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Dear Mr. Horka: 

You have requested our opinion regarding whether an individual may be 
employed simultaneously as a constable and as a courtroom bailiff for the 356th 
District Court, located in the same county. 

In criminal matters, article 36.24 of the Code of Criminal Procedure requires 
the “sheriff of the county” to 

furnish the court with a bailiff during the trial of any case to 
attend the wants of the jury and to act under the direction of the 
court. . . . 

Various provisions of chapter 53 of the Government Code authorize particular 
courts to appoint courtroom bailiffs, but none of these statutes are applicable to the 
356th District Court.’ In any event, the statutes make clear that a courtroom bailiff, 
while attending court, is under the control of the presiding judge. 

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution prohibits one individual 
from simultaneously holding more than one “office of emolument.” The position of 
constable, an elected official who receives compensation, is obviously an “office of 
emolument.” See Local Gov’t Code 99 154.001- 154.002. On the other hand, it is 

‘Grand jury baili&, who are appointed by both the court and the district attorney, arc 
governed by article 19.36 of the Code of Crimiial Procedure. You indicate that your inquiry does not 
relate to such persons. 
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equally clear that a courtroom bailii, who, as noted. is always under the direct 
supervision of the presiding judge, does not occupy an “office of emolument.” 

The common-law doctrine of incompatibility precludes one person from 
holding two positions whenever one might “impose its policies on the other or 
subject it to control in some other way.” Attorney General Opinions JM-129. 
JM-133 (1984). A constable’s duties consist primarily in executing service of process 
and attending sessions of justice court. Local Gov’t Code 0 86.021. No provision of 
any statute indicates that the position of constable would be incompatible with that 
of courtroom bailiff in district court. See Attorney General Opinion JM485 (1986) 
(common-law doctrine of incompatibility does not, as a matter of law, prohibit a 
constable from serving simultaneously as jailer). 

We conclude, therefore, that a constable is not precluded from serving 
simultaneously as a courtroom bailii for a district court located in the county which 
he also serves as constable. 

SUMMARY 

A constable is not precluded from serving simultaneously as 
a courtroom bailii for a district court located in the county 
which he also serves as constable. 

Yours very truly, 

Rick Gilpin 
Deputy Chief 
Gpiion Committee 


