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Texas House of Representatives holdmg and moornpatiblhty of office to
P.O. Box 2910 members of the board of directors of the
Austin, Texas 78768-2910 Edwards Aquifer Authority (RQ-581)
Dear Representative Linebarger:

You have asked about the doctrines of dual office holding and incompatibility of
office as they apply to persons appointed to the board of directors of the newly mandated
Edwards Aquifer Authority (the "EAA"). In particular, you are concerned that one or
both of these doctrines will preclude certain individuals from appointment to the EAA's
board of directors.

With the passage of S.B. 1477 in 1993, the legislature created the EAA under
article XVI, section 59 of the Texas Constitution and abolished the Edwards Underground
Water District (the "EUWD"). See Acts 1993, 73d Leg,, ch. 626, §§ 1.02, 1.41(a). The
provisions creating the EAA and abolishing the EUWD are effective September 1, 1993.
See id. § 4.02. The EAA, a conservation and reclamation district, encompasses all or part
of Atascosa, Bexar, Caldwell, Comal, Guadalupe, Hays, Medina, and Uvalde counties.
See id. §§ 1.02, 1.04. The area within the EAA thus includes all of the area that has been
in the EUWD, which currently encompasses all or part of Bexar, Comal, and Hays
counties, as well as some additional territory not currently under the jurisdiction of the

. EUWD. Compare id. § 1.04(b) with Acts 1987, 70th Leg., ch. 333, § 1, at 1747-48.

A board of nine directors is to govern the EAA. See id. § 1.09(a). The members
of the board are to be appointed as follows:

(1) & member appointed by the South Central Texas Water
Advisory Committee created by [section 1.10] of this Act;

(2) three residents of Bexar County, with two residents
appointed by the governing body of the city of San Antonio and one
resident appointed by the Commissioners Court of Bexar County to
represent cities and communities in the county other than the city of
San Antonio;
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(3) one resident of Coma! County or the city of New Braunfels
appointed by the Commissioners Court of Comal County;

(4) one resident of Hays County appointed by the governing
body of the city of San Marcos;

(5) one resident of Medina County appointed by the governing
body of the Medina Underground Water Conservation District;

(6) one resident of Uvalde County appointed by the governing
body of the Uvalde Underground Water Conservation District, and

(7) one person appointed in rotation who is from Atascosa,
Medine, or Uvalde counties, with that person appointed by the
goveming body of the Evergreen Underground Water District, by the
Medina Underground Water Conservation District, or by the Uvalde
County Underground Water Conservation District, with the person
sppointed by the Evergreen Underground Water District serving the
first term, followed by a person appointed by the Medina
Underground Water Conservation District to serve the second term,
followed by a person appointed by the Uvalde County Underground
Water Conservation District to serve the third term, and rotating in
that order of appointment for subsequent terms.

1d. § 1.09(b).

Section 1.11 provides the board and the EAA with general powers and duties,
which include: rule-meking; regulsting permits for the withdrawal of water from the
Edwards Aquifer; closing sbandoned, wasteful, or dangerous wells; enforcing chapter 32
of the Water Code (relating to the regulation of water well drillers); and collecting and
keeping water well drillers' Jogs in accordance with chepter 32 of the Water Code.
Section 1.15(a) requires the EAA to manage withdrawals and withdrawal points from the
aquifer. Accordingly, the EAA is empowered to issue regular, term, and emergency
permits to persons seeking to withdraw water from the aquifer.! Jd. § 1.15(c). The EAA
may not levy a property tax (id. § 1.28(a)), but it may issue "revenue bonds to finance the
purchase of land or the purchase, construction, or installation of facilities or equipment”
(id. § 1.28(b)). The EAA also will receive revenues from fees it will collect from users of
the aguifer and downstream water rights holders. See id. § 1.29.

In general, & person without 3 permit may not withdraw water from the aquifer or coustruct a
well, /d. § 1.15(0). Bur see id, §§ 1.17, 1.33 (providing for interim suthorization of person with existing
producing well on Scpiember 1, 1993, and exempting wells that produce no more than 25,000 gations of
watzr a day for domestic or livestock use). '
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We have been asked if the doctrines of dual office holding and incompatibility of
office pose a problem for a member of the EAA board of directors who is also on the
goveming board of another governmental entity. We conclude that holding an office in
addition to membership on the EAA board does mot implicste the constitutional
prohibition against dua! office holding. On the other hand, with regard to the doctrine of
incompatibility of office, we cannot provide a definite answer because we are not informed
specifically what the other governmenta! entity is. We can, however, provide some
general guidelines regarding incompatibility that may be helpful.

Article XV1, section 40 of the Texas Constitution provides that, with various
exceptions, "[n]o person shall hold or exercise at the same time, more than one civil office
of emolument.”" Section 40 applies only to persons who profit monetarily from their
office. 2 D. BRADEN, THE CONSTITUTION OF THE STATE OF TEXAS: AN ANNOTATED
AND COMPARATIVE ANALYSIS 777 {1977) (citing Jrwin v. State, 177 $.W.28 970 (1944))
{citation omitted), see also Attorney Genera! Opinion MW-450 (defining "emolument”).
Under section 1.09(f) of the law creating the EAA, an EAA board member receives no
compensation for service on the board, although the member is entitled to reimbursement
for actual and necessary expenses that the member incurs in the performance of his or her
duties. Consequently, we conclude that'a member of the EAA board would not violate
~ the constitutional prohibition against dual office holding if the member holds, in addition
to the position on the EAA board, a "civil office of emohiment.” Bur see Attorney
General Opinion JM-1266 (1990) at 3 (and authorities cited therein) (indicating that
"reimbursement” in excess of actual expenses constitutes compensation for purposes of
article XV1, section 40 of Texas Constitution).

The common-law doctrine of incompatibility, however, may prohibit a member of
the governing board of another governmental body from serving as a member of the EAA.
The common-law doctrine of incompatibility has muitiple facets. First, the common-law
doctrine of incompatibility disqualifies all officers who have the appointing power from
appointing themselves to a different position. Ehlinger v. Clark, 8 S W.2d 666, 673-74
(Tex. 1928); St. Louis Southwestern Ry. Co. of Texas v. Naples indep. Sch. Dist., 30
S.W.2d 703, 706 (Tex. Civ. App.~Texarkanz 1930, no writ); Attorney General Opinions
JM-934 (1988) at 3; C-452 (1965) at 3; O-410 (1939) at 5.9. As the Texas Supreme
Court has stated:

It is becanse of the obvious incompatibility of being both a member
of a body making the appointment and an appointee of that body that
the courts have with great unanimity throughout the country declared
that all officers who have the appointing power are disqualified for
appointment to the offices to which they may appoint.

Ehlinger, 8 SW.2d st 674. Thus, unless a specific statute provides otherwise, a public
governing body must not sppoint one of its members to an office or position while that
person remains a member of the govemning body. Attorney General Opinion C-452 at 3,
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see Attorney General Opinion JM-1157 (1990) at 3. Any appointment that contravenes
this common-law principle is void as & marier of law. Ehlinger, 8 S.W.24d at 673-74, 5.
Louis Southwestern Ry. Co. of Texas, 30 S.W.2d at 706, Attorney General Opinion C-452
At 4. See generally Letter Opinion No. 92-8 (1992).

Second, the common-law doctrine of incompatibility prevents one person from
holding two positions if the duties are inconsistent or in conflict. See Attorney General
Opinion JM-203 (1984) at 3 [and sources cited therein]. To determine whether a position
is an "office,” we apply the test the Texas Supreme Court adopted in Aldine Independent
School District v. Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955). Under the test, a public
officer is one upon whom the legislature has conferred any sovereign function of the
government to be exercised by the officer for the benefit of the public largely independent
of the control of others. Aldine, 280 S.W.2d at 583 (quoting Dunbar v. Brazaria County,
224 S.W.2d 738, 740-4] (Tex. Civ. App ~Galveston 1949, writ ref'd)). A member of the
EAA board of directors is 8 public officer; consequently, he or she may not hold another
position~whether office or employment—with duties that are inconsistent or in conflict
with the duties of the EAA board.

_ Because the EAA has no authority to Jevy property texes, it is not apparent to us
that the office of board member of the EAA would be incompatible with any other
position. See Attorney General Opinions JM-1266 (1990) at 4;, JM-129 (1984) at 2,
Letter Opinion No. 92-10 (1992) at 1, 4. However, specific circumstances may arise in
which the office of board member of the EAA is incompatible with another position. In
such instances, it should be borme in mind that en officer who accepts a second
incompatible office is deemed to have resigned the first office. Attorney General Opinion
TM-203 (1984) at 10 (citing Thomas v. Abernathy County Line Indep. Sch. Dist., 290
S.W. 152 (Tex. Comm'n App. 1927, judgm't adopted)).

Finally, the common-law doctrine of incompatibility prevents one person from
bolding an office and a public employment if one is subordinate to the other. See Attorney
General Opinion JM-203 at 3 {and sources cited therein]. As we determined above,
membership on the board of the EAA is an "office™ for purposes of the doctrine of
incompatibility. Thus, the EAA may not employ a member of the EAA board. See Letter
Opinion No. 89-57 (1989). Cf. Attorney Genera! Opinion JM-1087 (1989). Because you
have not provided us with any specific situations in which a prospective EAA board
member also holds a public employment, however, we cannot determine whether one
position is subordinate to the other, thereby contravening the doctrine of incompatibility,
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SUMMARY

Because section 1.09(f) of the act creating the Edwards Aquifer
Authority, Acts 1993, 73d Leg., ch. 626, provides that a member of
the EAA board of directors receives no compensation for service on
the board, the constitutional prohibition sgainst dual office holding
does not preclude the member from holding, in addition to the
position on the EAA board, a "civil office of emolument.”

The governing body of an entity that is authorized to make an
appointment to the board of directors of the EAA may not appoint
one of its own members to that position. An appointed member of
the EAA board may not be employed by the EAA in any other
capacity. Whether membership on the EAA board is inconsistent or
in conflict with any other office or employment requires the
determination of facts that have not been presented to us and that, in
any event, could not be addressed in the opinion process.

Yours very truly,

Kymberly K. Olfrogge 32(1

Assigtant Attorney General
Opinion Committee



