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Dear Judge Hartman: 

On behalf of the Court Reporters Certitication Board, you ask when a deposition 
transcript becomes a public record. By way of background, you enclose a letter from an 
attorney, who represents a company which operates a computerized database, to a 
shorthand reporting tirm. A drag agreement is attached to the letter. The letter states that 
the company 

is currently contracting with court reporting tlrms.. . The 
arrangement provides for court reporting 6rms to provide . copies 
of deposition transcripts. . . There is no charge to the court 
reporting tirm, and [the company] pays a fee to the court reporting 
fltm, calculated as a percentage of gross revenues, for each 
deposition copy sold. 

The draft agreement states in pertinent part: 

Reporting Firm shall ship. [to the company] a copy of all 
testimony recorded by Reporting Fii during the term of this 
agreement. A copy of testimony recorded by Reporting Fii during 
the term of this agreement shall be provided by Reporting Firm to 
[the company] within thirty (30) days following the day of recording. 
In addition, during the term of this agreement. . . Reporting Fii 
shag provide to [the company] a copy of all testimony recorded by 
Reporting Fii prior to the term of this agreement, which is available 
to Reporting Firm. 

Jn essence, you ask whether a shorthand reporting firm is authorized to sell a wpy of a 
deposition transcript to such a company.’ 

1Becsusescourtmpcrttn8tbmisaprivateatity,nuta~ bodySUbjCCttOthCTCxaS 
Open Records Act, V.T.C.S. 6252-17a, WC do not believe that the situation you have reunMcd te4lukS US 
to consider whether s deposition tramcript is a “public ramd” under that Statute. 
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Neither the Standards and Rules for Certification of Certified Shorthand Reporters 
as Promulgated by the Supreme Court of Texas (the “shorthand reporter rules”)2 nor 
Government Code provisions .goveming shorthand reporters3 shed any light on this 
subject. The shorthand reporter rules are simply silent on the subject. Section 52.059 of 
the Govemment Code generally provides that an attorney who takes a deposition is 
responsible for a shorthand reporter’s charges for reporting and tmnscribing the 
deposition, and for the costs of each wpy of the deposition tmnscript he or she requests. 
It also provides that an attorney who appears at a deposition is responsible for a shorthand 
reporter’s chargec for each wpy of the deposition tmnscript he or she requests. Section 
52.059 does not provide any authority for a shorthand reporter to sell a copy of a 
deposition transcript to any person other than an attorney who takes or appears at the 
deposition. 

Depositions upon oral examination in a cause of action are governed by rules 200 
through 207 and rule 209 of the Texas Rules of Civil Procedure. Prior to 1988, a 
shorthand reporter was required to file the original tmnscript of a deposition with the 
court in the underlying cause of action. Rule 206 as amended generally requires the 
05cer who has taken a deposition, i.e., the shorthand reporter, to attach a certitication to 
the deposition transcript, to tile a copy of the certificate with the wurt in which the cause 
is pendii and to deliver the originai deposition transcript to the attorney or party who 
asked the first question in the deposition. The “custodial attorney” is required, “upon 
reasonable request, [to] make the original deposition transcript available for inspection or 
photocopying by any other party to the suit.” Tar. R. Civ. P. 206(2). In addition, the 
shorthand reporter is required, “[u]pon payment of reasonable charges therefor, [to] 
furnish a copy of the deposition transcript to any party or to the deponent.” Tex. R. Civ. 
P. 206(5). Rule 206 does not authorize a shorthand reporter to deliver a wpy of a 
deposition transcript to any person other than the attorney or party who asked the first 
question in the deposition, a party to the suit, or the deponent.’ 

Rule 76a of the Texas Rules of Civil Procedure, which sets forth the standard for 
sealing court records, is also relevant to your inquiry. That rule presumes that “court 
records” are open to the general public and may be sealed only upon a heightened 
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sh0wing.s Rule 76a defines “court records” for purposes of the rule as “documents of any 
nature filed in connection with any matter before any civil wurt” with certain exceptions. 
Tex. R. Civ. P. 76a(2)(a). It also defines court records for purposes of the rule as 

discovery, not filed of record, wncemhrg matters that have a 
probable adverse effect upon the general public health or safety, or 
the administration of public office, or the operation of government, 
except discovery in cases originally initiated to preserve bona fide 
trade secrets or other intangible property rights. 

Tex. R. Civ. P. 7642)(c). In providing that discovery that has been filed with a court as 
well ss diswvety wnceming certain matters which has not been filed with the court 
constitutes “court records” presumed open to the general public, rule 76a suggests that 
discovery that has not been filed with a court and does not concern such matters, is not 
open to the general public. As noted above, however, rule 206 requires the shorthand 
reporter who has taken a deposition to file a copy of a certificate with the wurt. We do 
not consider whether, given this filing, deposition transcripts are “wurt records” under 
rule 76a(2)(a) in every case, or whether they are subject to the special provision under rule 
76a(2)(c) for “discovery, not filed of record.” 

Clearly, a company which operates a wmputerked database may obtain a 
deposition transcript which has been filed with a court and is available to the public from 
the court. We are not aware of any statutory authority or rule, however, which would 
prohibit or authorize a shorthand reporter to sell a copy of a deposition transcript to a 
company which operates a computerized database. The supreme wurt promulgates the 
Texas Rules of Civil Procedure, which govern discovery in general, and the shorthand 
reporter rules, which govern the conduct of shorthand reporters in particular. In addition, 
trial wurts supervise the taking and use of deposition transcripts in particular cases. 
Given the role of the judiciary in this arena and the absence of any statute or rule 
prohibiting or authotixing such conduct, we do not believe that it is appropriate for this 
office. to determine whether a shorthand reporter is authorized to sell a copy of a 
deposition transcript to a company which operates a wmputerixed database. We believe 
that this question would be. more appropriately addressed by supreme court rule or by the 
wurt with jurisdiction over a particular case. Until such a rule is promulgated or a court 
specifically permits it, we believe it would be imprudent for a shorthand reporter to sell a 
copy of a deposition transcript to any person or entity other than the deponent, a party to 
the proceed& or a party’s attorney. 

%ction 22.010 of the Government Code rapires the Supreme Court of Texas to adopt rules 
catsblishing guidelines for the courts of this state to use in detemdning “whether in the interest of justice 
the records in a civil case, including settlements, should be sealed.” 
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SUMMARY 

There is no statute or rule prohibiting or authorizing a shorthand 
repotter to sell a copy of a deposition transcript to a company which 
operates a computerized data base, or any person or entity other than 
the deponent, a party to the proceeding, or a party’s attorney, 
without leave of court. This question would be more appropriately 
addressed by supreme wurt rule or by the wurt with jurisdiction 
over a particular case. 

Yours very truly, 

Mary k. Grouter 
Assistant Attorney General 
Opiion Committee 


