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Chairman

Committee on County Affairs Re: Whether Insurance Code article
Texas House of Representatives 21.48A, section 2(e) authorizes an insurance
P. O. Box. 2910 agent to collect a substitution fee from a
Austin, Texas 78768-2910 lender if the lender sells a mortgage and

requests from the insurance agent an en-
dorsement reflecting the change (RQ-305)

Dear Chairman Eckels:

You have asked us to consider whether article 21.48A, section 2(e) of the
Insurance Code! authorizes an insurance agent to collect a substitution fee from a
lender if the lender sells the mortgage in the secondary mortgage market and
requests from the insurance agent an endorsement reflecting the change. We do not
believe that article 21.48A, section 2(e) of the Insurance Code applies to the
situation about which you ask; we therefore conclude that section 2(e) does not
authorize an insurance agent to collect a fee from a lender in the circomstances you
describe.

Article 21.48A, section 2(e) of the Insurance Code provides as follows:

Upon the sale or transfer of its ownership interest in real or
personal property, a lender is subject to the payment of a
substitution fee as described in Section 2(a) of this article and
the lender may not, directly or indirectly, charge the borrower
for such substitution fee.

1We note that the Seventy-second Legislature added two sections labelled 2(e) to article
21.48A of the Insurance Code. See Acts 1991, 72d Leg., ch. 327, § 2, at 1369-70; Acts 1991, 72d Leg.,
ch. 242, § 1131, at 1068. The two enactments do not conflict; thus, we will construc each to operate
within the Limits of its own terms 50 as not to conflict with the other. Attorney General Opinion
JM-914 (1988) at 7 (quoting 1A SUTHERLAND STATUTORY CONSTRUCTION § 23.17 (4th ed.)). Your
question involves construction of section 2(e) as added by Acts 1991, 72d Leg., ch. 242, § 11.31, at 10¢8.
For purposes of this letter, therefore, we will refer to that section as "2(¢)."
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Subsection (e) thus attempts to subject a lender to the payment of a "substitution
fee" as section 2(a) describes such a fee. Section 2(a) provides as follows:

No Lender shall require a fee of over Ten Dollars ($10.00)
for the substitution by the Borrower of an insurance policy for
another insurance policy still in effect, or require any fee for the
furnishing by the Borrower of an insurance policy for an existing
policy upon termination of the existing policy, when such
insurance policy is provided through an insurance company duly
licensed to do business in the State of Texas pursuant to the
provisions of this Insurance Code.

We do not believe that subsection 2(e) applies to the situation about which
you ask2 In our opinion, therefore, article 21.48A, section 2(e) does not authorize
an insurance agent to collect a "substitution fee" from a lender if the lender sells a

mortgage and requests from the insurance agent an endorsement reflecting the
change. :

SUMMARYX

Article 21.48A, section 2(e) of the Insurance Code does not
authorize an insurance agent to collect a fee from a lender if the
lender sells a mortgage and requests from the insurance agent
an endorsement reflecting the change.

Very truly yours,

Kymberly Jﬁgge %L/

Assistant Attorney General
Opinion Committee

2In our opinion, the language of article 21.48A, section 2(c) of the Insurance Code is unclear
as to which situations it applies, and as to which persons it authorizes to collect a fee from lenders.
Additionally, the use of the term “substitution fee” is unclear to us, as subsection (¢) appears to involve
a different situation from that articulated in subsection (a). For these reasons, we believe that a court
might find subsection (¢) void for vagueness. See Galveston, H. & SA. Ry. Co. v. Duty, 277 S.W. 1057,
1059 (Tex. Comm’n App. 1925, judgm’t adopted) (statute that fails sufficiently to define duty statute
secks to impose or acts statute secks to prohibit is wholly void); 67 TEX. JUR. 3D Statutes § 20, at 555
(1989).



