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of the Family Code require the Department 
of Public Safety to destroy or seal records of 
crimes committed by juveniles prior to 1975, 
and related question (ID# 20341) 

You explain that you have received a letter 6om a citizen who was convicted of 
auto theft in Angelii County in 1961. He was 15 years old at the time. Apparently, he 
has had no subsequent arrests or convictions. You state that while Angelina County 
destroyed his juvenile record,’ the Department of Public Safety (“DPS”) “still maintains 
active tiles on his juvenile record of more than 30 years ago under the excuse that the 
statute did not pass until 1975.” In essence, you ask under what authority DPS holds and 
dkeminates these records, and whether sections 5 1.14 through 5 1.16 of the Family Code 
require DPS to destroy or seal records of crimes committed by juveniles prior to 1973. 

ln a letter brief submitted to this office, DPS states that it is authorized to maintain 
these records because in l%l, it was the central criminal records depository for the state, 
and, under the law at the time, “[tlhere was no prohibition . . against maintaining juvenile 
arrest records in the Central Record Depository.” We agree. Under section 411.042 of 
the Chmrnment Code, and its predecessor statute, article 4413(14), V.T.C.S., DPS is 
required to maintain information about persons charged with crimes. See Gov’t Code 
8 411.042(b)(l) (requiring DPS to “procure and tile for record. pertinent information 
of all persons arrest+ for or charged with a crimkal offense or convicted of a miminal 
offense, regardless of whether the conviction is probated”); V.T.C.S. art. 4413(14)(l) 
(m-pealed) (requiring DPS to procure and tile for record pertinent information about alI 
persons convicted bf a felony in the state). This Govemment Code provision also 
authorizes DPS to disseminate criminal history information to “[a] person, entity or 
agency. . . entitled to receive the information under state or federal statutes, rules, 
reguldons, or case law.” See Gov’t Code 5 411.042(d). 
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As you note, section 51.14 of the Family Code expressly requires that juvenile 
records be maintained only on a local basis. Specifically, section 5 1.14 provides that files 
and records of a juvenile court, a clerk of court, or a prosecuting attorney relating to a 
child who is a party to a delinquency proceeding are open to inspection to a limited class 
of people. Fam. Code 8 51.14(a) (providing for access to judge, probation officers, 
attorney for party, and certain agencies).2 Subsection (c) of section 51.14 expressly states 
that law-enforcement tiles and records concerning a child “shall be kept separate from files 
and records of arrests of adults and shall be maintained on a local basis only and not sent 
to a central state or federal depository.” Id. 8 5 1.14(c)? This prohibition in section 5 1.14 
of the Family Code, however, came into effect in 1973 when chapter 51 of the Family 
Code was adopted. See Acts 1973, 63d Leg., ch. 544, 5 1, at 1467. The predecessor 
statute to title 51 of the Family Code, now-repealed article 2338-1, V.T.C.S., contained 
no such provision,4 nor are we aware of any other statute in effect prior to 1973 which 
would have required DPS to seal or destroy juvenile records. Buf see note 1 supra. 

The 1973 adoption of chapter 51 of the Family Code, which included the 
prohibition against central fling of juvenile records contained in section 51.14(c), did not 

%&cent legislstioo, afTective September 1, 1993, will require law cnforce.ment agencis and 
eemill officials lo llotify schools Illat their sludellts have been armsted for or convicted of certain offe”sea, 
aadwillamendseaion51.14oftbeFamilyCodctopmnit~1charcltaseofinfonaation. SeeActs1993, 
73d Leg.. ch. 461.8 3 (cff. Sep~ 1, 1993). 

3Subsection (c) of section 51.14 of Ihe Family Code was aac”ded twice in 1987 by the 70th 
Legislatore. One amendment provides that law-enforcancnt fIlea and records of a person who is 
transferred from the Texas Youth Co”unission to the Texas went of Criminal Justice under a 
delelmhte sentence may be ball&erred to a camal StaIe or federal dep”sitozy for adult lu-4vds 0” or 
atter the dale of transfer. Fam. Code $ 51.14(c) (as amended by Acts 1987, 70th Leg., ch. 385, $4, al 
1892). The other amendment provides that information about a missing child or a child who has cacaped 
from the cast&y of a juvenile detention facility may be ban&red by the Texas Youth commission, or 
say other agency to which the child has been conunitted, te the Texas Crime Information Center and the 
National Crime Infomution Center Fam. Code $51.14(c) (as anu&d by Acts 1987, 70th Leg., ch. 
515, 5 3. at 2127, and by Acts 1987. 70th Leg., ch. 576, 5 1, at 2279). Subsection (c) was recently 
mnended to provide for such a transfer of information if the child is the subject of s bench wsnant or 
felony arrest warmat issued by s court afIer lhe child has fled the jurisdiction of lhc cowt See Acts 1993, 
73d Leg.. ch. 252,s I(&. May 23, 1993). 

‘III 1961, Won 15 of article 2338-1, V.T.C.S. provided that “Jwenile Court rerords shall not 
kinspectedbypc~nsothnthanprobationo&cmorotheroffi~oftheJwenileCouRunless 
otherwise dirwted by the court.” Acts 1943,48th Leg., ch. 204.5 15, at 317. It was amended in 1969 to 
proMe that “information on juvenile cases in the grade of felony shall Lx made available by the court to 
the agencies responsiile for the implementation of the federal omnibus Crime Control and Safe Stree!s 
Act of 1%8.. . .* Aets 1%9,61st Leg., ch 492, g 1, st 1598. That legislation also sdded section 15-A 
which required o&ials to release information abut cases i”volvi”S childre” “char.@ with the violation 
of a penal law of the grade of felony” who had previously bee” decked delinquent. Id. 8 2. Section I5 
limited access to juvenile aaut records; it did not prohibit the release of jwenile arrest records in the 
pokaesion of local law enforwmell t agencies to DPS. 
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affect the authority of DPS to continue to hold and disseminate records which came into 
its possession prior to the adoption. Indeed, the legislation which enacted chapter 51 of 
the Family Code expressly stated that “[a]11 things properly done under any previous 
existing rule or statute prior to the taking effect of this Act shall be treated as valid.” See 
Acts 1973, 63d Leg., ch. 544, 5 4, at 1485. Since 1973, the legislature has not, to our 
knowledge, enacted a statute which would prohibit DPS from maintaining or 
disseminating information about juvenile offenses which came into its possession prior to 
the adoption of chapter 51 of the Family Code. Therefore, we conclude that DPS is 
authorized to hold and disseminate information about juvenile offenses which came into its 
possession prior to 1973. 

We also understand you to ask whether sections 51.14 through 51.16 of the 
Family Code require DPS to destroy or seal records of crimes committed by juveniles 
prior to 1973. Section 51.16 provides for the sealing and destruction of juvenile records 
under certain circumstances upon the application of the person to whom the records relate 
or the juvenile court’s own motion. Fam. Code $51.16(a), (i). Subsection (a) provides 
that a juvenile court may order the sealing of tiles and records ifit finds that: 

(1) two years have elapsed since final discharge of the person, 
or since the last official action in his case if there was no 
adjudication; 

(2) since the time specified in Subdivision (1) of this subsection, 
he has not been convicted of a felony or a misdemeanor involving 
moral turpitude or found to have engaged in delinquent conduct or 
conduct indicating a need for supervision, and no proceeding is 
pending seeking conviction or adjudication; and 

(3) it is unlikely the person will engage in further delinquent 
conduct or conduct indicating a need for supervision or will commit 
a felony or a misdemeanor involving moral turpitude.r 

Upon the entry of such an order, 6les and records ordered sealed are sent to the juvenile 
court issuing the order and “the juvenile court, clerk of court, prosecuting attorney, public 
or private agency or institution, and law-enforcement officers and agencies shall properly 

sAjwcnilecourtmaynotorderthesealingoffilesandrecordsifthepasonatissue”engagedin 
delinquent conduct that violated a penal law of the grade of felony,” unless (i) the perron is 23 years of 
ageorol&~((ii)thcfilaandraPrdshavcaotb&nmadcapartoftbepcrson’sadult~~orusedas 
evidenctintheplnishmentphaseofacriminal~ng,and(iii)thcpmonhasnotbccnw~ctedof 
apcnsllswforthegmdeoffelonysfterbccomingage17. Fam.Codc~51.16(k). Aprosutingattomey 
maybymotion~sucbfilesandrrcDrdsif,afterthe~~arrsealed”thepeMnisindiaedfora 
erimioal offense that ocmrd before the person’s 23rd birthday or at any time is charged with a capital 
otfmseorafelonyofthefirstdegree.’ Id. 8 51.16(0. 
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reply that no record exists with respect to such person upon inquiry in any matter.” Id. 
5 51.16(e).6 

Subsection (i) of section 51.16 provides that a juvenile court may order the 
destNcrion of tiles and records ifit fmds that: 

(1) seven years have elapsed since the child’s 16th birthday; and 

(2) the person has not been convicted of a felony. 

A juvenile court may not order the destruction of files and records if the person at issue 
“engaged in delinquent conduct that violated a penal law of the grade of felony.” Id. 
8 51.16(j). 

Section 51.16 does not require DPS to seal or destroy records. The authority to 
issue an order to seal and destroy records is solely within the province of the juvenile 
court, upon the court’s motion or the motion of the person to whom the records relate.7 

%s3ion 51.16 was amended in 1975 by adding the following subsection: 

(II) Apersonwhosefilcsand~~havekensealedunderthisActisnot 
ru@red in say proceeding or in say application for employment, info~tion, or 
ficcnsing to state that he has been the subject of a proceeding under this Act; and 
any statement that he has never been found to be a delinquent child shall never 
be held against the pmon in any criminal or civil pmceeding. 

See Ads 1975, 64th Leg., ch. 693, 5 13, at 2156; see also Attorney General Opinion DM-9 (1991) (a 
person who was adjudicated delinquent on the basis of a felony charge is not alTorded benefit pmvided by 
section 51.16(h)). 

~o~Qnot~andweQnotaddrrss,wh*her~onSl.l6permitsajwmilecourttoorder 
the sealing or dcsmction of juvenile files and records in the possession of DPS, as opposed to local 
eatitiea, or whelk lhe pmwdme6 sel forth in section 51.16 apply to records created before 1973. These 
issua~momappropriate~rrsolvedbyajwmilecourtinthccontextofaspccifrcmotionto~or 
demoy rewnl6. 
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SUMMARY 

The Department of Public Safety is authorized to maintain and 
disseminate information relating to juvenile offenses which came into 
its possession prior to the enactment of chapter 51 of the Family 
Code in 1973. Section 51.16 of the Family Code does not require 
the department to seal or destroy juvenile records. 

Mary I1v Crouter 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


