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Dear Representative Hilderbran: 

You have requested our opinion regarding that portion of article XVJ, section 40, 
Texas Constitution, which permits 

[s]tate employees or other individuals who receive all or part of their 
compensation either directly or indirectly from funds of the State of 
Texas and who are not State officers, permits [to serve] as members 
of the governing bodies of school districts, cities, towns, or other 
local governmental districts; provided, however, that such State 
employees or other individuals shall receive no salary for serving as 
members of such governing bodies. 

You indicate that an internal memorandum issued in January, 1988, by a division of the 
Office of the Attorney General construed this exception to permit a state employee to 
serve as a member of the board of directors of a municipal utility district and to accept per 
diem compensation for such service. 

Subsection 54.114(a) of the Water Code authorizes each director of a municipal 
utility district to receive, as “fees of office,” not more than $50.00 per day for each day of 
service, up to a maximum amount of $200.00 per month. The 1988 memorandum 
concluded that this allowance “is not in the nature of a salary or ‘emolument’,” and “may 
be considered a reimbursement of expenses.” Although it is true that a mere 
reimbursement of expenses does not constitute “compensation” for purposes of article 
XVI, section 40, it is also true that, in order to qualify as “reimbursement,” the amount 
paid to the individual must correspond to the actual expenses incurred. A payment of 
$10.00 per meeting attended, up to a maximum of $520.00 per year, qualifies as 
“compensation.” Wills v. Porrs, 377 S.W.2d 622 (Tex. 1964). Likewise, a payment of 
$5.00 per meeting, with a maximum allowable of $10.00 per month, constitutes something 
more than “reimbursement of expenses.” Attorney General Opinion TM-704 (1987). 
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In the situation you describe, any doubt about the nature of the $50.00 per diem 
allowance is obviated by subsection (b) of section 54.114 of the Water Code, which 
declares that 

[u]pon approval by the board, a director may be reimbursed for 
travel or other expenses incurred on behalf of the district upon 
presentation of a veriiied statement. 

Since subsection (b) clearly provides for reimbursement of expenses, any payment 
rendered pursuant to subsection (a) must necessarily be regarded aa “salary” or 
“compensation.” Accordingly, a state employee may serve on the board of directors of a 
municipal utility district only if she receives no compensation therefor.’ 

SUMMARY 

A state employee may serve on the board of directors of a 
municipal utility district provided she declines to accept any 
compensation for that position other than reimbursement of actual 
expenses. 

Yours very truly, 

Pick Gilpin 
Deputy Chief 
Opinion Committee 

‘We note that, under that ption of article XVI, section 40, which prohibits the holdin of more 
thanone”~~of~l~“theindividualmaynotqualifyfortbe~~officesimplybyrefusingto 
aaxpt the pro&red compensation, since the compensation “is an incident to the title of office.” Markwell 
v. Gahwton County. 186 S.W.2d 273 (Tex. App.-Galveston 1945, wit refd); see ah Attomey General 
Opinions JM-704. supra; M-333 (1985); Attorney General Letter Opinion No. 88-49 (1988). In order to 
make sense, however, the proviso under cotuidemtion hem must be conshed to conremprate a rehsal of 
COmpcnsation 


