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Dear Senator Armbrister:

You have asked us to determine whether the Texas Racing Commission (the
"commission") may require a class 2 racetrack licensee that has had its license reinstated
pursuant to section 6,19 of the Texas Racing Act (the "act"), V.T.C.S. article 179, to pay
an annual fee in accordance with section 6.18(b) of the act and title 16 Texas
Administrative Code section 305.71. Sections 6.18 and 6.19 of the act state in pertinent
part as follows:

Term of license; restrictions on racetracks

Sec. 6.18. (a) A racetrack license issued under this article is

perpetual. The commission may suspend or revoke a license as
provided by this Act.

(b) The commission may prescribe a reasonable annual fee to be
paid by each racetrack licensee. The fee must be in an amount
sufficient to provide that the total amount of fees imposed under this
section, together with the license fees prescribed under Section
5.01(b) of this Act, is sufficient to pay the costs of administering and
enforcing this Act,

Reinstatement of certain licenses

Sec. 6.19. (a) A class 2 racetrack license revoked by the
commission before September 1, 1991, for the licensee's failure to
demonstrate financial responsibility may be reinstated as provided by
this section.
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(b) A licensee to which this section applies must apply for
reinstatement not later than January 1, 1992. The commission may
not require the licensee to pay an application or renewal fee.

(d) The commission shall reinstate the license and may not
revoke or suspend the license before the second anniversary of the
date that it is reinstated unless it finds that:

(1) material grounds that cannot be cured, other than the
licensee's inability to demonstrate financial responsibility, exist
for dental, revocation, or suspension of the license;

(2) the licensee is or has been the subject of a voluntary
or involuntary proceeding under the Bankruptcy Code (Title 11
U.S.C), or

(3) another person has obtained a racetrack license for
the racetrack facility for which the licensee obtained the license.

(e) A license reinstated under this section expires on the second
anniversary of the date that it is reinstated.! [Footnote added].

Pursuant to section 6.18(b), the commission promulgated a rule setting the
amounts of annual fees.?2 See 16 Tex. Reg. 7482 (1991) (to be codified as 16 T.A.C.
§ 305.71); 16 Tex. Reg. 6349 (1991). The rule establishes a two-tier structure for annual
fees: a fixed base fee of $10,000 and a variable daily fee based on the handle? for each
performance conducted by the association. See 16 Tex. Reg. 7482 (1991) (to be codified
as 16 T.A.C. § 305.71(a), (b)); 16 Tex. Reg. 6349 (1991).

In Letter Opinion No. 92-001 (1992), this office determined that section 6.19 applied not only to
licenses that the commission actually had revoked, but also to licenses that the commission constructively
had revoked. Thus, section 6.19(a) applies to any licensee who, because he or she was unable to
demonstrate financial responsibility, surrendered the racetrack license to the commission, or whose
license expired because he or she withdrew the application for renewal, or whose license the commission
had refused to renew.

ZAlthough the commission promulgated the rule setting the amounts of annual fees and annual
renewal fees in 1991, the 1992-93 supplement to title 16 of the Texas Administrative Code does not
incorporate the revised language. This appears to be an error that occurred during the publication of the
supplement to the Texas Administrative Code.

3The regulations define *handle” as *[t]he total amount of money wagered at a racetrack during a
particular period.” 16 T.A.C. § 301.1,
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We understand that the commission reinstated the South Texas Race Association's
(the “association") class 2 racetrack license pursuant to section 6.19 of the act.
Subsequently, the commission sought to collect the $10,000 annual fee provided by
section 6.18 of the act and section 305.71 of title 16 of the Texas Administrative Code.
The association protests paying the fee, arguing that section 6.19(b) exempts it from
paying the fee because the annual fee the commission has established is substantively the
same as the renewal fee that section exempts it from paying. We agree with the
association's conclusion.

The Texas Legislature added sections 6.18 and 6.19 to the act in 1991. See Acts
1991, 72d Leg., ch. 386, § 38, at 1458. The committee bill analysis for the bill proposing
these sections states that section 6.18 provides that a racetrack license is perpetual "upon
payment of an annual fee." House Comm. on Urban Affairs, Bill Analysis, C.S.H.B. 2263,
72d Leg. (1992) at 3. The legislature intended that the commission would assess the
annual fees in amounts which, together with other fees, would be sufficient to cover the
costs of administering and enforcing the act. House Research Organization, Bill Analysis,
C.S.HB. 2263, 72d Leg. (1992) at 6.

Prior to the 1991 amendments, the act directed the commission to require each
licensee to apply for a renewal license and pay a renewal fee. See V.T.C.S. art. 179,
§ 6.03(b) (amended by Acts 1991, 72d Leg., ch. 386, § 24, at 1451-52). In accordance
with the prior version of section 6.03, the commission enacted a rule requiring a racetrack
licensee to pay an annual renewal fee that was substantially identical in amount and
structure to the annual fee the commission now requires. See 16 T.A.C. §305.71
(amended by 16 Tex. Reg. 7482 (1991) (to be codified as 16 T.A.C. § 305.71(a)); 16 Tex.
Reg. 6349 (1991)); supra note 2. See generally House Comm. on Urban Affairs, Bill
Analysis, C.S.H.B. 2263, 72d Leg. (1992) at 3 (stating that racetrack licenses--except
those the commission has reinstated pursuant to section 6.19--are perpetual unless licensee
refuses to pay annual fee).

In our opinion, the "annual renewal fee" and the "annual fee" are substantially
identical. Additionally, we believe that, by enacting section 6.19 of the act, the legislature
intended to exempt reinstated licensees from paying an annual kind of fee that other
licensees are required to pay to keep their racetrack licenses. Accordingly, we read
section 6.19(b) to preclude the commission from charging a reinstated licensee an annual
fee. Of course, upon the expiration of the reinstated license pursuant to section 6.19(e),
the commission may charge the licensee an annual fee.
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SUMMARY

The Texas Racing Commission may not, pursuant to section
6.19(b) of the Texas Racing Act, V.T.C.S. article 179, require a
class 2 racetrack licensee whose license the commission has
reinstated in accordance with section 6.19(a) to pay an annual fee.

Yours very truly,

K ly K. Oltrogge E 5 ;g

Assistant Attorney General
Opinion Committee



