id. 0 2& (board has power “to regulate 
the practice.. .of barbering in all its particulars in keeping with the purposes and 
intent of [the] Act”). As we stated in Attorney General Letter Gpiion 9CUJ7 with 
respect to the powers of the Cosmetology Commission under the Cosmetology 
Regulatory Act as the latter existed at the time of that opinion’s issuance, we think 
that the Board of Barber Examiners, here, although it does not have the power to 
require distinct booth rental permits, has authority under its act to promulgate 
regulations directed at the booth rental practices the board appears to be concerned 
about, so long as such regulations are consistent with the barber act and other 
applicable law. 

SUMMARY 

The State Board of Barber Examiners has no authority to 
require a barber who contracts or rents space from an existing 
liwnsed barber shop to have an individual “Booth Rental 
Permit.” 

Yours very truly, 

William Walker 
&&ant Attorney Genera) 
Opinion Committee 
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Enclosure: LO90-87 (1990) 


