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Dear Mr. McDaniel: 

You advise that, as of the time of your request, August 31, 1992, Sabine County 
had five justice of the peace precincts and five justices of the peace, whose terms began in 
1991. However, pursuant to article V, section 18(a) of the Texas Constitution, the 
commissioners court has redistricted the county into only two justice of the peace 
precincts, effective January 1, 1993. One of the five incumbent justices of the peace 
resides in new precinct one and four in new precinct two. Article V, section 18(c) of the 
Texas Constitution provides for incumbent justices of the peace in office at the time of 
redistricting serving out the terms for which they were elected. You ask whether these 
mcumbent justices will “serve in the new boundaries, regardless of where the lines were 
when they were elected, or will the old lines remain in effect until the current terms are 
completed (January 1, 1995)?” 

Article V, section 18(c) of the Texas Constitution provides in relevant part: 

When the boundaries of justice of the peace and constable 
precincts are changed, each Justice and Constable in office on the 
effective date of the change, or elected to a term of office beginning 
on or atIer the effective date of the change, shah serve in the precinct 
in which the person resides for the term to which each was elected or 
appointed, even though the change in boundaries places the person’s 
residence outside the precinct for which he was elected or appointed, 
abolishes the precinct for which he was elected or appointed, or 
temporarily results in extra Justices or Constables serving in a 
precinct. 

Article V, section 18(c) is intended to provide a procedure for the “transition in office for 
justices of the peace. each time their. boundaries are changed.” TEX. LEGIS. 
COUNCIL, INFO. REP. NO. 83-4, ANALYSES 0~ PROPOSED CONSTITUTIONAL 
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AMENDMENTS APFZARlNG ON NOV. 8, 1983 BALLOT, at 8-10 (Aug. 1983)’ In our 
opinion, the provision, on its face, requires that, when precinct boundaries are changed, 
each incumbent justice of the peace is to serve in the new precinct in which he “resides” 
“on the effective date of the change.” Accordingly, the Sabine County justices of the 
peace who reside within the boundaries of new precinct one on January 1, 1993, would 
thereafter serve in new precinct one until the expiration of their terms; likewise, those 
justices of the peace who reside on that date within the boundaries of new precinct two, 
would serve in new precinct two. 

You also ask what would be the effect of such an incumbent justice’s moving, after 
the effective date of the reduction in precincts, from new precinct number two to new 
precinct number one. In Attorney General Opinion H-1069 (1977), this office stated: 

Article 1.05, Texas Election Coder, provides that a candidate for 
justice of the peace must have resided in the precinct for six months, 
However, the statutes are silent with respect to whether he must 
remain in the precinct afler he is elected and qualifies for office. 
Article 16, section 14 of the Texas Constitution requires a justice of 
the peace to reside in the county which he serves, but makes no 
mention of precincts. 

[I]t is our opinion that a justice of the peace may move to a 
different precinct of his county without vacating his office. 

We adhere to the conclusion of Attorney General Opinion H-1069. Article XVI, section 
14 of the Texas Constitution, on which it primarily relies, requires only that “county or 
district or county officers” “reside” “within their districts or counties.” The United States 
Supreme Court indicated in a 1975 decision--Zfarris Coun@ Comm’rs Court v. Moore, 
420 U.S. 77 (1975), n. 1. at 873--that Texas “[c]ounty commissioners are not required 
to reside in their precincts for their fir11 terms.” 420 U.S. at 80 n.1 (citing Childress 
Coun@ v. Sachse, 310 S.W.2d 414 (Tex. Civ. App.-Amarillo), afsd per curiam, 312 
S.W.2d 380 (Tex. 1958)); see also Harrison v. Chesshir, 3 16 S.W.2d 909 (Tex. Civ. 
App.--Amarillo 1958), rev’d on other grounds, 320 S.W.2d 814 (Tex. 1959); Attorney 
General Opinion O-6905 (1945). It is not apparent why justices of the peace should be 
treated differently under article XVI, section 14 than county commissioners--justices and 

‘It appears that the proposal of the amendment was prcmpted in part by the Texas Supreme 
Court’s holding the previous year, in Tmrmt County v. Ashmore, 635 S.W.Zd 417 (Tex.), cert. denied, 
459 U.S. 1038 (1982), that so long as they were afforded some degree of due process, justices of the peace 
had no mnstitntional right to remain in ottice when redistricting altered the configurations of the 
precincts to which they had ken elected. 

zArticle 1.05 of the Texas Election Cede is now codified at Election Code section 141.001. 
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commissioners both being “county officers” elected from precincts. Nor do we find any 
law which would suggest that the rule in Attorney General Opinion H-1069 would not 
apply in the situation you ask about--a justice’s moving his residence outside of the 
precinct to which he had been assigned by operation of a change in precinct lines under 
article V, section 18, a&r the effective date of such change. 

We do note that we find the application of the rule-that a justice of the peace may 
move outside his precinct anywhere in the county without atfecting his tenure in that 
precinct--troubling, in the situation where the move precedes, rather than follows, a 
change in precinct lines under article V, section 18. Under what we have taken in 
response to your first question to be the clear meaning of subsection (c) article V, section 
IS--that the justice of the peace serves out his tetm, after such a change, in the new 
precinct in which he “resides” on the date of the change--a justice’s move preceding such a 
change could result in his serving in a new precinct which bore no relation to the precinct 
from which he was elected and later moved. Generally, applying the rule together with 
article V, section 18 leads to the somewhat anomalous result that a justice’s moving 
elsewhere in the county, if there has been no redistricting, has no effect on his right to 
serve in the precinct in which he was elected; nor would his move after the effective date 
of redistricting affect his tenure in the new precinct in which he was to serve the remainder 
of his term by operation of article V, section 18(c). Only a movefollowed by redistricting 
would have an effect on where the justice was to serve: article V, section 18(c) provides 
that he is to then serve out the rest of his term in the new precinct whose territory he had 
moved to prior to redistricting and where he “resides” on the effective date of the 
redistricting. 

It might be urged that in adopting subsection (c) the legislature and the voters had 
assumed that a justice would, in the event of redistricting, still reside in the precinct in 
which he had been elected, i.e., they did not take account of the rule which would have 
permitted a justice to have changed his residence to anywhere else in the county. Indeed 
the various scenarios contemplated in the provisions of subsection (c) following the “even 
though” language do not include the situation where a justice has moved outside of his 
precinct prior to redistricting; those scenarios all contemplate situations where the precinct 
lines have changed but the justice’s residence has not. 

It might also be argued that the amendment adopting the provisions of subsection 
(c) impliedly overruled the rule stated in Attorney General Opinion H-1069 and the 
authorities on which it is based. However, we find nothing in the legislative history of the 
amendment indicating such an intent. See H.J.R. 91, Acts 1983, 68th Leg., at 6721, 6722; 
TEX. LEGIS. COUNCIL, INFO. REP. NO. 83-4, supra. Nor, by analogy with the rule that 
implied repeals are not favored in construing the interaction of statutes, do we think that 
the arguable anomalies that the application of subsection (c) of article V, section 18 
together with the rule in Attorney General Opinion H-1069 may produce in certain 
situations, rise to a level warranting reading the former as impliedly overruling the latter. 
Our construction here of the constitutional provision is, we believe, amply supported by its 
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plain language. The tule stated in Attorney General Opiion H-1669 is, similarly, well 
based in prior case law and opinions of this office. We do not feel at liberty in the opinion 
process to depart from either construction just because the interaction of the constitutional 
provision and the long-standing rule that justices may move outside their precincts without 
affecting their jurisdictions or tenures may in certain situations lead to somewhat troubling 
results. 

We do note finally that you do not ask about, and we do not address here, the 
interaction, in particular situations, of the rules stated herein with the requirements of the 
federal Voting Rights Act of 1965 that changes affecting voting must be approved by 
either the United States Justice Department or the federal judiciary. See 42 U.S.C. 1973c. 
Nor do we address other constitutional issues to which the application of these rules may 
give rise. Resolution of such issues would in any case depend, at least in part, on the 
particular factual scenario in question. 

SUMMARY 

Pursuant to article V, section 18(c) of the Texas Constitution a 
justice of the peace in office on the effective date of a change of 
precinct boundaries does not lose his office but rather serves in the 
new precinct where the justice of the peace resides on the effective 
date of the change for the term to which the justice of the peace was 
elected or appointed. 

After election or redistricting, a justice of the peace need not 
continue to reside in the precinct in which he serves in order to retain 
office in that precinct so long as he continues to reside in the county 
in which he serves. 

Very truly yours, 

1 William Walker 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


